У СПЦ се не причешћује свим честицама

• Začetnik teme Začetnik teme Maki!
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Чуо сам на више страна да су се свештеници препали јер су верници почели сликати и гледати према олтару да ли је дискос празан или су на њему покровци. Зилотска кампања уродила је родом. Ствари се враћају у нормалу кад је наведено у питању. Вишеструка упозорења Русима на чудне праксе у СПЦ полако почињу давати плода.
Све што је позитивно у нашој цркви је дело зилота. Ено нпр. Светосавље.орг, то су све зилоти сабрали. Не они Акакијеви, већ зилоти у позитивном значењу речи.
СПЦ треба очистити од грчких и других новотарија која су Таса, Ђед и још неки увели. Уз Божију помоћ, полако.
Dok na su drugu stranu sami ziloti zglajzali.
Nema bes pismo i samo pismo nista.

Чуо сам на више страна да су се свештеници препали јер су верници почели сликати и гледати према олтару да ли је дискос празан или су на њему покровци. Зилотска кампања уродила је родом. Ствари се враћају у нормалу кад је

Evo lako ćemo raščistiti. Hristos kaže da je hljeb Njegovo Tijelo, a vino Njegova Krv. Da li je to zaista tako? Vi subotari kažete ne, to je simbol. Kada vi pijete vino i jedete hljeb vi ne mislite da je to stvarno Tijelo i Krv Hristova.
pa ni mi, ako kazemo beskrvna
Beskrna žrtva u smislu da mi ne ubijamo ponovo Hrista na Liturgiji već se na neopisiv način oprisutnjuju Njegovo Tijelo i Krv koji su žrtvovani prije dvije hiljade godina.
ako kaze pijte iz nje svi ovo je krv moja novoga zaveta... onda zrtva ne moze da bude beskrvna pozivajuci se na stari zavet
kad imenu mojemu i čist dar; jer će ime moje biti veliko među narodima, veli Gospod nad vojskama." (Malahija 1:11).

Ovdje prorok govori da će u budućnosti Gospodu širom svijeta biti prinošen "čist dar". Na hebrejskom je to riječ מִנְחָה (minchah) što u užem značenju označava:
"a donation; euphemistically, tribute; specifically a sacrificial offering (usually bloodless and voluntary)"
jel imamo jos neko objasnjenje za beskrvnu, posto je ovo jedno meni tanko, nedostatno, opovrgavamo Rec Gospodnju: OVO JE MOJA KRV, PIJTE , ne moze da bude beskrvna onda
p.s. jel se na ovo nadovezase i sa beskvasnim hlebom? pa, da, isto stari zavet

Akonbukvalno shvatamo euharistiju,

Isus kaze:
Ovo je moje telo obo je moja krv.
Za euharistiju kaze.
Ne kaze: ovo ce se posle pretvoriti u moje telo i krv.
Ne sada je ono to samo vino i euharistija.

Dok pravoslavci Kazu da vino i hleba nisu telo i Hristova krv dok se zrtvuju na oltaru, zrtveniku crkvenom.
Ali posle toga to postaju

Znaci hoce da shvate tekst bukvalno ali prvo simbolika pa na kraju bukvalno.
A to ne moze tako.
Ili je bukvalno ili nije?

Sto se iz recenoga i njihove prakse vidi da to ne moze da bude bas tako.
Ne logicno im je i nekako nije zdravo razumski da bude sve bukvalno.
Pa pokusavaju da pocnu simbolicki a onda na kraju ispadne bukvalno.

Sto pokazuje da je u stvari rec o simbolici kako i treva da bude.
Jer ili je sve bukvalno ili sve simbolika, nema tu mesavina.
Prvo nije a posle jeste.
Jer ako jeste, Hristos kaze:
OVO JE...
A ne kaze: POSLE CE...

Ali ako je bukvalno, onda se suocavamo sa mnostvom problema koje smo pomenuli unazad u diskusiji.
Jer pisano je, Hristos je jednom zauvek zrtvovan.
Dakle ne mogu ga zrtvovati vise.
Zato kada zrtvuju hlvba i vino simbolicno.
A posle se kao to sve pretb
vori u pravo meso i krv nakon zrtvovanja.
Ocigledno pokusacaju time da izbegnu da se Hristos ne moze ponovo zrtbovati.

Pa kada ne moze, onda je rec o 100% simbolici.
Kao sto kaze Hristos, samo secanje na mene na ono sto sam za vas ucinio na golgoti.
Jednom tauvek ne trevate me vise zrtvovati..

A secabjem na nekoga je kada ga nemamo tu.
Jer onda nije secanje kada je tu kako kazu pravoslavci.
On je po njima tu.
Kad je neko tu ne moze da ga se secamo.

Isiova zrtva je ostvarila 100% spasenje ba Golgoti.
Tu ne trebamo nista dodavati jer se tako gubi smisao zrtve.
Kada bi se oba pretvarala u meso koliko kila mesa bi bili za 2000 god?
To bi znacila da Hristu pojedu celo telo i krv pa opet naraste sve i onda opet?
Koliko Hrista se pojedu godianje samo?

To nije Biblijsko ucenje ali takva praksa povlaci i takve zakljucke I mnoge druge.

Da ih ne pominjem sada.

Ali nismo mi knjizevnici, faruseji i svestenici da uvek iznova pokidamo Hrista u delove i tako ga zrtvujemo, ubijemo pa ga pojedemo.
I izbacimo u wc solju.
To su problemi koji se javljaju koji ukazuju da je Hriatos govorio o simbolici u pricesti.
Sama pasha je simbolika, Isus nije postajao jagnhe kafa se ono klalo.

1. Korincanima 5,7Očistite dakle stari kvasac, da budete novo tijesto, kao što ste prijesni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos

Prava pasha Isus,se zaklao posle zadnje pashe.
Pashalno zaklano jagnje je samo simbolikom ukazivalo, podsecalo, na taj dogadjaj sa pravim jagnjetom.
Zrtvovanjem jagnjeta nije Hristos bukvalno ztvovan.
Niti se Hristos pretvarao u meso jagnjeta.

Zrtvovanjem jagnjeta nije Hristos bukvalno ztvovan.
Niti se Hristos pretvarao u meso jagnjeta.
vi stavljate akcenat kao da je otkupna zrtva, ali sta je starije trgovina ili ishrana?
da se nije pretvorio u jagnje, ne bi rekao jedite ovo je telo moje, i pijte ovo je krv moja, znajuci da je dusa u krvi, da on u nama zivi, njegiova dusa, a ne vise nasa na koju smo omrzli, secas se tog stiha kada nam kaze ko ne omrzne na svoju dusu ne moze biti moj ucenik?
Jer ili je sve bukvalno ili sve simbolika, nema tu mesavina.
Prvo nije a posle jeste.
Jer ako jeste, Hristos kaze:
OVO JE...
A ne kaze: POSLE CE...
maki rece beskrvna, a ne da li je krvna bukvalno ili simbolicno, razumes sta ga ja pitam?
a tebi kazem da je to rekao i pre nego je raspet, a ne posle

ako odbijate krvnu i bukvalnu zrtvu jagnjeta, onda ukidajte jagnje, zasto ga vredjate ako odbijate da bude KRVNA ZRTVA BUKVALNO? onda nemoj da ga zovete jagnjetom uopste ako necete da mu jedete meso i pijete mu krv, vredjate samo.

vi stavljate akcenat kao da je otkupna zrtva, ali sta je starije trgovina ili ishrana?
da se nije pretvorio u jagnje, ne bi rekao jedite ovo je telo moje, i pijte ovo je krv moja, znajuci da je dusa u krvi, da on u nama zivi, njegiova dusa, a ne vise nasa na koju smo omrzli, secas se tog stiha kada nam kaze ko ne omrzne na svoju dusu ne moze biti moj ucenik?

maki rece beskrvna, a ne da li je krvna bukvalno ili simbolicno, razumes sta ga ja pitam?
a tebi kazem da je to rekao i pre nego je raspet, a ne posle

ako odbijate krvnu i bukvalnu zrtvu jagnjeta, onda ukidajte jagnje, zasto ga vredjate ako odbijate da bude KRVNA ZRTVA BUKVALNO? onda nemoj da ga zovete jagnjetom uopste ako necete da mu jedete meso i pijete mu krv, vredjate samo.
Znaci Po tebi se Isus pretvarao u jagnje, ovcu, tele, bika itd?
Alal ti na veru?
A koja je to vera i crkva? Da nije: Skrbfhoh? Ili?

Treba se truditi. Terati sebe pa ići na službe u crkvu. Đavo uvek ubacuje pomisli: ima se vremena, sutra, prekosutra, drugi put, moram ovo, moram ono, ko i đacima učićeš sutra, naveče, de malo loptu i na igralište...
Лажна духовност је гора од грешности, због огавног духа гордости, који води у демонизацију...

Још ниси то прочитао код светих отаца, о погубности лажних врлина...

Недавно је овдје отворена тема како се наводно у Српској Православној Цркви не поштују богослужбена правила која прописују којим се честицама вјерници могу причешћивати јер се учи да све честице постају Тијело Христово. Та је тема закључана, међутим желио бих одговорити на ту оптужбу и приказати шта стоји у Служебнику СПЦ из 2018. године. Ево како то изгледа:
Pogledajte prilog 1665496
Стр. 144 Служебника који можете наћи на сајту светосавље.орг. Дакле јасно се прави разлика којим честицама се причешћује народ и да су то честице на НИ и КА како и треба бити.

Даље на 150. страни имамо сљедећу схему:
Pogledajte prilog 1665504
Исто видимо да се народ причешћује са честицама НИ и КА, а не са свима.
Ja nisam ni znala kako se i iz kog dela tog hleba za privest tacno pricescujemo, ali ako ima osnova za sumnju da neki svestenici ne rade ispravno, treba to proveriti da li se svuda radi ispravno. Jer ne verujem da ce neki stariji svestenik o tome da laze.

https://forum.krstarica.com/threads/u-spc-se-vernicima-potura-lazno-pricesce.1019520/#post-50312355

Ja nisam ni znala kako se i iz kog dela tog hleba za privest tacno pricescujemo, ali ako ima osnova za sumnju da neki svestenici ne rade ispravno, treba to proveriti da li se svuda radi ispravno. Jer ne verujem da ce neki stariji svestenik o tome da laze.

https://forum.krstarica.com/threads/u-spc-se-vernicima-potura-lazno-pricesce.1019520/#post-50312355
Неки се свештеници причешћују честицама за мртве, неки не... Поодавно

То је цела истина, цела прича је већ 40 година стара, јер је то латинска пракса Екумениста у СПЦ...

Цака је у томе, да они употребљавање дарова након литургије и освећење у току, уопште не разлику, као и сваки суптилнији духовни појам из свештеничке службе

Неки се свештеници причешћују честицама за мртве, неки не... Поодавно

То је цела истина, цела прича је већ 40 година стара, јер је то латинска пракса Екумениста у СПЦ...

Цака је у томе, да они употребљавање дарова након литургије и освећење у току, уопште не разлику, као и сваки суптилнији духовни појам из свештеничке службе
Ne znam ni nisam ni znala za sve to, ali ako se to ne radi pravilno, treba preispitati i dovesti u red da bude onako kako treba, onako kako je patrijarh Pavle rekao (samo mi se cini da su mnogi bili ljubomorni na njega zbog skromnosti i omiljenosti u narodu pa jedva docekali njegovu smrt, evo ni u Rakovici gde pocivaju njegove mosti ne stampaju vise njegove kalendare), i kako pise u tom pravilu uopstalom iz 2018.god, onda treba da se to vrati u red.

Kao da neko radi na namernom skretanju od pravoslavlja, pricesti, i kao da zeli da odbije sto veci broj vernika, ili da ih jednostavno "ekumenizuje" ili cak obesmisli na svaki nacin.

Evo, sada se upravo iz moje crkve cuje opet onaj "mrtvozvon" kao snimljen nekim sintetickim zvukom, pa pusten jako...zar toliko nemaju coveka a znam da imaju, koji bi za ove najvece praznike udarao u zvona?

Tako odbijaju vernike, svojom lenjoscu i/ili neznanjem i/ili zeljom za neradom, a mozda i nemernom zeljom da deluje sve kao kod rimokatolika.

Ne znam ni nisam ni znala za sve to, ali ako se to ne radi pravilno, treba preispitati i dovesti u red da bude onako kako treba, onako kako je patrijarh Pavle rekao (samo mi se cini da su mnogi bili ljubomorni na njega zbog skromnosti i omiljenosti u narodu pa jedva docekali njegovu smrt, evo ni u Rakovici gde pocivaju njegove mosti ne stampaju vise njegove kalendare), i kako pise u tom pravilu uopstalom iz 2018.god, onda treba da se to vrati u red.
Долазе све луђи и луђи свештеници, таква је мода међу новаторима

Kao da neko radi na namernom skretanju od pravoslavlja, pricesti, i kao da zeli da odbije sto veci broj vernika, ili da ih jednostavno "ekumenizuje" na svaki nacin.
Патријарх Павле нема мошти... Ал није тема

Мошти су реткост у православљу, и само их велики страдалници за истину добијају као потврду своје ревности у вери...

А то да екуменисти намерно обесвећују веру и древни обред си у праву, додуше само интуитивно, без реалног увида у степене тог зла...

Evo, sada se upravo iz moje crkve cuje opet onaj "mrtvozvon" kao snimljen pa pusten jako...zar toliko nemaju coveka a znam da imaju, koji bi za ove najvece praznike udarao u zvona?
Не секирај се, него се теши Христовом благодаћу Божића, која буди наду у победу добра...

Доћи ће и тим барабама крај, и то кад се најмање надају, и по кратком поступку

Znaci Po tebi se Isus pretvarao u jagnje, ovcu, tele, bika itd?
Alal ti na veru?
A koja je to vera i crkva? Da nije: Skrbfhoh? Ili?
ne po meni, nego po vama, vi ga svi tako zovete u otkrivenju;
a ja sa drzim tajne vecere, hleb je bukvalno njegovo telo, i vino bukvalno njegova krv, sto vise u to verujem bukvalno, sve sam blizi spasenju

Не секирај се, него се теши Христовом благодаћу Божића, која буди наду у победу добра...

Доћи ће и тим барабама крај, и то кад се најмање надају, и по кратком поступку
Из твојих уста у Божије уши. Све је горе.

da se nije pretvorio u jagnje, ne bi rekao jedite ovo je telo moje, i pijte ovo je krv moja, znajuci da je dusa u krvi, da on u nama zivi, njegiova
ne po meni, nego po vama, vi ga svi tako zovete u otkrivenju;
a ja sa drzim tajne vecere, hleb je bukvalno njegovo telo, i vino bukvalno njegova krv, sto vise u to verujem bukvalno, sve sam blizi spasenju
Znaci kazes verujes a lazes?
Kako se zove takva crkva?

A ovi stihovi pokazuku da ti Bibliju nisi procitao vec ovde onde:
A verujrs rece?
Jovan 1,29A sjutradan vidje Jovan Isusa gdje ide k njemu, i reče: gle, jagnje Božije koje uze na se grijehe svijeta.
Jovan 1,36I vidjevši Isusa gdje ide, reče: gle, jagnje Božije.

Недавно је овдје отворена тема како се наводно у Српској Православној Цркви не поштују богослужбена правила која прописују којим се честицама вјерници могу причешћивати јер се учи да све честице постају Тијело Христово. Та је тема закључана, међутим желио бих одговорити на ту оптужбу и приказати шта стоји у Служебнику СПЦ из 2018. године. Ево како то изгледа:
Pogledajte prilog 1665496
Стр. 144 Служебника који можете наћи на сајту светосавље.орг. Дакле јасно се прави разлика којим честицама се причешћује народ и да су то честице на НИ и КА како и треба бити.

Даље на 150. страни имамо сљедећу схему:
Pogledajte prilog 1665504
Исто видимо да се народ причешћује са честицама НИ и КА, а не са свима.
Jeste ali da li to svi postuju tako?

Evo lako ćemo raščistiti. Hristos kaže da je hljeb Njegovo Tijelo, a vino Njegova Krv. Da li je to zaista tako? Vi subotari kažete ne, to je simbol. Kada vi pijete vino i jedete hljeb vi ne mislite da je to stvarno Tijelo i Krv Hristova.

Možemo li to primjeniti na Hristovu izjavu da ko vidi Njega vidi Oca? Po vama ispada da to nije zaista tako i da je i to simbolika. Tako da kao što hljeb za vas NIJE Tijelo Hristovo, onda ko vidi Hrista po vama NE VIDI Oca.
Da, oni ocigledno ne veruju da je Isus Bog sto je jos jedna teska jeres.

Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bivaše predan uze hljeb,
I zahvalivši prelomi i reče: uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen.
Tako i čašu, po večeri, govoreći: ova je čaša novi zavjet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, meni za spomen.

Jer kad god jedete ovaj hljeb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe.
Tako koji nedostojno jede ovaj hljeb ili pije čašu Gospodnju, kriv je tijelu i krvi Gospodnjoj.
Ali čovjek da ispituje sebe, pa onda od hljeba da jede i od čaše da pije;
Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tijela Gospodnjega.
Zato su među vama mnogi slabi i bolesni,
i dovoljno ih spavaju.
Jer kad bismo sebe rasuđivali, ne bismo osuđeni bili.

Prva Poslanica Korincanima

Znaci kazes verujes a lazes?
Kako se zove takva crkva?

A ovi stihovi pokazuku da ti Bibliju nisi procitao vec ovde onde:
A verujrs rece?
Jovan 1,29A sjutradan vidje Jovan Isusa gdje ide k njemu, i reče: gle, jagnje Božije koje uze na se grijehe svijeta.
Jovan 1,36I vidjevši Isusa gdje ide, reče: gle, jagnje Božije.
on je pricao aramejski, a u aramejskom je ista rec je za sluga i jagnje

John 1:29 was a translation of the Aramaic talya, which could be translated “boy,” “child” or “servant,” but also as “lamb.”

dakle, da je hteo da kaze bas jagnje, rekao bi: the Aramaic word immera (lamb) (pronounced also imra [word]) and in Hebrew imerah (word) (also pronounced imra) are both presented by amnos (Negoitsa & Daniel 1971:24-37).

objasni nam pametnjakovicu zato nije rekao immera vec je rekao talya?

on je pricao aramejski, a u aramejskom je ista rec je za sluga i jagnje

John 1:29 was a translation of the Aramaic talya, which could be translated “boy,” “child” or “servant,” but also as “lamb.”

dakle, da je hteo da kaze bas jagnje, rekao bi: the Aramaic word immera (lamb) (pronounced also imra [word]) and in Hebrew imerah (word) (also pronounced imra) are both presented by amnos (Negoitsa & Daniel 1971:24-37).

objasni nam pametnjakovicu zato nije rekao immera vec je rekao talya?
Ajdeee...
A odakle ti znas da je pricao aramejski a ne jevrejski?
Bili ste u skolu zajedno
A sta se to klalo u Starom zavetu i prinosilo na zrtvu?
Sluga ili jagnje?
Da te cujemo?
?
Ti ocigledno nisi procitao novi zavet ceo.
A sta kaze Pavle teski jevrejin, tio pashalno jagnje se zaklalo za nas

1. Korincanima 5,7Očistite dakle stari kvasac, da budete novo tijesto, kao što ste prijesni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos.

A sta kaze Petar?
1. Petrova 1,19Nego skupocjenom krvlju Hrista, kao bezazlena i prečista jagnjeta;

A znas sta sledi obe koji iskrivljuju Bozju rec?

A odakle ti znas da je pricao aramejski a ne jevrejski?
Bili ste u skolu zajedno
to znaju sve denominacije hriscanske osim vas eleninih adventista
pise rec TALYA, eto tako znamo, a takodje su namerno zadrzane neke reci jos kojih nema u jevrejskom vec samo u aramejskom jeziku da bi mi znali da su bas njega pricali, a ne jevrejski

Ali, ja vama ne branim da prevedete kako hocete, ali morate bukvalno da jedete telo tom jagnjetu koje jeste pasha nasa, i krv da mu pijete ako hocete da zivite,a vi to necete, samo bi klali
A sta kaze Pavle teski jevrejin, tio pashalno jagnje se zaklalo za nas

1. Korincanima 5,7Očistite dakle stari kvasac, da budete novo tijesto, kao što ste prijesni; jer i pasha naša zakla se za nas, Hristos.
u jevreja je bilo zabranjeno da se pije krv, jer je u krvi dusa, a Hristos bas zato rece da pijemo njegovu krv da bi bili jedno sa njegovom dusom, a nasa da nam omrzne - to je sustina hriscanstva

Poslednja izmena:

Back