U spomen kosturnicu Miljevići preneseni posmrtni ostaci 245 srpskih žrtava

Dragan_srbcg

Ističe se
Poruka
2.641
U spomen kosturnicu Miljevići preneseni posmrtni ostaci 245 srpskih žrtava
15.09.2009.

10207_vest_sahrana.jpg


Posmrtni ostaci 245 neidentifikovanih srpskih žrtava, među kojima je 90 odsto civila ubijenih prve ratne godine, preneseni su danas u novoizgrađenu Spomen-kosturnici na vojničkom groblju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu u okviru obilježavanja Dana nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Među prenesenim neidentifikovanim posmrtnim ostacima nalaze se i skeleti 170 srpskih žrtava koje su pronađene na širem području Sarajeva.

U novoizgrađenoj Spomen-kosturnici potom je služen parastos i odata je počast svima koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je da je 15. septembar, koji je posvećen svim poginulim i nestalim borcima i civilima u proteklom ratu, najtužniji dan među 18 najznačajnih datuma koje je Vlada RS uvrstila u program godišnjeg obilježavanja.

"Danas je prilika da opet i ko zna koji put kažemo ovdašnjoj javnosti, ali i cijelom svijetu da je u poteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na ovim prostorima stradao i srpski narod", istakao je Ristović.

Ministar Ristović zatražio je u ime porodica nestalih da počne intenzivniji rad radi okončanja procesa traženja nestalih i apelovao je na odgovorne institucije BiH da prestanu sa diskriminacijom i opstrukcijom i počnu sa rješavanjem ovog teškog pitanja.

"Tražim u vaše ime da istina i samo istina o nestalim Srbima na ovim prostorima bude prioritet jednak prioritetu traženja svakog drugog nestalog lica", istakao je Ristović i dodao da je teško objasniti porodicama da i poslije više od 18 godina traženja nisu pronašli svoje najmilije.

On je obećao porodicama koje traže svoje nestala lica da nikada neće odustati da im pomaže da istraju u nastojanjima da što prije dođu do istine i dokaza o stradanjima svojih najmilijih.

Ristović je naglasio da mora postojati odgovor na pitanje ko je učinio gnusna djela i da je potrebno tražiti da istina i pravda budu zadovoljene.

Prema trenutno raspoloživim podacima, RS još traga za 1.772 nestala lica, od kojih je 1.020 civila, među kojima je sedmoro djece.

Prenosu posmrtnih ostataka neidentifikovanih vojnika i civila prisustvovavali su visoki zvaničnici RS, grada Istočno Sarajevo i opština koje se nalaze u sastavu grada.

DRAŠKOVIĆ: PORAZ PRAVDE I ISTINE

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković izjavio je da današnji prenos posmrtnih ostataka neidentifikovanih srpskih boraca i civila u Spomen-kosturnicu u Miljevićima doživljava kao poraz pravde i istine, jer neko više od 10 godina namjerno vrši opstrukcije da se ne bi otkrio njihov identitet.

Prisustvujući obilježavanju Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Istočnom Sarajevu, Drašković je rekao da se moćnici iz sjenke, uz pomoć određenih krugova međunarodne zajednice kojima nije stalo da se sazna istina o tragičnom ratu u BiH, na ovaj način rugaju našim žrtvama.

"Svijet još nije upoznat sa mučeničkom smrću hiljada nevinih ljudi koji su nastradali u Sarajevu samo zato što su Srbi. Ćuti se o ovoj civilizacijskoj sramoti, dok su zločinci zaštićeni i nedokučivi pravdi. Srbi još tragaju za bezbrojnim tijelima koja se na sve načine kriju", istakao je Drašković.

On je naglasio da "opstrukcija koja, prije svega, dolazi sa druge strane ne dozvoljava da Srbi oplakuju svoje žrtve, niti da traže svoje nestale", te dodao da je mjera svakog postojanja sjećanje.

"Odgovor na pitanje kolika je naša mjera sjećanja je ova Spomen kosturnica u kojoj će od danas svoj privremeni smiraj naći bezbrojne kosti ekshumirane na raznim srpskim stratištima u BiH. Bili bi srećni da nema ovog objekta i da se nikada nije ukazala potreba za njegovom gradnjom. Čvrsto vjerujemo da je ovo zdanje usputno stanište ovih velikomučenika na putu ka vječnom počivalištu", rekao je Drašković.

On je dodao da će u ovom, svojevrsnom muzeju kostiju, svaki dobronamjerni posjetilac moći spoznati ljudske patnje i uvjeriti se u nevinost stradalnika.

Drašković smatra da će Spomen kosturnica u Miljevićima biti mjesto promišljanja, učenja i izgrađivanja ličnog stava prema zlu i zločinu, vrijednostima svakog ljudskog života i moralnim načelima kao osnovi u izgrađivanju humanije budućnosti.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović kaže da mu je drago što su posmrtni ostaci 245 neidentifikovana vojnika i civila smješteni u privremenu kuću na dostojanstven način.

"Žao mi je što to nije bilo i ranije, jer je 15 godina od prestanka rata dug period kada se morao riješiti taj problem", rekao je on i dodao da RS nikada ne smije da zaboravi one koji su svoj život ugradili u slobodu i Srpsku.

Prema riječima Radovanovića, vlasti RS na svim nivoima moraju da vode računa o porodicama nestalih, čiji tretman u Srpskoj mora biti poseban, te se moraju maksimalno angažovati na traženju onih čije kosti još nisu pronađene.

On je dodao da se mora raditi na tome da oni koji su počinili zločine odgovaraju pred nadležnim sudovima.

"Moramo privesti pravdi sve one koji su optuženi i da na sudu dokazuju svoju nevinost za zločine počinjene nad srpskim narodom. Ne može biti da je samo jedan narod kriv i na nama je zadatak da dokažemo njihovu krivicu", rekao je Radovanović.

U Spomen-sobi je ovom prilikom prikazan dokumentarni film "Sarajevska krvava košulja", autora Snježana Lalovića, a organizovana je i izložba fotografija koje svjedoče o stradanju srpskog naroda u proteklom ratu.


VIDEO

http://www.enovosti.info/lat/opcija.../preneseni/posmrtni/ostaci/245/srpskih/zrtava
 
U Spomen-sobi je ovom prilikom prikazan dokumentarni film "Sarajevska krvava košulja", autora Snježana Lalovića, a organizovana je i izložba fotografija koje svjedoče o stradanju srpskog naroda u proteklom ratu.

Сарајевска крвава кошуља - документарни филм [eng sub]
 

Back
Top