U.S. Steel, Galenika i Petrohemija - najveći gubitaši Srbije

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
POSLOVNE VESTI
U.S. Steel, Galenika i Petrohemija - najveći gubitaši Srbije
inShare​
1339935230business8.jpg
Polovina neto gubitaka ukupne privrede iz 2011. godine skoncentrisana je u sto privrednih društava koja zapošljavaju 7,4 odsto od ukupnog broja radnika u Srbiji, izjavila je registrator Registra finansijskih izveštaja i boniteta u Agenciji za privredne registre (APR) Ružica Stamenković.

Najveći neto gubitaš u srpskoj privredi u 2011. godini je "Ju es stil Srbija" iz Smedereva (današnja Železara Smderevo) sa gubitkom od 16 milijardi dinara, a zatim sledi "Galenika Beograd" sa višestruko uvećanim neto gubitkom u odnosu na prethodnu godinu, koji iznosi 12 milijardi dinara.

Među neto gubitašima u prošloj godini su još i "Petrohemija", "Azotara Pančevo", "Agroživ", "Fijat automobili Srbija", "Hemofarm" iz Vršca...

"Na ovoj listi se nalazi i 25 malih privrednih društava, ali treba objasniti da su to zapravo bivši veliki sistemi, koji su ušli u proces stečaja i restrukturiranja, ali zbog nepostojanja poslovanja i radnika, koji su opredeljujući za veličinu pravnog lica, svrstana su u grupu "malih", objasnila je Stamenković i dodala da na ovoj listi ima i sedam javnih preduzeća.

Ona je objasnila da su u ovih sto firmi, "smešteni" najveći gubici srpske privrede i upravo su to preduzeća na koje treba obratiti pažnju i videti kako sprovoditi politiku daljeg 'ozdravljenja' srpske privrede.

Stamenković je naglasila da treba napraviti razliku između neto gubitaša, odnosno preduzeća koja su u prošloj godini imala gubitke i gubitaša koji 'vuku' kumulirani gubitak iz prethodnih godina.

Tako je u 'sto naj' privrednih društava po kumuliranim gubicima skoncentrisano preko polovine ukupnih kumuliranih gubitaka cele srpske privrede.

"'Sto naj' sa kumuliranim gubicima čini više od polovine (53,7 odsto) ukupno akumuliranih gubitaka na nivou privrede, a iz prerađivačke industrije dolazi jedna trećina tih gubitaka", kazala je Stamenković naglašavajući da 42 privredna društva na ovoj listi iz te industrije kao i da je na ovoj listi i deset javnih preduzeća.

Tih sto firmi sa akumuliranim gubicima zapošljavaju 13,8 odsto radnika i prosečno učestvuju sa 28,7 odsto u onovnim perfomansama srpske privrede.

Njihov ukupni kumulirani gubitak je 1.200 milijardi dinara i on je porastao za 10,1 odsto, za razliku od gubitaka ukupne privrede koja su porasli za 11,2 procenata.

Stamenković je objasnila i da se na spisku nalazi 24 privrednih društava koja su istovremeno i na listi "sto naj" po neto dobitku.

Takav su "slučaj", "Železnice Srbije" koje imaju kumulirane gubitke od 134 milijardi dinara i oni opterećuju poslovanje, ali je ovo društvo istovremeno zauzelo i četvrto mesto na listi "sto naj" privrednih društava po neto dobitku. (Economy.rs, Tanjug 17. jun 2012.)

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/328743/U-toku-sastanak-SPS-i-URS

*****************************************************************************

А је л' уме мени неко да објасни КАКО ТО да је Ју Ес Стил ТОЛИКИ ГУБИТАШ А ЈОШ ЈЕ ОНОМ СМРДЉИВКУ ЦВЕТКОВИЋУ ПРОДАО ЖЕЛЕЗАРУ ЗА 1 $........ о чему се ту ради??? КО је ту у ствари
на губитку.... како је дошло до тога, о чему се ту ради???

 
"Valjda nije iz Zuto preduzetje" ?

dejan.gifРођен 1975. године, у Никшићу. Дипломирани политиколог.
Од 1999. до 2002. године био је саветник у више привредних субјеката.
Био је члан Управног одбора Привредне банке АД Панчево.
Врши функцију Извршног секретара Председништва Главног одбора СПС-а, задужен за послове организационог деловања Партије.
Од априла 2006. године директор Стручне службе Главног одбора СПС.
Председник је Управног одбора Галенике.
 
Galenika ne može da bude gubitaš obzirom na delatnost.
Zlonamerno je politčke devijantne poteze krstiti pod "Galenika" i stavljati medju propalitete

Iza svega se valja farmaceutska mafija iz Amerike koja bi da nam uvaljuje svoj otrov a za nečiji procenat.

Ljudi, Torlak su sjebali a ne Galeniku...
Da znate koji će se lekovi uvoziti kad sravne Galeniku, sad bi palili skupštinu...
 
ant.gif


Рођен је 7. маја 1969. године у Београду, по занимању је дипломирани економиста.
Као члан СПС био је одборник СО Звездара у два мандата, од 1992-1996. године.
Два пута биран за одборника СПС у Скупштини града Београда, а од 2004. до 2008. године обављао је и функцију председника Одборничке групе СПС.
Био је члан управног одбора ЈАТ Аирваyс, а од новембра 2008. године председник је Скупштине Јат технике.
Председник Градског одбора СПС Београда и члан Извршног одбора Главног одбора СПС-а.
Актуелни председник Скупштине града Београда.
 

Back
Top