lionagate
Aktivan član
- Poruka
- 1.627
Jel sam napisao da svaki dan u nedelji radis po 12 sati? Napisao sam da je maksimalan broj radnih sati u jednom danu 12 sati (bilo nekad po zakonu o radu a vidim da i sad u clanu 53 tog zakona to stoji). No, tebi izgleda to nije lako da ukapiras, smeta ti nedostatak mase ispod sajkace. Da si ikad radio, znao bi kad te oderu na poslu da radis dva dana u nedelji po recimo 10 radnih sati (sto bi ti na kraju bilo tih 44 prosecna radna sata za srpskog radnika) nisi ni za onu stvar a ne za zivot i provod.Ja ne znam u kojoj zemlji si ti radio, u Srbiji je maksimum 8 prekovremenih sati ( i to nedeljno).
Alo bre, to što ti pišeš je ortodoksna (ne ortodoksalna) glupost, ali to samo pokazuje tvoj nivo obrazovanja.
Prekovremeni rad nije obavezan, ne može niko da te natera na to, znači radiš dobrovoljno.
Ako ipak postoji potreba za prekovremenim radom i to je regulisano Zakonom:
"U situacijama nastupanja uslova za uvođenje prekovremenog rada, to jest više sile, iznenadnog povećanja obima posla
ili druge okolnosti zbog koje je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran, mora da postoji
i odluka poslodavca o uvođenju prekovremenog rada."
"Bez postojanja zahteva poslodavca, samoinicijativni prekovremeni rad zaposlenog ne može se smatrati prekovremenim radom
u smislu odredaba Zakona o radu, što znači da ni nema obaveze poslodavca da isplati uvećanu zaradu zaposlenom."
Ajd, ne blamiraj se više, pokazao si već dovoljno neznanja...
Cinjenica je da u javnim preduzecima i drzavnoj sluzbi Srbije zaposleni rade tacno 40 sati (i to maksimalno ali samo u nekim, u zdravstvu, prosveti, policiji, vojsci retko ko sem kancelarijskog osoblja radi 40 sati) ali zato zaposleni u privatnim preduzecima rade kao roblje, cesto rade i iznad limita od 48 sati ali im se to ne pise. Znaci prosek te dve struje, zaposlenih u drzavnim i privatnim preduzecima daje tu cifru od 43,6 radnih sati nedeljno.
Moje zadnje radno mesto u Srbiji je bilo u beogradskom javnom preduzecu i posto su se desavale situacije da je nekada trebalo odraditi hitan i neodlozan posao koji se nije mogao prekidati radili smo nekad i po 10-12 sati na dan sa tim da nam nikada nisu pisali te sate jer smo morali da ostanemo u limitu 40 radnih sati ali su nam davali slobodne dane za to koje su pisali u redovno radno vreme. No, cesto se to svodilo na to da me zove direktor kada navodno imam slobodan dan da hitno dodjem u firmu ili skupstinu grada pa mi presedne "slobodan" dan.
Poslednja izmena: