U Prijepolju 2.300 đaka uči bosanski jezik

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
U Prijepolju 2.300 učenika bošnjačke nacionalnosti uči bosanski jezik kao izborni predmet, što je oko polovina đaka te nacionalne grupe. To je danas rečeno na okruglom stolu u organizaciji nevladine organizacije Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju "Polimlje".

Direktor jedne od osnovnih škola u Prijepolju, Zulfija Chatović rekao je da je to nedovoljan broj i da je razlog za to slaba informisanost roditelja, ali i propust prosvetnih vlasti koje su bosanski jezik izjednačile sa osnovama informatike, te osnovci najčešće biraju taj predmet.

Izvršni direktor Centra "Polimlje" Alen Duraković rekao je da se, prema istraživanju te nevladine organizacije, bosanski jezik u Polimlju koristi manje nego u pešterskim opštinama.

Advokat Sabahudin Hajdarević, predstavnik nedavno formirane Bošnjačke demokratske zajednice, rekao je da se u praksi ne primenjuje gotovo ništa iz Zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Kada, kao advokat, zatražim da se suđenje klijenta Bošnjaka vodi na maternjem jeziku, u Sudu za prekršaje me pitaju: 'A, šta je to?'.

U poslednje vreme neke sudije ostavljaju strankama mogućnost izbora da li žele da im se sudi na maternjem jeziku, i, u slučaju potvrdnog odgovora, suđenje se odlaže, a predmet po pravilu odlazi 'pod tepih'", rekao je on.

Predsednik Skupštine Opštine Prijepolje Jusuf Muškić je rekao da je, uprkos velikim troškovima, prihvaćena obaveza da se odbornicima materijal dostavlja na srpskom jeziku i ćirilici, odnosno na bosanskom jeziku i latinici.

Predstavnici pravosuđa i policije nisu učestvovali u radu okruglog stola o bosanskom jeziku u Prijepolju iako su bili pozvani.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/228912/U-Prijepolju-2300-djaka-uci-bosanski-jezik

Ето ома округли сто НВО-а.
Замисли млади бошњаци више воледу информатику од матерњег?
И наравно криве су просветне власти.
Но мање битно од другог дела.Доставља се господи дуплиран матријал.
О трошку наравно Србије.
Елем значи за сваку дискусију је потребан и преводилац.И два записничара.
У еуропском пријепољу.
И ондак дођу неки еуропљани и њихови НВО овде са све збланутим граџанством и паламуде о стандардима,угрожености мањина,људским правима и осталим с*ањима.
Сви су узели шта су тели опљунули нас и оптужили.Просрпске власти им здужно у томе помажу.И док сви имају своје државе и живе далеко боље овде још влада братсво и јединство.И то је мало.Спрема се промена Устава.Са све границама.Док сепаратисти мирно рове,повлаче се оптужнице несрбима,пишу резолуције,нуде милионске награде,лију сузе и причају бајке,Српска деца чаме у затворима.Јер су устали против натурених вредности и чекају језив одговор тзв.државе.
Са све контруктивном опозицијом.
Изгледа да боље и нисмо заслужили.Но да пропаднемо.

Па да, босански :lol: Мене онај Гузија убеђивао да не није босански него бошњачки језик у питању. Не зна ни који му је матерински језик, јер матера на босанском? Хаха...
U poslednje vreme neke sudije ostavljaju strankama mogućnost izbora da li žele da im se sudi na maternjem jeziku, i, u slučaju potvrdnog odgovora, suđenje se odlaže, a predmet po pravilu odlazi 'pod tepih'", rekao je on.
Боже, где ми живимо :rotf:

Ето ома округли сто НВО-а.
Замисли млади бошњаци више воледу информатику од матерњег?
И наравно криве су просветне власти.
Но мање битно од другог дела.Доставља се господи дуплиран матријал.
О трошку наравно Србије.
Елем значи за сваку дискусију је потребан и преводилац.И два записничара.
У еуропском пријепољу.
И ондак дођу неки еуропљани и њихови НВО овде са све збланутим граџанством и паламуде о стандардима,угрожености мањина,људским правима и осталим с*ањима.
Сви су узели шта су тели опљунули нас и оптужили.Просрпске власти им здужно у томе помажу.И док сви имају своје државе и живе далеко боље овде још влада братсво и јединство.И то је мало.Спрема се промена Устава.Са све границама.Док сепаратисти мирно рове,повлаче се оптужнице несрбима,пишу резолуције,нуде милионске награде,лију сузе и причају бајке,Српска деца чаме у затворима.Јер су устали против натурених вредности и чекају језив одговор тзв.државе.
Са све контруктивном опозицијом.
Изгледа да боље и нисмо заслужили.Но да пропаднемо.

Imaju prava kao i druge manjine.

Ја предлажем да турска у духу европских интеграција да део своје територије и назове је бошњакистан...а да сви који се осећају истима..оду лепо у своју домовину..а држава ће части баклаве и ћевапе да се нађе на путу...

Ја предлажем да турска у духу европских интеграција да део своје територије и назове је бошњакистан...а да сви који се осећају истима..оду лепо у своју домовину..а држава ће части баклаве и ћевапе да се нађе на путу...

I po koje pivo ,mada oni zvanicno ne piju

Ма рекао је већ онај Турчин када је гостовао у Србији ДА ЗА СВЕ МУЈАГЕ ИМА МЕСТА У АНАДОЛИЈИ... тако да, ако им се овде не свиђа, могу слободно да иду својим путем...

Каква права имају Срби који живе у муслиманском делу БиХ??? Нека наведу каква прави имају Срби - па да видимо каква права траже овде у Србији???

Kako te ja onda razumem?!

Ne znam, trebali bi da pitamo Irenu Šućur sa Farme

irena-unutra.jpg

Back