U slučaju avio rata USA vs Russia amerikanci bi bili do nogu potučeni

Mani me ratova od pre 30-60 godina, shta je sada? Su-27 u Eritreji je obarao MIGove koji su chije proizvodnje?

Da se vishe ne raspravljamo, evo ja cu priznati da si u pravu samo ako mi kazhesh/preporuchish literaturu/sajtove koja se slazhe sa tobom po pitanju poredjenja Su-35 i F-22 i njihovog medjusobnog fiktivnog dvoboja.

sada na indisko americkoj vezbi, piloti indije u modernizovanim mig-21-93 ostvare 70% pobeda nad americkim pilotima u f-15 i f-16. eto sta je sad :)
SU-27 kojim pilotira etiopljanski pilot (polu obucen) obara u dva navrata 7 migova-29.
nekoliko desetina NATO aviona f-15,f-16 i tornado,pilotirani izuzetno obucenim pilotima, iz 20tak pokusaja uspevaju da obore nasih 6 migova-29 ,iako imaju apsolutnu nadmocnost u vazduhu.

pa ti sad sam izvuci pouku.

imas ih koliko oces,ali prvi problem ti je sto strucnu literaturu ne mozes lako nabaviti,uglavnom je rec o pretplatnickim casopisima... drugi ti je problem sto rusi slabo govore engleski,i mnogo sajtova zbot toga ti ne mozes da procitas zato sto su na ruskom koji ne znas. treci ti je problem, sto neces razumeti terminologiju cak i da odlicno poznajes engleski, Dacu ti savet,kada nadjes sajtove (a to nije lako) gde gotovo da nista ne razumes,jer se koriste skracenice i izrazi koji ti nisu poznati jer su usko strucni,e onda si na dobrom mestu :) sve ovo ostalo pisu ljudi koji se time bave iz hobija i ne poznaju situaciju bas najbolje.

imas ih koliko oces,ali prvi problem ti je sto strucnu literaturu ne mozes lako nabaviti,uglavnom je rec o pretplatnickim casopisima... drugi ti je problem sto rusi slabo govore engleski,i mnogo sajtova zbot toga ti ne mozes da procitas zato sto su na ruskom koji ne znas. treci ti je problem, sto neces razumeti terminologiju cak i da odlicno poznajes engleski, Dacu ti savet,kada nadjes sajtove (a to nije lako) gde gotovo da nista ne razumes,jer se koriste skracenice i izrazi koji ti nisu poznati jer su usko strucni,e onda si na dobrom mestu :) sve ovo ostalo pisu ljudi koji se time bave iz hobija i ne poznaju situaciju bas najbolje.

Zashto mislish da su chasopisi bolji od interneta(ne Wikipedije, nekih boljih sajtova)?
Za ruski recimo da nije problem, nadam se samo da nisu neki forumi(zbog kvaliteta). Shta mi onda preporuchujesh, da upishem Mashinski fakultet, smer aviokosmotehnika ili VA, avijaciju? Da mi bolje idu fizika i matematika, upisao bi.

Ljudi tema vam je ko iz obdanista..."moj tata je jaci od tvog tate..."
Ratovi se ne vode bez dobrog razloga,jos boljeg povoda i pogotovo dobre racunice kako finansoirati i ekonomski izdrzati.....Pa poznato je da je Sovjetski Savez imao i vise vojne sile i vise raketa i bolje tenkove i mocnije avione ,pa.... raspao se kao balon od sapunice jer nije mogao sebe da finansira u miru.....Rat je pre svega ekstremni ekonomski poduhvat kome se pribegava kada nemas drugo resenje ili je verovatni dobitak vrlo primamljiv....

Svi znamo da je udarna pesnica americke vojne sile u agresijama sirom sveta - njihova avijacija.

Ali slucaju avio rata tj konvencionalnog sukoba aviona USA vs Russia amerikanci bi do nogu potuceni

Glavni razlog toga jeste superiornost ruske raketne tehnologije u odnosu na americku

Americka glavna vazduh-vazduh raketa jeste AIM-120 AMRAAM dometa 48 km dok je glavna ruska vazduh-vazduh raketa Vympel R-77 dometa 100 km

Kao sto primecujete ruska raketa ima bukvalno duplo veci domet od americke, To znaci da americki avion mora da pridje ruskom avionu na najmanje 45-50 km daljine da radarom lockuje ruski avion i ispali raketu na njega da bi imao sanse da ga skine.

Sto se tice ruskog , ruskom avionu za sve to treba 90-100 km tacnije duplo veci domet imaju ruski avioni zbog ove raketa u odnosu na americku.

Jos ako se upare ove raketa sa ruskim avionima tipa SU-35 koji mogu da se okrenu bukvalno u vazduhu, jasno je da bi u nekom sukobu izmedju amerikanaca i rusa avioni vs avioni - amerikanci bili katastrofalno potuceni.

No cak i sa daleko slabijim i jeftinijim avionima od americkog F-22 Raptor kao sto je recimo Mig-29 Rusi su superiorni upravo zbog prednosti u raketnoj tehnologiji.

Drugo i manevaribilnost je daleko na strani ruskog Vympela R-77 u odnosu na americki AIM A-120 AMRAAM jer Vympel R-77 moze da prati i srusi letece objekte koji se krecu cak do 12G , ukljucujuci americke raketa amraam i phoenix, krstarece i patriot rakete i naravno avione svih vrsta.

Samim tim jasno je da bi u slucaju konvencionalnog rata USA vs Russia , zbog tehnoloske prednosti , rusi bili ti koji bi imali avio superiornost .

Zato su Amerikanci proletos prilikom sukoba njihovog saveznika Gruzije i Rusije, cutali kao p1cketine one najgore, jer su znali da u vojnom sukobu sa rusijom oni nemaju sat da traze.

Informacije o obe rakete mozete naci ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vympel_R-77

http://en.wikipedia.org/wiki/AIM-120_AMRAAM

Rusi imaju S-400 protiv stealth aviona kakvi su F-22 i F-35 i B-2.

A sto se tice raketa vazduh-vazduh Rusi sada razvijaju R-77 sa ramdzet pogonom koja ce imati jos daleko veci domet nego R-77 sa klasicnim pogonom, kao i raketu R-77 sa glavom sa PASIVNIM samonavodjenjem za razliku od sadasnjeg aktivnog radarskog samonavodjenja, znaci raketa se navodi na izvor radarskog zracenja, protivnicki pilot uopste ne sme da ukljuci radar na svom avionu.

Zashto mislish da su chasopisi bolji od interneta(ne Wikipedije, nekih boljih sajtova)?
Za ruski recimo da nije problem, nadam se samo da nisu neki forumi(zbog kvaliteta). Shta mi onda preporuchujesh, da upishem Mashinski fakultet, smer aviokosmotehnika ili VA, avijaciju? Da mi bolje idu fizika i matematika, upisao bi.

VA nikako, a aerokosmotehnika, koliko znam, vise ne postoji (barem ne pod tim nazivom). Sve moze da se savlada, naucio bi ti i matematiku, a i mehanike (5 komada), termodinamiku, mehaniku fluida...na zalost, ne bi ti mnogo to vredelo ovde. Zavrsio sam sve tri civilne tehnicke vazduhoplovne skole koje postoje u ovoj zemlji, nastavio da ucim (sto radim, posle tolikih godina, i danas) i opet se nadje neka neznalica na forumu da mi soli pamet...

VA nikako, a aerokosmotehnika, koliko znam, vise ne postoji (barem ne pod tim nazivom). Sve moze da se savlada, naucio bi ti i matematiku, a i mehanike (5 komada), termodinamiku, mehaniku fluida...na zalost, ne bi ti mnogo to vredelo ovde. Zavrsio sam sve tri civilne tehnicke vazduhoplovne skole koje postoje u ovoj zemlji, nastavio da ucim (sto radim, posle tolikih godina, i danas) i opet se nadje neka neznalica na forumu da mi soli pamet...

Izishao iz bolnice nash drug. Isprichaj nam kako je bilo.

Problem nije toliko u tehnologiji koliko u doktrini rata.

U 2. sv. ratu rusi se nisu isticali prevelikom aviotehnologijom, ali su mogli da "nastancuju" daleko vise aviona od Svaba i sa tom masivnoscu odnesu prevagu.

Danas mozda nemaju americku preciznost da im atomska padne sa greskom od 30 cm, ali ako padne i pola kilometra dalje od cilja, sta to menja u sustini stvari?

Ja sam cuo da Rusi prave neko vrlo mocno i potpuno novo oruzje, kakvo jos nije postojalo. Navodno se ni lokacija gde rade na njemu ne zna, menja se konstantno za svaki slucaj. Ne znam tacno o cemu se radi, da nije neko cuo nesto vise?

Gde si Dado, legendo sad kad si se ti vratio i Tex izashao iz bolnice i ja cu biti hrabriji obecavam.

Vidim da se svi razumete oko rata pa moje pitanje,jer sam vojsku davno sluzio,(kad je bilo navodjenje raketa sa zicu):
a)zar se moderan rat ne vodi preko kompjutera koji su zavisni od satelita?
znaci,da bi se sprecilo nuklearno unistenje ,treba unistiti prvo te satelite.Onomad,Kinezi oborise njihov satelit -navodno bio pretnja da se ne raspadne pa da ne lupi nekog.
b)citam ponesto, vidim, AWACS,ko spijunski avioni,dostavljaju njihovim komandama,potencijalne ciljeve,
tako,unistenjem tih AWACS-a,ameri,"slepi",nemaju sliku protivnika?
c)dal Rusi(il Kinezi)znaju /prepoznaju NATO ,amerske/uk ,satelite i njihove namene?
facit,ako znaju/prepoznaju,dal bi mogli da skinu neke od njih,e.g.satelite za transfer love ,tako uniste il makar naprave zbrku u njihovom ekonomskom sistemu?

Vidim da se svi razumete oko rata pa moje pitanje,jer sam vojsku davno sluzio,(kad je bilo navodjenje raketa sa zicu):
a)zar se moderan rat ne vodi preko kompjutera koji su zavisni od satelita?
znaci,da bi se sprecilo nuklearno unistenje ,treba unistiti prvo te satelite.Onomad,Kinezi oborise njihov satelit -navodno bio pretnja da se ne raspadne pa da ne lupi nekog.
b)citam ponesto, vidim, AWACS,ko spijunski avioni,dostavljaju njihovim komandama,potencijalne ciljeve,
tako,unistenjem tih AWACS-a,ameri,"slepi",nemaju sliku protivnika?
c)dal Rusi(il Kinezi)znaju /prepoznaju NATO ,amerske/uk ,satelite i njihove namene?
facit,ako znaju/prepoznaju,dal bi mogli da skinu neke od njih,e.g.satelite za transfer love ,tako uniste il makar naprave zbrku u njihovom ekonomskom sistemu?

a. NE , oni uglavnom sluze za osmatranje,nisu ukljuceni u navodjenje Balistickih raketa tog tipa. I amerika,i rusija i kina raspolazu raketama sposobnim da obore satelit.

b. AWACS nije spijunski avion, vec avin opremljen snaznim radarom, on daje podatke o ciljevima u vazduhu i javlja ih ili salje linkom lovackim avionima,jer ima daleko jaci radar od njihovog,drugim recima vrsi usmeravanje, isto se moze raditi i sa zemlje (vojin) . Awakse nemaju samo amerikanci,vec i rusi.... stim sto rusi imaju posebne rakete specijalizirane za obaranje AWACS-a na velikim daljinama.

c.i jedni i drugi i treci, znaju u svakom momentu gde se ciji vojni satelit nazali i cemu sluzi.

Rusi imaju S-400 protiv stealth aviona kakvi su F-22 i F-35 i B-2.

A sto se tice raketa vazduh-vazduh Rusi sada razvijaju R-77 sa ramdzet pogonom koja ce imati jos daleko veci domet nego R-77 sa klasicnim pogonom, kao i raketu R-77 sa glavom sa PASIVNIM samonavodjenjem za razliku od sadasnjeg aktivnog radarskog samonavodjenja, znaci raketa se navodi na izvor radarskog zracenja, protivnicki pilot uopste ne sme da ukljuci radar na svom avionu.

Zivela Rusija!
russia-flag-waving-emoticon-animated.gif

Back