- Poruka
- 61.949
Vrlo bitno pitanje za sve pravoslavce, katolike, muslimane, jehovine svedoke, adventiste, budiste, protestante, i sve one koje nisam pomenuo a koji veruju u jednog Boga:
šta ste vi novo izmislili?
Zaratustra (grčki - Zoroaster) je bio prorok koji je živeo 1000 do 1500 g.p.n.e u predelu severoistočnog Irana.
- Imao je svetu knjigu - Avesta i boga kreatora svega - Ahura Mazdu.
- Rekao je da čovečanstvo ima dva izbora - da se prikloni vrhovnom dobrom bogu Ahura Mazdi ili zlom Angri Mainyu i njegovim pajtašima (devasima)
- Prvi je pominjao je Svetog duha.
- Prvi je govorio o "spasenju" kroz "dobre misli, dobre reči i dobra dela".
- "Ukazao" mu se lično Ahura Mazda.
- Prvi je govorio o mogućnosti izbora između dobra i zla - ideji "slobodne volje".
- On je bio prvi koji je pomenuo dva "suda" - za pojedinačne "duše" odmah nakon smrti i celom čovečanstvu nakon opšteg uskrsnuća.
- On je prvi govorio o paklu i raju, vekovima pre drugih.
Ono što ja zaključujem je da su sve kasnije monoteističke religije zapravo sekte nastale iz zoroastrianizma, koje su odstupile od originalnog učenja.
Ako ikad postanem vernik, barem znam koji je prorok bio jedini, prvi i pravi - Zaratustra! 8)
šta ste vi novo izmislili?
Zaratustra (grčki - Zoroaster) je bio prorok koji je živeo 1000 do 1500 g.p.n.e u predelu severoistočnog Irana.
- Imao je svetu knjigu - Avesta i boga kreatora svega - Ahura Mazdu.
- Rekao je da čovečanstvo ima dva izbora - da se prikloni vrhovnom dobrom bogu Ahura Mazdi ili zlom Angri Mainyu i njegovim pajtašima (devasima)
- Prvi je pominjao je Svetog duha.
- Prvi je govorio o "spasenju" kroz "dobre misli, dobre reči i dobra dela".
- "Ukazao" mu se lično Ahura Mazda.
- Prvi je govorio o mogućnosti izbora između dobra i zla - ideji "slobodne volje".
- On je bio prvi koji je pomenuo dva "suda" - za pojedinačne "duše" odmah nakon smrti i celom čovečanstvu nakon opšteg uskrsnuća.
- On je prvi govorio o paklu i raju, vekovima pre drugih.
Ono što ja zaključujem je da su sve kasnije monoteističke religije zapravo sekte nastale iz zoroastrianizma, koje su odstupile od originalnog učenja.
Ako ikad postanem vernik, barem znam koji je prorok bio jedini, prvi i pravi - Zaratustra! 8)