U koju crkvu bi išli da nema vaše?

RIA77

Poznat
Poruka
7.334
Ne baš
Nego samovoljno otcepljenje
Mozda najbolje da pozovemo teologija
@RIA77 može stručno da objasni
Zašo ne ići na službu kod raslolnika
Kaко дефинишеш расколника ? Расколници су одвојили део територије (на пример Охридска), за разлику од секташа (поштоваоца деда Марка Радосављевића).
Сви они су под анатемом.
То значи да нема закона који може да обавеже неког да се не облачи у мантију.
Додајмо и томе да они нису ни обични грађани - верници за Цркву. Већ су искључени из Цркве.
То значи да расколници не могу да буду део Цркве и да се причешћују нигде осим да сами се "играју" Цркве, обуку мантију и то је то.
Следи - они и нису Црква.
Дакле, ту човек нема шта да ради, јер су они искључени из Цркве или прецизније речено анатемисани, и при томе су одбили да се врате.
Анатема није неко проклетство у буквалном смислу, већ потврда чињеничног стања.
Анатема је искључење из Црквене заједнице. Само искључење је једнако анатеми, тј. то је једно исто.
Када ни један други лек не помаже (апеловање, забрана свештенослужења, деградирање свештеника у ниво лаика итд)... Стрпљење, стрпљење... Када друга страна то изигра, онда значи да она не жели да буде део православља.
И онда је та особа секташ или расколник.
Кога интересује проблем самозване МПЦ, не знам да ли и даље има, била је књижица у Патријаршији да се купи за 100 динара, много корисних текстова од почетка раскола до 1995, па се види и период патријарха Павла а и ранији покушаји да се исцели раскол.
Можда има негде да се купи на Купинду и сл.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.