Quantcast

U Italiji uskoro zabrana nošenja burki u školama

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.449
TALIJANSKA ministrica za jednakost spolova Mara Carfagna zalaže se za zabranu nošenja burki i nikaba u školama. "Zalažem se za izmjenu zakona koji bi u Italiji zabranio nošenje burki i nikaba koje su simbol represije i onemogućavanja politike razvijanja", naglasila je ministrica. Pokrivala ne simboliziraju vjeru, već negiraju osnovna prava svake ženske osobe, kao što je pravo na obrazovanje i zaposlenje.

Carafagna je naglasila kako će se savjetovati s ministrom za unutarnje poslove Robertom Maronijem i ministricom za školstvo Mariastelio Gelmini u vezi ove izmjene zakona, prenose talijanski mediji. "Zabrana nošenja burki i nikaba u školama koje su prostor za integraciju i emancipaciju je jako važno i bitno", rekla je ministrica.

Sličan incident izazvao je i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy kada je izjavio kako su burke simboli represije ženskih osoba i kako nemaju mjesta u Francuskoj. U Francuskoj su 2004. godine učenicima državnih škola zabranili javno nošenje bilo kakvih vjerskih simbola.


http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-italiji-uskoro-zabrana-nosenja-burki-u-skolama/455079.aspx


Sarkozi odlučno protiv burke


Francuski predsednik Nikola Sarkozi je održao prvi govor o svom političkom programu u parlamentu nakon ukidanja zabrane na takva obraćanja.
Zabrana je uvedena pre 134, a ukinuta prošle godine.

Kako je za BBC javila Ema Džejn Kirbi iz Pariza, najviše pažnje privukla je predsednikova ocena da ogrtač koji muslimanke nose preko glave i tela -"burka" - nije dobrodošla u Francuskoj jer, kako je rekao predsednik Sarkozi , "potkopava dostojanstvo žena".

Opozicija je zamerila predsedniku da je održao "neustavan" govor.

Uzburkavanje duhova

S obzirom da je ovo bio prvi put u skoro vek i po da je predsedniku Francuske dopušteno da se obrati parlamentu, govor Nikole Sarkozija je još pre nego što je počeo imao sve uslove da uzburka javnost.

Zeleni i komunisti su odbili da prisustvuju skupštinskoj sednici, a socijalisti su napustili dvoranu pre kraja govora tvrdeći da mesto izabrano za govor "miriše na monarhiju i žeđ za vlašću".

Predsednik je govorio u Versajskom dvorcu, koji je podigao kralj Luj XIV, a potpredsednik Komunistričke partije Francuske, Rolan Muzo, rekao je BBC-ju da je taj govor bio u suprotnosti s Ustavom.

"Pod vladom Pete Republike, premijerova dužnost je da drži političke govore i kaže skupštinskim poslanicima šta da očekuju od skupštine u toj ili u narednim godinama. Predsednik Republike je (ovim govorom) još jednom izvgao ruglu premijera - jer francuski Ustav kaže da predsednika treba birati demokratski, dok je uloga skupštine da donosi zakone... Ovo nije demokratija", rekao je on.

"Simbol potčinjenosti"I pored kritika opozicije, javnost je najviše uzburkao predsednikov napad na "burku" - pokrivač za glavu i telo koji nose muslimanke - jer je Sarkozi izrazio gađenje prema toj vrsti tradicionalne odeće, uz ocenu da ona nije simbol vere, već potčinjenosti.

"Burka neće biti dobrodošla na tlu Francuske. Ne možemo da prihvatimo u svojoj zemlji žene koje su u zatvoru iza mreže, odsečene od društva, lišene svakog identiteta... Ideja fracuske republike o ženskom dostojanstvu ne odgovara tome", rekao je Sarkozi.

Grupa poslanika iz više stranaka već je zatražila osnivanje skupštinske komisije koja bi ispitala raširenost "burke" u Francuskoj, i odgovorila na pitanje da li to govori o radikalizaciji islama i da li potkopava francuski sekularizam.

Upravnik pariske džamije je rekao da bi podržao takvu istragu.

Pre pet godina, vlada u Parizu je usvojila kontroverzni zakon koji zabranjuje učenicima da nose upadljive verkse simbole u školama, uključujući i ženske marame na glavi.

http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2009/06/090623_sarko_burka.shtml
 

Slične teme


Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.