U Srbiji je radna nedelja najduža u Evropi

Ja ne znam u kojoj zemlji si ti radio, u Srbiji je maksimum 8 prekovremenih sati ( i to nedeljno).

Alo bre, to što ti pišeš je ortodoksna (ne ortodoksalna) glupost, ali to samo pokazuje tvoj nivo obrazovanja.
Prekovremeni rad nije obavezan, ne može niko da te natera na to, znači radiš dobrovoljno.
Ako ipak postoji potreba za prekovremenim radom i to je regulisano Zakonom:
"U situacijama nastupanja uslova za uvođenje prekovremenog rada, to jest više sile, iznenadnog povećanja obima posla
ili druge okolnosti zbog koje je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran, mora da postoji
i odluka poslodavca o uvođenju prekovremenog rada."

"Bez postojanja zahteva poslodavca, samoinicijativni prekovremeni rad zaposlenog ne može se smatrati prekovremenim radom
u smislu odredaba Zakona o radu, što znači da ni nema obaveze poslodavca da isplati uvećanu zaradu zaposlenom."

Ajd, ne blamiraj se više, pokazao si već dovoljno neznanja...
Jel sam napisao da svaki dan u nedelji radis po 12 sati? Napisao sam da je maksimalan broj radnih sati u jednom danu 12 sati (bilo nekad po zakonu o radu a vidim da i sad u clanu 53 tog zakona to stoji). No, tebi izgleda to nije lako da ukapiras, smeta ti nedostatak mase ispod sajkace. Da si ikad radio, znao bi kad te oderu na poslu da radis dva dana u nedelji po recimo 10 radnih sati (sto bi ti na kraju bilo tih 44 prosecna radna sata za srpskog radnika) nisi ni za onu stvar a ne za zivot i provod.

Cinjenica je da u javnim preduzecima i drzavnoj sluzbi Srbije zaposleni rade tacno 40 sati (i to maksimalno ali samo u nekim, u zdravstvu, prosveti, policiji, vojsci retko ko sem kancelarijskog osoblja radi 40 sati) ali zato zaposleni u privatnim preduzecima rade kao roblje, cesto rade i iznad limita od 48 sati ali im se to ne pise. Znaci prosek te dve struje, zaposlenih u drzavnim i privatnim preduzecima daje tu cifru od 43,6 radnih sati nedeljno.

Moje zadnje radno mesto u Srbiji je bilo u beogradskom javnom preduzecu i posto su se desavale situacije da je nekada trebalo odraditi hitan i neodlozan posao koji se nije mogao prekidati radili smo nekad i po 10-12 sati na dan sa tim da nam nikada nisu pisali te sate jer smo morali da ostanemo u limitu 40 radnih sati ali su nam davali slobodne dane za to koje su pisali u redovno radno vreme. No, cesto se to svodilo na to da me zove direktor kada navodno imam slobodan dan da hitno dodjem u firmu ili skupstinu grada pa mi presedne "slobodan" dan.

Poslednja izmena:
Naravno da hirurg neće skinuti rukavice i prekinuti operaciju, ni policajac obustaviti poteru jer je došao kraj radnog vremena.

Isto tako ni konobar neće napustiti svadbu, niti pčelar obustaviti vrcanje.

Prekovremeni rad meni poslodavac plaća 135% kad mi izda rešenje i pošalje mailom.

Ima neka fora sa ograničenjem koliko u toku meseca može da mi izda takvih rešenja, ali nisam još bio u situaciji da dostignem limit.

U Evropi sam radio 6 dana po deset i dvanaest sati.
Na akord

Naravno da hirurg neće skinuti rukavice i prekinuti operaciju, ni policajac obustaviti poteru jer je došao kraj radnog vremena.

Isto tako ni konobar neće napustiti svadbu, niti pčelar obustaviti vrcanje.

Prekovremeni rad meni poslodavac plaća 135% kad mi izda rešenje i pošalje mailom.

Ima neka fora sa ograničenjem koliko u toku meseca može da mi izda takvih rešenja, ali nisam još bio u situaciji da dostignem limit.

U Evropi sam radio 6 dana po deset i dvanaest sati.
Na akord
Jeste, u pravu si, budale su u Evropi a u Srbiji je buudala. Znacajna razlika.
Da u Evropi nisu budale dosli bi u Srbistan i bili buudale, ovako rade kao roblje, celih 10 sati duze u Wieni nego na Dortjolu i za 3-5 puta manje novca nego sto bi im isplatio dobrodusni gazda sa Dortjola. Budale ljudi.

Da u Evropi nisu budale dosli bi u Srbistan i bili buudale, ovako rade kao roblje, celih 10 sati duze u Wieni nego na Dortjolu i za 3-5 puta manje novca nego sto bi im isplatio dobrodusni gazda sa Dortjola. Budale ljudi.
Pa eto lino ti si sad u Evropi.Nije smisao migracije samo da tamo boraviš i zarađuješ.Treba i da se integrišeš u tamošnje društvo.Srbi će se nekako snaći i bez tebe.

O mom nicku znaš taman ko Marica o solidworksu, tako da se bolje uzdrži od majmuni sanja i glupih aluzija.

Koji deo poruke koju si citirao treba da ti pojasnim?

O mom nicku znaš taman ko Marica o solidworksu, tako da se bolje uzdrži od majmuni sanja i glupih aluzija.

Koji deo poruke koju si citirao treba da ti pojasnim?
Sta mi nije jasno? Pa zasto bi neko sebi dao nick "buudala" ako nije to? A stavovi koje ovde promovise sasvim opravdavaju nick, retko "pogodjen" nick.

Pa ako je neko masinski crtac i naucili su ga da koristi solidworks ne znaci da je pametniji od Marice, samo znaci da je ekstremna buudala ako u Srbiji radi za 600eura taj isti posao za koji bi u Dojchlandu dobijao 2500. Marica je mozda masinski inzenjer koji ne zna da koristi solidworks ali radi sa licencom u tom Dojclandu za 5000 eura. Pri tome taj masinski crtac u Srbiji radi 43,6 sati nedeljno a Marica u Dojclandu 35,0 sati. Pa bi svakom ko nije buudala palo na pamet da je taj masinski crtac teska budala u odnosu na Maricu.

Sta mi nije jasno? Pa zasto bi neko sebi dao nick "buudala" ako nije to? A stavovi koje ovde promovise sasvim opravdavaju nick, retko "pogodjen" nick.

Pa ako je neko masinski crtac i naucili su ga da koristi solidworks ne znaci da je pametniji od Marice, samo znaci da je ekstremna buudala ako u Srbiji radi za 600eura taj isti posao za koji bi u Dojchlandu dobijao 2500. Marica je mozda masinski inzenjer koji ne zna da koristi solidworks ali radi sa licencom u tom Dojclandu za 5000 eura. Pri tome taj masinski crtac u Srbiji radi 43,6 sati nedeljnoi a Marica u Dojclandu 35,0 sati. Pa bi svakom ko nije buudala palo na pamet da je taj masinski crtac teska budala u odnosu na Maricu.
Sedi 0

Da.Tako bih ja nazvao temu.Moja primedba se odnosi na nepravilnu komparaciju."Najduže nego u celoj Evropi".Nego ide uz komparativ .Ne i uz superlativ.
Ma jasno je da je covek omasio naslov teme. OK, desava se, verovatno u zurbi, verovatno je kopirao deo po deo teksta, a najverovatnije da na kraju nije ni kotrolisao sta je napisao. Eto mene ovde ocenjuju da sam nepismen, da gresim ipis reci ali niti gledam niti posle kotrolisem sta sam ispisao.

Далеко смо ми од ЕУ и по питању права радника и висине плате. Од корупције и страначког запошљавања дуго се Србија још опоравити неће.

Screenshot_20230719-211109-980.png

Jel sam napisao da svaki dan u nedelji radis po 12 sati? Napisao sam da je maksimalan broj radnih sati u jednom danu 12 sati (bilo nekad po zakonu o radu a vidim da i sad u clanu 53 tog zakona to stoji). No, tebi izgleda to nije lako da ukapiras, smeta ti nedostatak mase ispod sajkace.
Ne bih se složio sa tobom kome ovde šta nedostaje.
Evo šta si napisao:
Postoji, zapravo po Zakonu o radu (koji je vazio kad sam ja vec davno radio u toj zemlji) je postojao pojam "punog radnog vremena" (40 radnih sati nedeljno) i pojam "prekovremenog radnog vremena" ( koje je obavezno ako poslodavac tako trazi a koje nije moglo biti duze od 12 sati po jednom danu).
Vidim ja da ti imaš poteškoća da se smisleno izraziš, ali ipak, baš toliko da se nalupetaš u jednoj rečenici...

I na kraju kad pomnozimo, podelimo i saberemo sva ova truckanja stoji i dalje da se u Srbiji radnom nedeljom zaposleni duze zadrzava u firmi nego u ijednoj drzavi EU a na sta si ti rekao "Nemoguce, u Srbiji postoji zakon a zakon se u Srbiji postuje".

Dakle, jarane, kad budes negde radio i kad te gazda mrko pogleda kad u 16.00h krenes napolje kazi mu da po zakonu ne mozes da radis duze od 8 sati. Pa nam onda javi kako si prosao na tom poslu.

Ko bre u Srbiji postuje zakon? Ne postuje ga niko od njegovih 40 razbojnika (iz pecine Seazm), ne postuje ga niko na vlasti, niko na ulici, niko u opoziciji, pa ce ga postovati oni koji imaju moc i novac, oni koji drugima daju hleb, oni koji na tvoje radno mesto mogu primiti sutra novih 5 ljudi kojji cekaju na to kao zapeta puska...

Meni je zao sto je u Srbiji tako, iako sam ja otisoa odatle i zbog takvih stvari, ip[akj tu imam mnogo dragih ljudi, mnogo ljudi za koje bih voleo da bolje zive. I to je poenta, nije poenta u tome da krivim zli Zapad, jos goru Rusiju, Vucica ili Djilasa. Meni je zao ljudi koji tu zive i pod tim uslovima rade.

Poslednja izmena od moderatora:

Back