Kafić U senci izvrnute torte - Knjiški moljci XXXIII

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakvi delovi Italije?
Pričala sam o Beogradu, preciznije o naseobini Sigina, koja je bila na teritoriji današnje Višnjčke banje
Te Sigine su zatekli Kelti, ne zna se mnogo o njima
Da 3 vek pne kelti su osnovali Beograd, međutim kao što kažeš jako malo se zna tim Siginima/nama( ja gotovo da ne znam ništa, možda se radi o takođe nekim keltima?)
Prvi pomen na srpskom je beligrad 878 godine.

Aaa ti si mislila na Singe? To znam, dačko pleme ( mada bi se moglo raspravljati o njihovom poreklu).
Da, moguće je da je par lokaliteta uključujući i Singidunom dobilo ime po njima.
O njima ima raznih zapisa, spominju se tu i Sarmati, Srbi-Skiti i svašta nešto, al to je baš obimna tema.

Poslednja izmena:
eeeee, ja bila na Durmitoru jednog leta, tek tamo su do pre samo 300 godina bila čista keltska naselja, ja lično bila na tri groblja, kakve fantastične stećke imaju sa simbolima, slikala sam se
Kasnije su se asimilovali sa Crnogorcima
I samo ime Durmitor je keltsko- DOR MI TOR - Voda sa planine jer ima 19 jezera - gorskih očiju i milion izvora
Jezera su to!iko čista da može iz nekih voda da se pije
Nekropole na Durmitoru su iz XIII-XIV veka i nemaju veze sa keltima sem što ih neko tako nazvao. Nešto kao rimski bunar u Beogradu koji iskopaše austrijanci, i puno toga.

1739516764524.png

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back