U moje vreme

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
3.976
FORUM.jpg

" U moje vreme" tako je ponekad počinjala rečenica moje babe. Zatim je pričala o tom njenom vremenu koje je bilo lepše od sadašnjeg vremena.

Moja majka takođe, kroz razgovor spomene "u moje vreme" i ukazuje razlike između njene mladosti i vremena u kome je živela i koje je nestalo.

Danas mi se dešava da, u toku razgovora sa mlađima od sebe, spomenem i ja "u moje vreme". Pričam o nekom vremenu koje je, takođe nestalo ili nestaje.

Da li svako ko tokom razgovora ubaci reči "u moje vreme" zapravo žali za tim prohujalim vremenom ili samo pravi paralelu između nekadašnjeg načina života i sadašnjeg načina života?

Da li i vi, ponekad počnete razgovor sa tim rečima? Šta mislite, da li su neka prošla vremena bila bolja od vremena u kome živimo?

Fotografija: Pixabay com

Odlicna tema.
Ja se secam kada su ljudi pricali - Jos pre Prvog Svetskog rata i pocne pricu....
Prosla vreme su sigurno bila bolja, recimo u SFRJ je nivo sigurnosti jako bio velik, ja se secam da je moj unuk samo isao da se igra u park, kao i sva druga deca i samo se vrati kuci za rucak, a danas ne mozes decu da pustis nigde od silnih opasnosti kojih ih ceka na svakom koraku.
U to vreme, ljudi odu do trafike kupe pismo, onda napisu pismo, onda ides na postu da kupis markicu i posaljes, to je citav ritual bio u kome se uzivalo.
Bila je serija Dinastija ponedeljkom uvece, onda to cela Jugoslavija gleda, onda prekinu kada je najinteresantija, onda celu nedelju svi prericavaju sta se desilo i jedva cekaju sledecu, a ne danas pogleda 20-tak epizoda za jedan dan, koje je to uzivanje ?
Prosla vrema su prosla, samo se setim sa nostalgijom, secam se tih boja, tih mirisa.....da, da....

Da li svako ko tokom razgovora ubaci reči "u moje vreme" zapravo žali za tim prohujalim vremenom ili samo pravi paralelu između nekadašnjeg načina života i sadašnjeg načina života?

Da li i vi, ponekad počnete razgovor sa tim rečima? Šta mislite, da li su neka prošla vremena bila bolja od vremena u kome živimo?

Pomalo žalim zbog tog vremena koje se nikada neće vratiti, ali pravim paralelu između tog mog vremena, odrastanja na primer i odrastanja sadašnje dece.

Čak se i odrastanje mojih sestrića i sestričine razlikuje od odrastanja jedne male bratanice.

Mislim da svako vreme "nosi svoje breme". Ne postoji savršenstvo. Ne postoji savršeno vreme.

U Srbiji su se u zadnjih 30 godina dogodile mnoge stvari tako da i cetrdesetogodisnjak moze da kaze......u moje vreme

Slušala sam dvatesetogodišnjake kako kažu "u moje vreme" ...samo sam se smešila...

Nije ta rečenica rezultat promena, ni neke posebne nostalgije.
Više je neki pokušaj da se da na značaju određenoj generaciji ( obično onaj koja je mrvu starija )

Ne volim uopšte tu rečenicu i od kada znam za sebe pokušavam objasniti generacijama ispred i iza mene da nije vreme ničemu krivo, a ni zaslužno.
Veme k'o vreme, nosi svoje promene, manje ili veće, ali neke stvari ostaju iste, kao npr. taj generacijski jaz i ta rečenica "u moje vreme...".
Mladost ne misli da će ostariti, starost zaboravlja da je bila mladost i svako tera neko "svoje vreme" u kojem je sve bolje, lepše, lakše.
Malo sutra.
Uhvatila sam sebe par puta da mi je na vrh jezika tako sročena misao i progutala je odmah.
Kod mene nostalgiju ume da izazove sećanje na ljude...ostalo nije vredno pomena.
Istorija se vrti u nekakvim krugovima, a čovek nikako da stane i razmisli...

Nisam neko koga vezuje išta materijalno, dakle ni gradovi, ni ulice...već ljudi koji su činili neko mesto, neki trenutak...
Volim da razgovaram jednako i sa starijim generacijama, kao i sa mlađima.Ima šta da se nauči od "oba vremena" .
Sećanja ili uspomene su deo nas, a da li prolazi vreme ili mi...

Više je neki pokušaj da se da na značaju određenoj generaciji ( obično onaj koja je mrvu starija )

Slažem se.

Veme k'o vreme, nosi svoje promene, manje ili veće, ali neke stvari ostaju iste, kao npr. taj generacijski jaz i ta rečenica "u moje vreme...".

I ponovo se slažem. Trudim se da ne upotrebljavam često te reči "U moje vreme", jer ispada da kritikujem mlade, a to mi nije namera.

Generacijski jaz će uvek postojati. Mislim da je oduvek postojao. Nekada su u kući živele tri generacije, sada je bolje.
Mladi se trude da odu iz roditeljske kuće, često uspevaju i taj generacijski jaz se smanjuje, ali neće nestati.

Kad razgovaram sa sestrinom "decom" nekada i sami traže da čuju kako se živelo bez mobilnih telefona i računara, npr. Onda se smejemo.

Ako bi preveli značenje ove vremenske odrednice, morali bi da shvatimo da se ona odnosi na period mladosti, a svakome je mladost bolje doba jer je mlad i ima nadu...Nikad ne koristim ovu odrednicu, jer je moje vreme sada i svakako da je sada bolje vreme nego što je bilo nekada, makar i pre samo 10 godina...

Back