• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

U kojim zemljama EU se najviše reciklira

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
281.895
U poslednje dve decenije značajno se povećala količina otpada koji se prikuplja, sa 870 miliona tona u 2004. na 1,2 milijarde tona koliko je zabeleženo u 2020. godini, objavio je Eurostat.

Tretiranje otpada je tako sa 46 odsto u 2004. poraslo na 60 odsto u 2020. godini, dok je sa druge strane smanjena količina otpada za odlaganje, sa milijardu tona u 2004. na 808 miliona tona u 2020. godini.

Upravljanje i odlaganje otpada može imati ozbiljne uticaje na životnu sredinu, upozorava Eurostat.
Ukupno je u EU 2020. obrađeno oko dve milijarde tona otpada.

Više od polovine, 60 odsto, tretirano je, u reciklažu je otišlo 39 odsto ukupnog obrađenog otpada, dok je za obnovu energije potrošeno šest odsto.
Preostalih 40 odsto je, navodi Eurostat, ili deponovano (31 odsto), spaljeno bez povrata energije (jedan odsto) ili odloženo na drugi način (osam odsto).

Veoma visoke stope reciklaže zabeležene su u Italiji (83 odsto), Belgiji (74 odsto), Slovačkoj i Letoniji (obe 64 odsto).
S druge strane, odlaganje na deponije preovladavalo je u mnogim drugim zemljama, u Rumuniji 93 odsto otpada odlazilo je na deponiju, a svega pet odsto u reciklažu.

U Bugarskoj je taj odnos 92 odsto na deponiju na prema osam odsto koliko je odlazilo u reciklažu. U Finskoj je 84 odsto otpada završavalo na deponiju, a tek 10 odsto je reciklirano.
https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...ciklira-u-kojim-otpad-zavrsava-na-deponijama/

Reciklaža i pravilno skladištenje otpada jedan je od nacina za ocuvanje Prirode i životne sredine..Srbija jos uvek zaostaje za mnogim zemljema Evrope
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.