У просеку сваке недеље једна жена буде убијена у насиљу у породици

Ali on ne bi mogao da zivi u ovom dobu jer ne zna da rukuje mobom i netom,a ti ne bi u njegovom i nabrojanih razloga,dakle jos jednom da ponovim on je ziveo zivot ovo sta ti mislis da zivis nije zivot
Наравно да би могао. Врло брзо би се снашао, ако није тврдоглав.

А ти слободно причај у своје име. Живот који ја живим је искључиво моја ствар, и ти сигурно не знаш какав је он.
Мени је доступан изузетно лак живот. Могу да једем шта год хоћу, где год хоћу, кад год хоћу. Имам приступ лечењу у сваком тренутку.
Могу да сазнам било које записане историјске податке. Могу да сазнам скоро па све информације које ме интересују.
Могу да посетим готово па сваку државу на планети. Могу у дану да одем од краја до краја Србије.
Не страхујем од глади, болести, рата, немаштине, разбојника, лошег времена, дивљих животиња.

Ништа од овога није могао мој чукундеда да каже.

И по чему је то мој чукундеда живео бољи живот?
У време мог чукундеде је у селу избила епидемија која је убила 2/3 села.
Било је доста гладних година. Куће су пљачкали хајдуци.
Све што је радио, било је на крвав физички рад, од зоре до мрклог мрака.

Баш верујем да би он сад дошао и рекао да је његов живот био бољи од мог.

Наравно да би могао. Врло брзо би се снашао, ако није тврдоглав.

А ти слободно причај у своје име. Живот који ја живим је искључиво моја ствар, и ти сигурно не знаш какав је он.
Мени је доступан изузетно лак живот. Могу да једем шта год хоћу, где год хоћу, кад год хоћу. Имам приступ лечењу у сваком тренутку.
Могу да сазнам било које записане историјске податке. Могу да сазнам скоро па све информације које ме интересују.
Могу да посетим готово па сваку државу на планети. Могу у дану да одем од краја до краја Србије.
Не страхујем од глади, болести, рата, немаштине, разбојника, лошег времена, дивљих животиња.

Ништа од овога није могао мој чукундеда да каже.

И по чему је то мој чукундеда живео бољи живот?
У време мог чукундеде је у селу избила епидемија која је убила 2/3 села.
Било је доста гладних година. Куће су пљачкали хајдуци.
Све што је радио, било је на крвав физички рад, од зоре до мрклог мрака.

Баш верујем да би он сад дошао и рекао да је његов живот био бољи од мог.
Ti tvoji uspesi meni nisu vredni pomena ako ti je top zivot ne biti gladan,ocigledno i ne znas za sta je vredno ziveti

Ti tvoji uspesi meni nisu vredni pomena ako ti je top zivot ne biti gladan,ocigledno i ne znas za sta je vredno ziveti
Навео сам гомилу ствари, не само храну.
А то сам ставио поређење, где је свакако боље живети сит, него гладан.

Свој живот живим зарад себе, не да би теби, или било коме било вредно помена.
Са обзиром да ти не знаш какав живот имам, рекао бих да немаш баш места да кажеш како не знам за шта живим.

Навео сам гомилу ствари, не само храну.
А то сам ставио поређење, где је свакако боље живети сит, него гладан.

Свој живот живим зарад себе, не да би теби, или било коме било вредно помена.
Са обзиром да ти не знаш какав живот имам, рекао бих да немаш баш места да кажеш како не знам за шта живим.
Rekao sam vec zivis materijalni virtuelni zivot a ne znas za drugi,cak ga se plasis,nabrajas materijalne gluposti,plasis se da ti nije lekar blizu kao da umires covece od 80 godina

На кога је он изрод, стварно не знам.

Ne kaze se izrod nego 'izbor' ;)

Svi biramo i svako od nas je odgovoran za sebe.
Roditelji su odgovorni za maloletnu decu, ali odrasla konjina je taj koji sam bira hoce li biti dobar ili nece.

Genetika je samo izgovor. Svesna smo bica i odluka da udarim, da prokockam, da rasturim se donosi svesno.
Kao i odluka da poljubim, pomirim, skućim, pomognem i napravim.

Sve je izbor i svako ima izbor dok je živ.

... i osudite takve pripadnike svog pola ...
Muskarce, koji su nasilnici i ubice.
Sta tacno ne razumes?
Treba da se vracamo unazad i objasnjavamo osnovne stvari o zlocinu i fizickom nasilju?!?
Што ја да било кога да осуђујем?

Када се напише да се једном недељно деси убиство жене, мора да се напише и контекст.На пример, где се Србија налази међу земљама Европе и света по фемициду, да ли смо испод или изнад просека, и слично.

Rekao sam vec zivis materijalni virtuelni zivot a ne znas za drugi,cak ga se plasis,nabrajas materijalne gluposti,plasis se da ti nije lekar blizu kao da umires covece od 80 godina
Материјалне глупости су здравље и безбедан живот? Ако ти тако кажеш...
Као што сам рекао у претходном коментару за храну, то исто важи и за лекаре. Бољи живот има особа која има стални приступ здравственој помоћи, него она која скоро па уопште нема. Супротно популарним стереотипима, народ некада није био здравији него данас. Огромни бројеви људи су страдали од болести које данас сматрамо за безазлене. Огроман број људи није преживео детињство. Они витални старци који служе да прикажу стереотип старих и здравих времена су углавном изузеци, а не правила.

Не знам одакле ти да ја живим виртуелни живот и да не знам за други. Већина мог ''виртуелног присуства'' је везана за посао којим се бавим. Друштвене мреже готово да и не користим зарад приватних ствари.
Ти се баш качиш за материјалне ствари које помињем, а игноришеш што сам поменуо изучавање историје и путовања. А ево да наведем још неке ствари које радим, а које ти вероватно сматраш материјалним. Учим латински језик. Изучавам филозофију стоицизма. У задње време покушавам да прочитам књигу ''Медитације'' Марка Аурелија на латинском. Један од хобија ми је аматерска астрономија. Сопственим знањем и радом сам од нуле започео бизнис који ми поред фантастичне зараде доноси један још вреднији ресурс: слободно време. Време које из неког разлога и даље трошим у овој дискусији. :D Креирао сам мир у свом животу, и уживам у њему. Трудим се да лично произведем сву храну коју конзумирам. Волим контакт са природним светом.
Желим да се мало више посветим планинарењу.

Наравно, све би ти то назвао материјалним стварима, јер по теби је очигледно једина и права дефиниција ''доброг живота'' тај стари и сурови патријахални свет, где је највећа филозофија: ''Бити или не бити (жену)''.
Свака част ако је теби то добар живот. Могу и да видим пуно позитивних ствари у животу народа из прошлих векова, али има исто толико негативних, заправо и више.
Имаш право да сматраш да је то добра ствар, ако је добро за тебе. Али не можеш баш да сматраш да сви деле твоје мишљење, и да сви треба да живе на начин који ти мислиш да је исправан. Нека свако живи на начин који сматра да је добар.
А што се тиче конкретно ове теме, ако постоји начин да се спречи смрт макар и једне особе, било женске или мушке, вредно је радити на томе. Самом дискусијом о насиљу у породици ћемо можда мало смањити то насиље. Подићићемо своју и туђу свест на виши ниво. Нека се разговара и о узроцима и последицама насиља. Вредно је, јер је вредност сваког живота немерљива.

Ух, сад сам већ претерао са писањем. :D

Када се напише да се једном недељно деси убиство жене, мора да се напише и контекст.На пример, где се Србија налази међу земљама Европе и света по фемициду, да ли смо испод или изнад просека, и слично.
Vodimo po jungecidu.....u eu.
Kazu da smo od cia izabrani za kopiju USA u eu.

Чујем на вестима и не верујем. Да ли је могуће? Па ђе је наше друштво отишло, ђе је чојство и јунаштво?

Шта се дешава нека ми неко објасни?!?!
Ozbiljna društvena patologija, šta bi drugo bilo?
Mizigeno društvo, naučena bespomoćnost žena i nepostojanje institucija, koje rade ozbiljno na prevenciji
femicida. Zapravo verovatno i ne znaju kako se treba da ovim izboriti. Msm,...to je već očigledno.

Mizigeno društvo, naučena bespomoćnost žena i nepostojanje institucija, koje rade ozbiljno na prevenciji
femicida. Zapravo verovatno i ne znaju kako se treba da ovim izboriti. Msm,...to je već očigledno.
Није мизогено друштво не бих рекао, само бих рекао да пошто нису жене не сматрају се угроженима

Али кад то доведеш у контекст неке жене коју знаш или волиш, е онда прича постаје другачија

Нзм брате само знам да није решење убит. Замишљам да ми неко далеко било сестру тако. Па бацио би га са моста а ноге би му везо циглама
Tako razmišljaju mnogi,...lepo je dičiti se čojstvom i junaštvom. Ta vremena su međutim, prošla.
Došlo je vreme kada bi žene trebalo podučiti kako da to same prepoznaju i po potrebi urade, pre nego što dođe do toga da ih neko drugi osveti. Čemu služi osveta? Ničemu.

Tako razmišljaju mnogi,...lepo je dičiti se čojstvom i junaštvom. Ta vremena su međutim, prošla.
Došlo je vreme kada bi žene trebalo podučiti kako da to same prepoznaju i po potrebi urade, pre nego što dođe do toga da ih neko drugi osveti. Čemu služi osveta? Ničemu.
Ја мислим да мушкарац треба и мора бити заштитник своје мајке сестре девојке да им олакша а не дс им буде џелат

У Србији(без КиМ) има око 3 милиона мушкараца и 3 милиона жена, и онда се деси 30 или 40 убистава жена и дупло више убистава мушкараца.То је на нивоу статистичке грешке.

Србија има мању стопу фемицида од УК и Шведске као и доброг дела чланица ЕУ.

На основу појединачних и изолованих случајева се никако не може закључити да је Србија женомрзачко друштво.

Вероватноћа да жена настрада од насилног лишења живота је око 1: 300 000, а да умре природном смрћу те године је 1: 70.

Ја мислим да мушкарац треба и мора бити заштитник своје мајке сестре девојке да им олакша а не дс им буде џелат
To je zato što si tako vaspitavan. U društvu okružen latentnim nasiljem.
U suštini ili u nekom normalnom društvu, njih bi trebalo da štiti Zakon ili da nivo svesti u društvu bude na tom nivou, da im ne treba tvoja zaštita.

Back