U Srbiji će biti zabranjen rad nedeljom? Ministarstvo formira radnu grupu

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
87.298
U Srbiji će biti zabranjen rad nedeljom? Ministarstvo formira radnu grupu

Beograd -- Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe.


Zadatak radne grupe je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji.

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli, saopšteno je iz ministarstva.


Eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred ustavnim sudom, navode u ministarstvu.

S tim u vezi, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uradiće sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena preko kolena.

Foto: Depositphotos, olenka-2008, 132064604

Foto: Depositphotos, olenka-2008, 132064604​
Kako navode, zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=01&dd=10&nav_id=1640089


Preduzetnici krstarice u soku! :bravo:
 
A šta sa policijom, vojskom, vatrogascima, lekarima, radnicima zoo vrta, carinom, GSP i međugradskim autobusima, železnicom...
Без трговине се може један дан и реално свако од тих занимања у цивилном сектору која нису преко потребна не требају радити недељом.

Шта мислиш да би се десило када би полиција, лекари и војска узели дан одмора?
 
Ja ovo doživljavam kao ogriničavanje ljudima da zarade. A ko ne želi da radi nedeljom u nekoj prodavnici, ne mora da radi, neka promeni posao.
Pa onda izbor i ne postoji , time se radnik uslovljava da radi nedeljom, drugo bi bilo ako neka kasirka/radnik ne želi da radi nedeljom te da to i ne čini a da poslodavac nađe zamenu za taj dan. Molim lepo.
 
U normalnim zemljama slobodan je vikend a ne samo nedelja.

Nije svima.
Postoje pozicije u proizvodnji gde se radi vikendom ali se dobiju slobodni dani tokom radne nedelje a to sto se odradi vikendom je vise placeno.

Ako govorimo o trgovinama, neke rade skraceno tokom subote i nedelje ali je taj rad placen u skladu sa zakonom.

Zbog toga sam i spomenuo inspekcije, da oni rade svoj posao kako treba ne bi morali da pricamo o ukidanju rada nedeljom i vikendom, poslodavci bi morali da plate vise a radnici bi imali neki izbor.

Kao sto rekose iznad, kada biras profesiju prihvatas i sve ono sto je prati.
 
A šta sa policijom, vojskom, vatrogascima, lekarima, radnicima zoo vrta, carinom, GSP i međugradskim autobusima, železnicom...
Без је%ених продавница (било којих производа) и супермаркета се може, али без већине ових које си ти навео тешко.

U normalnim zemljama slobodan je vikend a ne samo nedelja.
Аустрија је нормална земља и тако се ради суботом скраћено.
 
A šta sa policijom, vojskom, vatrogascima, lekarima, radnicima zoo vrta, carinom, GSP i međugradskim autobusima, železnicom...
"Zadatak radne grupe je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji. "
Iz priloženog se vidi da su u pitanju trgovine i trgovinski lanci a ne druge delatnosti bez kojih se ne bi moglo (policija, vojska, carina...)
Inače stariji forumaši (nadam se da ih ima) se mogu setiti kao i ja da se nedeljom u BG nije mogla naći samoposluga (prodavnica) da radi (sedamdesetih godina prošlog veka). Tako da ovom eventualnom odlukom samo radnici profitiraju jer dobijaju taj dan slobodnog vremena.
 

Back
Top