U Srbiji je radna nedelja najduža u Evropi

Belgradeboy

Elita
Poruka
18.742
Kod nas je radi najduže radnih sati nego u celoj EU.

https://nova.rs/vesti/biznis/u-srbiji-je-radna-nedelja-najduza-u-evropi/

Screenshot_20230719-115404.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Opet lupetamo?
Po zakonu ne možeš da radiš više od 40 sati nedeljno, niti može da ti bude isplaćeno
više od tih 40 sati.
Ako neko radi više od toga, to je na 2 radna mesta.
A baš bi me interesovalo da saznam kojom metodom su došli do tih 42.1 sat nedeljno?
Kad po Zakonu nemaš pravo da im obračunaš i isplatiš više od 40 sati?

Opet lupetamo?
Po zakonu ne možeš da radiš više od 40 sati nedeljno, niti može da ti bude isplaćeno
više od tih 40 sati.
A baš bi me interesovalo da saznam kojom metodom su došli do tih 42.1 sat nedeljno?
значи ти си под утиском да у србији функционишу закони

Opet lupetamo?
više od tih 40 sati.
У неким државама ЕУ можеш да радиш више од 40 сати седмично, рецимо викендом, али онда ти лупи толики порез да је боље да си ладио јја у неком кафићу него што си крочио ногом на посао. Држава: радите 40х и не мангупирајте се.

Pogledajte prilog 1380642
Тамо већ петком на пола радног времена се ради на пола снаге и мисли већина како ће се у петак увече напити и наварити. У Србији раде и викендом ко добар дан

значи ти си под утиском да у србији функционишу закони
Nemoj da veruješ sve što vam gazda priča.
Ajd polako, da i ti shvatiš:
Ne postoji način da nekome (legalno) obračunaš i platiš više od 40 sati nedeljno.

Ako ne postoji način da nekome legalno isplatiš više od 40 sati, kako su onda ovi specijalisti došli
do cifre od 42.1 sat?

Da ti pojasnim još malo:
Prekovremeni sati se ne računaju u redovno radno vreme.

Pogledajte prilog 1380642
Само статистика.

У Србији, осмочасовно радно време укључује и получасовну паузу, док у Европи, осмочасовно радно време не укључује паузу, тј. са паузом је то осмоипочасовно радно време.

Ne postoji način da nekome (legalno) obračunaš i platiš više od 40 sati nedeljno.

Ako ne postoji način da nekome legalno isplatiš više od 40 sati, kako su onda ovi specijalisti došli
do cifre od 42.1 sat?

Da ti pojasnim još malo:

Шта си овде објаснио?

Прво пишеш да не постоји начин да се обрачуна рад преко 40 сати, а онда додајеш да прековремени се не рачуна у редовно радно време.
Па не рачуна се у редовно, већ у прековремени рад, и тако се и плаћа.

Само статистика.

У Србији, осмочасовно радно време укључује и получасовну паузу, док у Европи, осмочасовно радно време не укључује паузу, тј. са паузом је то осмоипочасовно радно време.
Gde u Evropi?

U nekim zemljama (Svedska cini mi se) uvedeno je sestocasovno radno vreme.
A Americi pauza traje sat vremena i nije uracunata u radno vreme.

Gde u Evropi?

U nekim zemljama (Svedska cini mi se) uvedeno je sestocasovno radno vreme.
A Americi pauza traje sat vremena i nije uracunata u radno vreme.
Управо то и пишем.

Амери раде 8 сати, са сат времена паузе и то испадне девет сати, јер пауза није у оквиру тих осам сати.

Док је у Србији пауза у оквиру тих осам сати.

Формално, и Амери и Срби раде 8 сати.

Шта си овде објаснио?
Dovoljno za one koji imaju pojma.

Прво пишеш да не постоји начин да се обрачуна рад преко 40 сати, а онда додајеш да прековремени се не рачуна у редовно радно време.
Па не рачуна се у редовно, већ у прековремени рад, и тако се и плаћа.
Ajde pročitaj pažljivo šta drugi pišu, pokušaj da shvatiš, pa se tek onda javi.
Ajmo još jednom:
Za redovno radno vreme.

Da ti pojasnim još malo:
Plaća se kao prekovremeni rad, ne može više od 8 sati, ne računa se u redovno radno vreme.

Šta ti tu tačno nije jasno?

do cifre od 42.1 sat?

Da ti pojasnim još malo:
Postoji, zapravo po Zakonu o radu (koji je vazio kad sam ja vec davno radio u toj zemlji) je postojao pojam "punog radnog vremena" (40 radnih sati nedeljno) i pojam "prekovremenog radnog vremena" ( koje je obavezno ako poslodavac tako trazi a koje nije moglo biti duze od 12 sati po jednom danu). Poslodavci u Srbiji (sem javnih preduzeca i drzavne uprave) to masovno koriste da ne bi zaposljevali novu radnu snagu. Sati iz punog radnog vremena i prekovremenog radnog vremena daju ono sto se zove radno vreme u radnoj nedelji (ili mesecu) na osnovu koje ti neko obracunava i isplacuje platu, tako da je tvoja tvrdnja cista i ortodoksalna glupost i neznanje odnnosno nepoznavanje zivota u Srbiji (hoce to kad zivis u nebeskoj a ne realnoj Srbiji).

Rang lista evropskih zemalja je pravljena na osnovu toga koliko prosecan radnik provede na radnom mestu ( sa redovnim, prekovremenim i radom na praznike i vikende) i situacije jeste takva. Prica da se u Srbiji zivi samo tako a da se negde na Zapadu umire od posla i postoji samo pidzama i radno odelo, eto, na zalost zagovornika "nikada u EU" nije istinita. A kad ce da se tom narodu u Srbiji otvore oci nemam pojma, sta treba jos da ga uveri gde drzava treba da ide.

Ja sam za to da se prvo uključi mozak (naravno, ko ga poseduje), a tek onda pljuje po Srbiji...
Jedan od preduslova je i završena OŠ i makar osnovno znanje matematike...
Ti si ukljucio mozak genije?
Pretpostavljam da ta sajkaca iz tvog avatara stoji tu da pokrije malog zutog mozgojedca koji umire od gladi...
Dakle, sta tebi cini ako te gazda natera da radis svaki dan u nedelji 9 sati i pise ti 40 sati redovnog radnog vremena plus 5 sati prekovremenog radnog vremena kada si u radnoj nedelji radio 45 radnih sati a za to placen 3-5 puta manje nego tvoj kolega u Austriji koji je pri tome radio 35 sati u istoj radnoj nedelji. Razmisli, radis 10 sati duze od njega za 3-5 puta manje i onda branis Srbistan, onda nesto nije u redu sa tim mestom koje ti pokriva sajkaca.

Управо то и пишем.

Амери раде 8 сати, са сат времена паузе и то испадне девет сати, јер пауза није у оквиру тих осам сати.

Док је у Србији пауза у оквиру тих осам сати.

Формално, и Амери и Срби раде 8 сати.
Ne, rekao si evropa ne amerika

Postoji, zapravo po Zakonu o radu (koji je vazio kad sam ja vec davno radio u toj zemlji) je postojao pojam "punog radnog vremena" (40 radnih sati nedeljno) i pojam "prekovremenog radnog vremena" ( koje je obavezno ako poslodavac tako trazi a koje nije moglo biti duze od 12 sati po jednom danu).
Ja ne znam u kojoj zemlji si ti radio, u Srbiji je maksimum 8 prekovremenih sati ( i to nedeljno).

Poslodavci u Srbiji (sem javnih preduzeca i drzavne uprave) to masovno koriste da ne bi zaposljevali novu radnu snagu. Sati iz punog radnog vremena i prekovremenog radnog vremena daju ono sto se zove radno vreme u radnoj nedelji (ili mesecu) na osnovu koje ti neko obracunava i isplacuje platu, tako da je tvoja tvrdnja cista i ortodoksalna glupost i neznanje odnnosno nepoznavanje zivota u Srbiji (hoce to kad zivis u nebeskoj a ne realnoj Srbiji).
Alo bre, to što ti pišeš je ortodoksna (ne ortodoksalna) glupost, ali to samo pokazuje tvoj nivo obrazovanja.
Prekovremeni rad nije obavezan, ne može niko da te natera na to, znači radiš dobrovoljno.
Ako ipak postoji potreba za prekovremenim radom i to je regulisano Zakonom:
"U situacijama nastupanja uslova za uvođenje prekovremenog rada, to jest više sile, iznenadnog povećanja obima posla
ili druge okolnosti zbog koje je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran, mora da postoji
i odluka poslodavca o uvođenju prekovremenog rada."

"Bez postojanja zahteva poslodavca, samoinicijativni prekovremeni rad zaposlenog ne može se smatrati prekovremenim radom
u smislu odredaba Zakona o radu, što znači da ni nema obaveze poslodavca da isplati uvećanu zaradu zaposlenom."

Ajd, ne blamiraj se više, pokazao si već dovoljno neznanja...

Написао сам Европа, јер тамо важи тај принцип, а онда си ти поменула Америку, и ја се надовезао јер и у Америци важи тај исти принцип, који не важи у Србији.
Ali gde vazi u Evropi? Jel znas? Zanima me a znam da u nekim zemljama postoji 6-casovno radno vreme

Back