U noci 26-og februara, negde oko 3 casa, znaci danas, razmenjivao sam pp sa korisnikom Swerdlow. Bile su to uglavnom poruke sa temom mogucih vanzemaljskih uticaja na planetu Zemlju, kao i o njihov izgledu i poreklu. Nije bilo vise od 3 razmenjene poruke i vazno je spomenuti da uopste nije bilo reci o ekumenizmu, niti o pravoslavlju a ni veri. U poslednjoj poruci koju sam uputio, a na koju jos uvek nije odgovoreno, bilo je reci o nekom mom licnom, mogu reci cudnom, dogadjaju koji se dogodio pre nekoliko godina kojeg sam otpisao sa liste nadprirodnoh i pripisao ga mojim nekakvim fantazijama. Tada sam mislio da su price o vanzemaljcima glupost i da je izmisljaju dokoni ljudi.
U vreme dok sam pisao taj poslednji pp citao sam verovali ili ne upravo o ekumenizmu na
www.pravoslavlje.net i to do kasno u noc, sve do svitanja. Posebnu paznju obratio sam na pismo mitropolita Serafima upuceno papskom biskupu ostrva Siros u Grckoj. Evo tog teksta u kom se nalazi i pismo mitropolita Serafima.
ВИ НИСТЕ ЦРКВА, ВИ СТЕ ЈЕРЕС
ПАПИЗАМ ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА УБИСТВА И ЉУДИ И БОГА
Из грчких новина „Православна штампа“, издање од 9. новембра 2007
Одговор Митрополита Серафима Пирејског папском бискупу острва Сирос у Грчкој
УВОД
У писму новинама „Православна штампа“, папски бискуп острва Сирос, изложио је веома строге критике против Митрополита Пиреја, који је изјавио да је папизам „створио атеизам“. Папски бискуп је такође окарактерисао новине као „немилосрдне“ у погледу својих позиција по питању паписта.
У одговору на такав наступ папског бискупа, Митрополит Серафим Пирејски је одбранио Православну веру. Изјавио је да је Црква једна, и то она Православне вере; нагласио је да је папски бискуп у заблудама; подвукао је чињеницу да је папизам јерес; подсетио га је на папистички криминал везан за 800,000 Православних жртава (Срба) у Хрватској; поставио је разна питања папском бискупу и својом наступом је одбранио и новине „Православна штампа“, које имају одлучан став према хришћанским јересима.
Крајем јуна 2007. године, „Православна штампа“ је у једном од својих чланака похвалила мишљење и рад Високопреосвећеног Митрополита Серафима Пирејског. На предлог читалаца, био је позван да објасни своју позицију по питању папизма, јер верни народ тада још није био чуо да говори по том питању. Високопреосвећени Митрополит је одговорио у писменој форми, и то су новине објавиле као главни чланак на насловној страни, 7. јуна 2007. године.
У изјави, Митрополит је нагласио да Православна Црква треба да прекине свој теолошки дијалог са папистима и другим јеретицима; говорио је против екуменизма и изјавио је да је папизам, као јерес, положио темеље атеизму.
Изјаве Митрополита у новинама су се збиле у време када је Архиепископ Христодулус био у болници, а његов заменик је изјавио своје неслагање са позицијом Митрополита Пиреја. Исто неслагање показали су и остали Архијереји паписти, јер се Митрополит о римокатолицима није изјаснио као о „расколницима“, како многи јерарси мисле да треба, него као о јеретицима.
Неслагање је такође јасно изражено и у писму које је папски бискуп Сироса, г. Франциско Папаманолис послао Високопреосвећеном Митрополиту Пиреја. У том писму, он је „замерио“ Православном Митрополиту због позиција које је изнео у новинама „Православна штампа“, истовремено окарактерисавши новине као „немилосрдне“ у поређењу са другим новинама, у погледу хришћанских конфесија и екуменизма.
Папски бискуп је „оптужио“ Митроплита Пиреја за раскол са Архијерејима Грчке, јер је наводно изнео мишљење које је у супротности са њиховим, по питањима папизма и екуменизма; надаље, да је у директној супротности са позицијом Архоепископа, што је он изјавио још док је био у болници.
У истом писму, као право дете Ватикана, он „проналази дипломатију љубави“ намењену уједињењу, и наглашава све што је еклесијално и теолошки разматрано на острву Тинос. Он такође наглашава да је све што Митрополит Пиреја подржава базирано на вековно дугим предрасудама, због неисправних схватања папистичких учења, и због недостатка исправног познавања између њих.
Митрополитов одговор је динамичан, документован и нагашено патристички. То показује да Митрополит Пиреја неће жртвовати истину Православне вере, у име „дипломатије љубави“, остајући веран наслеђу светих и богоносних Отаца. У свом одговору, Митрополит Пиреја:
• Брани новине „Православна штампа“ за позиције које држи против папизма и екуменизма, подвлачећи да је папски бискуп неоправдано неправедан према новинама, и да оне само чувају све оно на чему је Православна Црква заснована.
• Изјављује да је папизам јерес, а не црква, и да је папски бискуп у заблуди.
• Упозорава да љубав без истине нема суштину и да је због тога несврсисходна.
• Поставља серију питања, којима се показује због чега је папизам јерес.
• Подсећа га на множину оних који су убијени од стране папске јереси, током „свете“ инквизиције, крсташких ратова, као и Хрватске, у којој је Ватикан у потпуности био одговоран за клање 800,000 Православних Срба.
• Подсећа га на друга дела убиства папизма, којима су убили чак и Бога.
• Указује на примере папских јереси.
• Доказује да папизам мења дух, искривљује Нови Завет и онемогућава спасење, које је пострадали Син и Логос Очев донео, управо због нетеолошких догми (фарисеја).
• Подвлачи застрањивања папизма, која га и учинише да буде јерес.
• Позива папског бискупа, као и његову самопроглашену „цркву“ да се врате једном и једином Телу Христовом, где ће наћи милост и опрост.