У СПЦ се не причешћује свим честицама

• Začetnik teme Začetnik teme Maki!
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Maki!

Buduća legenda
Moderator
Poruka
25.227
Недавно је овдје отворена тема како се наводно у Српској Православној Цркви не поштују богослужбена правила која прописују којим се честицама вјерници могу причешћивати јер се учи да све честице постају Тијело Христово. Та је тема закључана, међутим желио бих одговорити на ту оптужбу и приказати шта стоји у Служебнику СПЦ из 2018. године. Ево како то изгледа:
1735761611331.png

Стр. 144 Служебника који можете наћи на сајту светосавље.орг. Дакле јасно се прави разлика којим честицама се причешћује народ и да су то честице на НИ и КА како и треба бити.

Даље на 150. страни имамо сљедећу схему:
1735761815316.png

Исто видимо да се народ причешћује са честицама НИ и КА, а не са свима.

a to je baš bitno onome ko se pričešćuje?
Ниси видео избрисану тему па би ти било јасније зашто ово.

Objasniti narodu da je to SIMBOLICNO TELO I KRV HRISTOVA
Kakve bre cestice i zamuljavanja, hleb i vino
У питању је сједињење са Христом, то што ти не верујеш у то, па то је већ твоја лична ствар.
Срећа па се атеисти не питају шта треба да се ради.

У питању је сједињење са Христом,
Kakvo bre sjedinjenje sa Hristom kada verujete da vi zapravo jedete Hrista sto ce reci da Ga nakon toga prosledjujete kroz digestivni trakt da bi Ga nakon toga izbacili napolje i onda u konacnom smislu poslali u kanalizaciju !!!
Zar je moguce da ne shvatas koliko je velika hula na Hrista ovaj vas teoloski promasaj ?

Теби као атеисти је то немогуће објаснити из простог разлога што си дошао да провоцираш овде,
Zasto mislis da provocira,covek ti postavlja jako logicna teoloska pitanja na koja ocito nemas odovore i ujedno ne znas kako da reagujes pa ti lakse da ga napadnes i neosnovano ga optuzis za provokaciju zato sto je navodno ateista...
...evo ja sam hriscanin,.hajde onda meni objasni to sto sam te pitao !

Poslednja izmena:
Znaci - MISLITE DA STVARNO JEDETE COVEKA?
Pa to je onda bizarno do daske, ljudozderstvo
A propovedate nematerijalne vrednosti
Zar treba da pojedete isusa da bi vam usla vera
Gori ste nego sto sam mislio
Da, mislimo da jedemo istinsko Tijelo i pijemo istinsku Krv Hristovu. Ne sumnjamo u riječi Samoga Hrista.

Gde je to rekao?
Gomilu stvari ste shvatili kao simbolican govor a ovo bizarno da je bukvalno?
"26. I kad jeđahu, uze Isus hljeb i blagoslovivši prelomi ga, i davaše učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je tijelo moje.
27. I uze čašu i zablagodarivši dade im govoreći: Pijte iz nje svi;
28. Jer ovo je krv moja Novoga zavjeta koja se prolijeva za mnoge radi otpuštenja grijehova.
" (Matej 26:26-28).

"26. I kad jeđahu, uze Isus hljeb i blagoslovivši prelomi ga, i davaše učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je tijelo moje.
28. Jer ovo je krv moja Novoga zavjeta koja se prolijeva za mnoge radi otpuštenja grijehova.

Eto,dao si citata i sad te pitam jasno i precizno:

DALI JE ISUS TE VECERI POJEO SAMOG SEBE ???

I kako je ovo bukvalno da se hleb pretvara u isusa?
Kako vam OVO nije simbolicno?
Jel uzeo noz odsekao deo sebe i on se pretvorio u hleb?

Milion puta si mi postavio to pitanje i odgovor je DA.
Dakle Isus pojeo samog sebe ,apostoli takodje pojeli Hrista i popili mu krvi a Isus i dslje citav ??,
Dozvoli mi da te potsetim da je Hristovo zemaljsko telo bilo podlozno bolestima isto kao i mehanickim povredama,dakle krvario je, sto vidimo iz jevandjelja - Isus je nakon vaskrsenja pozvao Tomu cak i da opipa Njegove rane ili jos preciznije,NJEGOVE RUPE na dlanovima ... !!!
E sad tvojoj kanibalskoj prici fali izvestaj da je Isusovo telo bilo realno osakaceno/slomljeno u bilo kom fizickom smislu PRE VASKRSENJA sto ce reci da je to zapravo dokada plasirate jereticke novotarija !!!

Back