Srbin1000%
Aktivan član
- Poruka
- 1.462
U kojoj ste veri?
U čemu se neslažete sa učenjem vaše vere i sačim se slažete?!!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Agnostik sam ali naginjem ka ateisti.
Postujem pravoslavlje kao deo svoje kulture i negujem ga koliko-toliko.
Sto se agnosticizma tice, sa svime se potpuno slazem, niko ne moze da mi tvrdi da li bog postoji ili ne, vec jednostavn ne znam da li bog postoji. Ja ne znam i ne verujem da bilo koja druga verska grupa zna da li bog postoji (oni veruju da postoji, ali dokaza nema.)
Naravno ne odbacujem postojanje boga, tako da je sve moguce.
Sta mi smeta kod religije, po toj i toj knjizi moras tako da zivis, to da jedes, to da radis, to da ne radis, jer ako se protivis tesko tebi, sledi kazna.
Svi smo mi ljudi, dobri i losi, ne odredjuje nas religija, vec nas nacin razmisljanja i postupaka, a navodno bog voli svu svoju decu bezuslovno bez obzira kakvi su.
Jednostavno, volim da radim onako kako mislim da treba, bez obzira sta vera i svete knjige propagiraju. To ne znaci da cu poceti da ubijam ljude ili nesto, mada ako je neko los covek i zeli da ubije, ni sve religije sveta ga nece spreciti.
Nadam se da je moje misljenje jasno i da nikog nisam uvredio svojim stavom.![]()
Pa ne secam se dobro, nisam citao Sveto Pismo odavno, ali koliko se secam kazu da u Sudnjem Danu ce doci Isus Hrist i da ce sve postene pomilovati i primiti u Nebesko Carstvo dok ce oni pokvareni provesti ne znam koliko godina pod mukama dok ne dodje po njih.
Ovo kroz maglu pisem, tako da neko ko se bolje razume moze ovo bolje pojasniti i ispraviti me gde gresim.
Sa učenjem se slažem potpuno ali se ne slažem sa postupcima pojedinih vernika.U kojoj ste veri?
Sa učenjem se slažem potpuno ali se ne slažem sa postupcima pojedinih vernika.

Da pogadjam:ta zapadna teologija je ekumenizam.I ja se sa tim slažem!
Ali se neslažem i sa nekim novim popovina "inovercima",koji propagiraju zapadno (katoličko) učenje u pravoslavnoj crkvi!
E vidiš, ja se slažem sa svim popovima-akademski obrazovanim pogotovo.Ne poznajem ni jednog "novotarca" ili "inoverca"I ja se sa tim slažem!
Ali se neslažem i sa nekim novim popovina "inovercima",koji propagiraju zapadno (katoličko) učenje u pravoslavnoj crkvi!

U kojoj ste veri?
Ne secam se tacno, ali i ja mislim da je tako, tako da mi se taj deo recimo ne svidja.
Verujem da postoje i moralni ateisti/agnostici/pripadnici drugih religija koji ne veruju u Hrista, sta ce biti sa njima? Zar nisu oni isto posteni i dobri ljudi?
To mi eto samo deluje malo centricno, ako ne verujes - muke, ako verujes - spasen si.
S druge strane, to je lepo smisljeno u budizmu koji je nastao ranije od hriscanstva, ako me secanje sluzi, koji nema boga, koji samo uci ljude da budu dobri (da ne lazu, ubijaju, budu pohlepni) i da se ne vezuju za materijalno ako zele da dostignu Nirvanu, jer je sve materijalno prolazno.
Ima slicnosti sa hriscanstvom, tako da ne mogu da se otrgnem utiska da sve moderne religije (pod uslovom da je covek stvorio religiju, a ne religija coveka) zasnovane na starim religijama.
U slucaju da bog ne postoji, zar ona ne bi sve te religije delovale nepotrebno, jer na kraju krajeva je samo vazno truditi se i biti dobar covek, a verujem da je to originalna ideja svih religija, da ucini od nas (milim ili silom) bolje ljude.
Naravno, postoje i "vernici" koji zloupotrebljavaju religiju zbog svojih nekih ciljeva, ali u svakom kukulju ima zita.
Ja sam upoznao vernike koji su bili potpuno tolerantni na moje religijsko opredeljenje i ja sam potpuno tolerisao njihovo jer mi niko nije pricao ti moras da verujes inace ce te stici Strasni Sud, mada susretao sam se drugom sortom (koja iskljucivo misli da je ona u pravu), i takve "agresivne" vernike jednostavno ne volim previse.