U susret premijeri novog Radovana III...

Black_star

Buduća legenda
Moderator
Poruka
26.848

INTERVJU Vito Taufer, čuveni reditelj: "RADOVAN III" JE PORTRET DANAŠNJEG DRUŠTVA​

g3Qk9kpTURBXy8xMzJkMTdjYmRiMzUzOTc1MzJlNzg3MDQ1N2I0YjZkMy5qcGeRkwLNBLAA3gABoTAF

O njegovom značaju i opusu dalo bi se pisati i pisati…

Pomenimo tek da je, ne tako davno, ovdašnju publiku osvojio Sofoklovim “Edipom” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Premijerno izvedena septembra prošle godine predstava je uvrštena u sam vrh (ne samo) minule pozorišne sezone.

U epicentru njegovog rediteljskog interesovanja i rada sada je jedan od kultnih komada Dušana Kovačevića - “Radovan III”. Predstava nastaje u kooprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Budva grad teatra pod čijim okriljem je i premijera, kako je najavljeno, 15 avgusta.

Šta je bio vas ključni motiv da radite “Radovana III”?

- Pa, tekst je fenomenalan. Napisan u vreme propalih utopijskih čežnji bio je vizionarski. Ali nikad još do te mere kao danas, čak u svojim najapsurdnijim dimenzijama, stvaran je portret sadašnjeg stanja duha i društva. Volim dobre komedije, pogotovo u ovoj današnjoj zbunjenoj i apokaliptičkoj atmosferi u kojoj kao da se čitava planeta kotrlja po rubu sveopšte tragedije. Dobra komedija uvek ima tragičnu dimenziju. Slika sveta u radovima Dušana Kovačevića u stvari je melanholična i tragična. Obožavalac sam njegovog rada od mladih dana.
....

Nije li u osnovi/suštini “Radovan III” između ostalog priča o (ne)prihvatanju ne samo drugačijeg, različitog već i onog što pojedincu (ili društvu) jednostavno ne odgovara iz ovih ili onih razloga?

- U našem čitanju 50 godina kasnije Radovan nije više smešna ruralna i marginalna figura sa porodicom i susedima. To više nisu izgubljeni novodošljaci, ekonomski migranti koji na 12 spratu nebodera u predgrađu velikog grada u kupatilima gaje svinje. Ako je za Radovana pre 50 godina zavičaj o kojem sanja bio nešto realno postojeće i opipljivo, za današnjeg skroz i sasvim urbanog to je samo još nejasna fantazma. Radovan u jednom od svojih tragikomičnih solilokvija kaže da je “nekad bio neko i nešto, podizao je fabrike, radio za svoj narod” i tako dalje. Radovan je znači akter nekakve političke elite, privremeno parkirane na istorijski otpad. Trenutno je njegov idol gangster iz stupidne američke TV serije, a poput (svih) političara sanja o povratku na poziciju moći po bilo koju cenu, pa makar i “samoizdajom” kako stoji u podnaslovu komada. Kroz današnje čitanje ne radi se više o duhovitim dosetkama i komentarima jednog asocijalnog posmatrača nego o tragičnoj slici raspada ne samo države nego kompletnih društvenih struktura na svim nivoima -

gde polako svi postajemo deklasirani nemoćni posmatrači u jednoj globalnoj provinciji, osuđeni na večito tapkanje u mestu u praznom prostoru, ni na nebu ni na zemlji. Očajni zbog sadašnjosti izdajnički menjamo veru u budućnost za fantazme izgubljenog raja prošlosti, izgubljenog zlatnog doba, izgubljenog zavičaja u kojem smo mi i naše delovanje imali još nekakvog smisla i autentičnosti. Svesno ili nesvesno non-stop vraćajući se na uhodane, tradicionalne rituale kolektivne ludosti i nasilja.

ceo clanak: https://www.blic.rs/kultura/intervj...ovan-iii-je-portret-danasnjeg-drustva/8wgj4bb

Izdvojio sam pasus koji mi se ceni krucijalnim, najbitnijim iz ovog intervjua, i generalno njegovom najznacajnijom mislju vezanom za danasnjicu..:confused: Kako vi ovo tumacite? Dodiruje li vas ovaj opis?... I kako zamisljate novog, sadasnjeg Radovana III...? Da li ce ovaj reditelj uspeti da pogodi tu zicu, omanuti u interpretaciji, ili dati neku skroz novu?:think:

INTERVJU Vito Taufer, čuveni reditelj: "RADOVAN III" JE PORTRET DANAŠNJEG DRUŠTVA​

g3Qk9kpTURBXy8xMzJkMTdjYmRiMzUzOTc1MzJlNzg3MDQ1N2I0YjZkMy5qcGeRkwLNBLAA3gABoTAF

O njegovom značaju i opusu dalo bi se pisati i pisati…

Pomenimo tek da je, ne tako davno, ovdašnju publiku osvojio Sofoklovim “Edipom” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Premijerno izvedena septembra prošle godine predstava je uvrštena u sam vrh (ne samo) minule pozorišne sezone.

U epicentru njegovog rediteljskog interesovanja i rada sada je jedan od kultnih komada Dušana Kovačevića - “Radovan III”. Predstava nastaje u kooprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Budva grad teatra pod čijim okriljem je i premijera, kako je najavljeno, 15 avgusta.

Šta je bio vas ključni motiv da radite “Radovana III”?

- Pa, tekst je fenomenalan. Napisan u vreme propalih utopijskih čežnji bio je vizionarski. Ali nikad još do te mere kao danas, čak u svojim najapsurdnijim dimenzijama, stvaran je portret sadašnjeg stanja duha i društva. Volim dobre komedije, pogotovo u ovoj današnjoj zbunjenoj i apokaliptičkoj atmosferi u kojoj kao da se čitava planeta kotrlja po rubu sveopšte tragedije. Dobra komedija uvek ima tragičnu dimenziju. Slika sveta u radovima Dušana Kovačevića u stvari je melanholična i tragična. Obožavalac sam njegovog rada od mladih dana.
....

Nije li u osnovi/suštini “Radovan III” između ostalog priča o (ne)prihvatanju ne samo drugačijeg, različitog već i onog što pojedincu (ili društvu) jednostavno ne odgovara iz ovih ili onih razloga?

- U našem čitanju 50 godina kasnije Radovan nije više smešna ruralna i marginalna figura sa porodicom i susedima. To više nisu izgubljeni novodošljaci, ekonomski migranti koji na 12 spratu nebodera u predgrađu velikog grada u kupatilima gaje svinje. Ako je za Radovana pre 50 godina zavičaj o kojem sanja bio nešto realno postojeće i opipljivo, za današnjeg skroz i sasvim urbanog to je samo još nejasna fantazma. Radovan u jednom od svojih tragikomičnih solilokvija kaže da je “nekad bio neko i nešto, podizao je fabrike, radio za svoj narod” i tako dalje. Radovan je znači akter nekakve političke elite, privremeno parkirane na istorijski otpad. Trenutno je njegov idol gangster iz stupidne američke TV serije, a poput (svih) političara sanja o povratku na poziciju moći po bilo koju cenu, pa makar i “samoizdajom” kako stoji u podnaslovu komada. Kroz današnje čitanje ne radi se više o duhovitim dosetkama i komentarima jednog asocijalnog posmatrača nego o tragičnoj slici raspada ne samo države nego kompletnih društvenih struktura na svim nivoima -

gde polako svi postajemo deklasirani nemoćni posmatrači u jednoj globalnoj provinciji, osuđeni na večito tapkanje u mestu u praznom prostoru, ni na nebu ni na zemlji. Očajni zbog sadašnjosti izdajnički menjamo veru u budućnost za fantazme izgubljenog raja prošlosti, izgubljenog zlatnog doba, izgubljenog zavičaja u kojem smo mi i naše delovanje imali još nekakvog smisla i autentičnosti. Svesno ili nesvesno non-stop vraćajući se na uhodane, tradicionalne rituale kolektivne ludosti i nasilja.

ceo clanak: https://www.blic.rs/kultura/intervj...ovan-iii-je-portret-danasnjeg-drustva/8wgj4bb

Izdvojio sam pasus koji mi se ceni krucijalnim, najbitnijim iz ovog intervjua, i generalno njegovom najznacajnijom mislju vezanom za danasnjicu..:confused: Kako vi ovo tumacite? Dodiruje li vas ovaj opis?... I kako zamisljate novog, sadasnjeg Radovana III...? Da li ce ovaj reditelj uspeti da pogodi tu zicu, omanuti u interpretaciji, ili dati neku skroz novu?:think:
Svaki rimejk je...
Hm...

Svaki rimejk je...
Hm...
? :)
znam, zato sam i otvorio temu... :cool:
Zapravo, tangirale su me istaknute reci gore...To je tacno precizan opis danasnje postmoderne nulte svesti. ;)
Ali, negde u clanku reditelj napominje da ga danas zamislja kao bivseg pripadnika "... nekakve političke elite, privremeno parkirane na istorijski otpad."
To mi je takodje zapalo za oko, jer hajde moze se reci da Radovan pripada tim `bumerima` koji su eto izgradili tu nasu bivsu zemlju...ali "elita" ??:think:
Da li je to prava rec za drustvo nekadasnje drustvene (ne)jednakosti?? :cool: Kapiras? Da li mozda reditelj ucitava nesto sto nema u tekstu?
Tim pre sto ga (kao i sam Kovacevic, uostalom:roll:) predstavlja kao lika gladnog one stare slave, koji ce to ponovo pokusavati da ostvari po svaku cenu,
kroz sav apsurd komada, bivajuci kako kaze "utoliko opasniji"... ;) Da li je Zokija Radmilovica Radovan bio sofoklovska ili eshilovska tragicna licnost??? :cool:

fijasko u najavi !

Zna se ko je Radovan, jedan jedini Zoran Radmilovic. Nema dalje.

Kako se ameri nisu dosetili da npr Nikolas Kejdz glumi Radovana ?
Pa tolike budale nisu da diraju kultnu predstavu. Vanvremensku.

Pojedincima je izgleda cilj da na staru slavu namaknu lovu , brzu lovu, ali ne ide to tako.
Zato su glumcine bili i veliki lafovi ne samo uloge koje su maestralno izneli na filnu i u pozoristu.

Da mi poklone karte ne bih otisao i postovanja za jedinog Radovana III

Mala je tajna, ali ajde da je odam: davno, davno, pre 20 i vise leta, uradio sam muziku za lokalnu, amatersku premijeru Radovana.. :) Bila neka 4 songa... Verujem da ce me Manjifiko ovde nadmasiti. ;) :lol: :cool: Za ostalo sta znam, treba da im damo sansu, da vidimo na sta ce danas izbiti zamisao... :) Mozda bude dobro, lose, otreznjujuce...a mozda naprosto - drugacije. ;) :cool:

A sad ozbiljno... da li iko moze da zamisli neke "nove"
MARATONCI TRCE POCASNI KRUG ...
U neke dramske tekstove se ne dira jer su obelezeni VELIKANIMA koji vise nisu na zemlji ali su medju nama. Zive i dalje ...
Maratonce sam često zamišljao u verziji sa američkim glumcima.
Balkanskog špijuna pak nikad ne bih pogledao u bilo kojoj drugoj verziji.

Radovana ce sigurno igrati Vojin Cetkovic,a blizu njega bice i njegova zena Sloboda.....
Nevjerovatno koliko je gluma u posljednju deceniju postala stvar odredjenih klanova......
Posto ovo dvoje moraju imati i zapazenu epizodnu ulogu u svemu sto pogledam na TV-u........
Nisi u pravu...

Predstava nastaje u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Budva grad teatra
pod čijim okriljem je i premijera, kako je najavljeno, 15 avgusta.

Evo ko će igrati u toj novoj predstavi:

Screenshot_41.png

Ovo su glumci koje lično ne poznajem, tako da ne znam ni šta će uraditi sa ovom
predstavom...
Valjda zna ovaj dobar režiser...

Back