U selu Duga Poljana pre 23 godine poslednji put rođena beba

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.036
173779_dok-ne-11-napustena-kuca-01_iff.jpg

link
U selu Duga Poljana u opštini Gadžin Han je pre 23 godine poslednji put rođena beba, a mladih danas uopšte nema. U toj opštini od sredine prošlog veka broj stanovnika smanjio se skoro petostruko. Sada ovde živi manje od 6.000 ljudi, skoro 2.500 manje u odnosu na prošlu deceniju. U južnoj i istočnoj Srbiji stanovništvo je najstarije, a broj napuštenih objekata najveći, pokazali su rezultati poslednjeg popisa. Od 50.000 napuštenih stanova, najviše ih je u Nišavskom okrugu - više od 10.000. Uz Gadžin Han, stanovnici opština Svrljig, Crna Trava i Babušnica u proseku imaju više od 50 godina.

Demografi upozoravaju da ako se ovakvi trendovi nastave, taj prostor će biti gotovo ispražnjen. Kada se govori o stanovništvu koje živi u najvećem delu prostora jugoistočne Srbije, a to važi i za dobar deo jugozapadne Srbije, praktično ono nema demografski kapacitet da se obnovi, smatraju stručnjaci.

Prosečna starost naših građana je 43,8 godina. Najstarija opština u zemlji je Crna Trava, čiji žitelji u proseku imaju 56,37 godina, a najmlađa Tutin, čiji stanovnici prosečno imaju 34,60 godina

Broj starih u Srbiji je i dalje mnogo veći od broja mladih, svaka sedma osoba u Srbiji je dete, a svaka peta starija je od 65 godina. Kada se posmatraju ti pokazatelji, Srbija se po tome ne razlikuje mnogo od proseka Evrope.
 
U Beogradu i Novom Sadu najvece plate i sve povlastice.Gradski saobracaj ne placas.I ako placas smjesne cijene.I neko ocekuje da mladi zive u nekoj Dugoj poljani.
Pod hitno treba otezati zivot po gradovima.Ako cilj drzave nije beogradizacija i novosadizacija Srbije.
А у БГ и НС најмања стопа плодности по глави жене
 
Na zaslost u mnogim delovima Srbije sto se tice stanovnistva ono nema demografski kapacitet da se obnovi, smatraju stručnjaci.
Sve nas je manje ..umiremo a ne radjamo se
Много њих сели у иностранство за бољим животом. Мислим да у Европи после Молдавије Србија има најмање плате.
 

Back
Top