U Srbiji raste broj obolelih od sifilisa

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.705
147802_profimedia-0594755225_s.jpg


U lekarskim ordinacijama beleži se porast broja pacijenata koji traže pomoć zbog polno prenosivih bolesti, a doktori upozoravaju da se taj broj može dodatno uvećati do kraja sezone godišnjih odmora.

Stručnjaci kažu da se veliki broj mladih ljudi sa letovanja vrati sa gonorejom, sifilisom ili hlamidijom, jer tokom odmora mnogi ne vode računa tokom stupanja u seksualne odnose.Podaci pokazuju da je infekcija sifilisom u porastu u poslednjih deset godina. Prošle godine je u Srbiji prijavljeno 302 slučaja infekcije sifilisom što je za 27 odsto veća brojka u odnosu na 2021. godinu kada je registrovano 238 slučajeva. Najveći broj je zabeležen u Beogradu gde je od 157 slučajeva, 150 bili muškarci.

Da bi lekar dokazao da je reč o sifilisu, dovoljan je uzorak krvi gde se traga za antitelima na ovo oboljenje. Ako antitela postoje, doktori preporučuju da se obavi još jedan test koji otkriva samog izazivača bolesti.

Prvi znaci zaraze sifilisom se pojavljuju najranije nakon tri nedelje i povlače se bez lečenja. Tada infekcija prelazi u drugu fazu, kada se javlja osip po trupu, rukama i stopalima. Sifilis se danas može uspešno lečiti terapijom na bazi penicilina u trajanju od dve do tri nedelje. Ali, ukoliko se ne otkrije na vreme, može nakon nekoliko godina da izazove infekcije vitalnih organa, što označava početak treće faze.

Stručnjaci podsećaju da bi na sifilis, ali i druge polne bolesti, redovno trebalo da se testiraju oni koji stupaju u rizične seksualne odnose i ne koriste zaštitu. Takođe, osobe koje primete na koži različite promene koje nestaju i vraćaju se, naročito nekoliko nedelja nakon rizičnog odnosa, trebalo bi da se testiraju jer to može ukazivati na sifilis.
link
 

Back
Top