U Hrvatskoj živi 3, 2 odsto Srba (popis 2021.)

Vi ste mikro nacija koja izumire u BiH, gdje vas je sve manje, u Crnoj Gori ste na nekih 30+%, a "vekovnoj Južnoj Srbiji", odnosno S. Makedoniji brojite 2%, a na Kosovu možda nekih 10%. Nacionalno-geografski opseg vam se stanjuje na očigled, tako da se nemaš čemu radovati. Samo do unazad 100 godina, svojatali ste sve od Triglava pa do Vardara, a danas se trudite zadržati Vojvodinu i Sandžak, a Kosovo ste odavno izgubili.
Vi ste mikro nacija koja uzimire u BiH i Srbiji i čitavom Balkanu. Tamo vas je sve manje i manje. Bogu hvala. Svojatali ste sve od Triglava (Slovenci kao Alpski Hrvati) do Grčke (takozvana Crvena Hrvatska), a danas se trudite zadržati Istru i Dalmaciju, a Krajinu ste odavno izgubili.
 
Posrbljeni Vlahu mitomanski prestani upotrebljavati riječ Srbi.
Prestani upotrebljavati reč Srbi, pohrvaćeni Vlahu mitomanski, lažljivi i manipulatorski. Vi pohrvaćeni Vlasi, Romi i Turci ste stvarno fenomen od naroda. Dok se broj takozvanih Hrvata rimokatolika rapidno smanjuje, broj takozvanih Hrvata pravoslavne veroispovesti se rapidno povećava. Očigledno nešto nije OK sa ovim veštačkim narodom zvanim Hrvati odnosno pokatoličenim i pohrvaćenim Vlasima, Romima i Turcima. Jel tako?
 
A kako bijaše ono vaše? Ah da, evo da se podsjetimo.

velika-srbija.jpg

'Нећеш ти више писати меморандуме'

Италијански Генерал

148095914_269981974462286_7193685410207319456_n.jpg
 

VUKOVAR IZBACIO ĆIRILICU: Epilog desetogodišnjog nasilja nad srpskim jezikom

Novosti online
29. 12. 2022. u 18:13

GRADSKO veće Vukovara donelo je odluku o izmenama gradskog statuta kojima se brišu odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, te stavilo van snage odluku o ostvarivanju ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara.​

269414_vukovartablaputokaz19082015_f.jpg

foto N. Fifić

Odluka o izbacivanju ćirilice i srpskog jezika iz službene upotrebe doneta je na osnovu rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj, kojim je utvrđeno da u Vukovaru živi 29,73 odsto Srba, a za status službenog jezika potrebno je da ih bude jedna trećina.

Predsednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, inače bivši zamenik gradonačelnika Vukovara, rekao je kako je to „poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Penavom“.

- Ovim je okončano desetogodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom, a u tom periodu su razna državna tela učinila sve da do primene ovog prava srpske zajednice nikada ni ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rešenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje. Iako je popis pokazao procenat zastupljenosti srpske zajednice od gotovo 30 odsto – nikome ni na pamet nije palo da se ovo pravo srpske zajednice u Vukovaru zadrži - rekao je Milaković.

On je citirao i jednog od većnika Vukovara, koji je na sednici rekao kako „mi ne moramo menjati statut i ukinuti ovo pravo, ali hoćemo“.

- Tako to izgleda kada primena prava zavisi od onoga ko je na vlasti, a priznaje samo silu - rekao je Milaković.


On je dodao kako je, na žalost, to još jedna od mnogih poruka srpskoj nacionalnoj manjini od strane politike i institucija u Republici Hrvatskoj da se prava koja su joj zakonom zagarantovana primenjuju na „kašičicu“ i od slučaja do slučaja, a da pravne zaštite pred institucijama u Republici Hrvatskoj nema.

- Iako Republika Hrvatska ulazi u sve jaču integraciju sa Evropskom unijom ipak u civilizacijskom smislu, u poštovanju ljudskih prava ne pokazuje da tu i pripada. Svi znamo da ovo pravo koje je sada ukinuto nikada stvarno nije ni zaživelo. Ali to je simbolika koja pokazuje odnos institucija prema pripadnicima jedne degradirane, ratom i politikom opustošene zajednice i pravima koje ona ima. A taj odnos je takav da sigurno neće obnoviti poverenje. Što se srpskog jezika i ćiriličnog pisma tiče, to nam ipak niko ne može oduzeti - kazao je Milaković, prenosi Večernji list.

https://www.novosti.rs/planeta/regi...g-desetogodisnjog-nasilja-nad-srpskim-jezikom

Po zakonu je sve čisto, ako neka manjinska zajednica ima ispod trećine svojih članova u nekom mjestu, gubi pravo na uporabu svog pisma i jezika u institucijama. Međutim, i na ovom slučaju se vidi koliko loši politički odnosi između Hrvatske i Srbije negativno utječu na položaj hrvatskih građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Umjesto što Vučić, Vulin, Dačić i ostali huškači stalno stvaraju tenzije i šire mržnju između dva naroda, mogli bi zbog dobrobiti hrvatskih građana njihove nacionalnosti u Hrvatskoj raditi na građenju što boljih odnosa sa Hrvatskom, a ne da Vučić kao predsjednik jedne države javno govori kako će na SP-u u Kataru navijati za bilo koju reprezentaciju koja igra protiv Hrvatske.

Usput, ovaj navod o "nasilju nad srpskim jezikom" nema smisla, jer se veoma dobro međusobno razumijemo. Postoji velika razlika u tehničkom i znanstvenom vokabularu između hrvatskog i srpskog jezika, donekle razlika u gramatici i sintaksi te u još dijelu pravopisa i vokabulara, ali nije baš da su Srbi obespravljeni ako moraju koristiti hrvatski jezik, jer su ti jezici ipak u visokom postotku međusobno razumljivi.
 
Usput, ovaj navod o "nasilju nad srpskim jezikom" nema smisla
Hrvati su u Srbiji priznati kao nacionalna manjina tek 2005. godine. U Vojvodini su umjesto natpisa na hrvatskom jeziku samo postavili natpise na srpskom jeziku pisane latinicom. U udžbenicima se tvrdi da hrvatski jezik ne postoji i da je to samo drugi naziv za srpski jezik. Da ne spominjem izmišljanje bunjevačkog jezika i nacije...
 
Hrvati su u Srbiji priznati kao nacionalna manjina tek 2005. godine. U Vojvodini su umjesto natpisa na hrvatskom jeziku samo postavili natpise na srpskom jeziku pisane latinicom. U udžbenicima se tvrdi da hrvatski jezik ne postoji i da je to samo drugi naziv za srpski jezik. Da ne spominjem izmišljanje bunjevačkog jezika i nacije...
Sve je to poznato onima koji žele to znati, a među takvim znalcima nisu Srbi.

Napali su Hrvatsku početkom 90-ih na čelu s tadašnjim beogradskim zločinačkim režimom, pokušali osvojiti većinu Hrvatske, uništavali su hrvatske crkve i svaki trag hrvatske kulturne materijalne baštine, svojatali i perfidno hrvatske povijesne osobe i događaje, negirali hrvatski jezik, pravo Hrvata na njihovu samostalnu državu i dan danas provode taj teror tamo gdje mogu. I onda se takvi nasilnici javljaju da su Srbi tobože oštećena strana. Smiješno i žalosno u isti tren. :fdlan:

Srećom da su se Hrvati makli iz Jugoslavije i izvukli od tog toksičnog srpskog utjecaja.
 
Ne izmisljaj
Kako su Srbi mogli osvojiti Republiku Srpsku Krajinu kad su bili apsolutna vecina na toj teritoriji ,sami sebe okupirali cudna je ustaska logika

Jedini ko je osvajao su ustase ,osvojili su RSK a osvajali ste po Bosni naprimer osvojili Grahovo,Drvar,Glamoc,Mrkonjic srpski etnicki prostor etnicki cistiji nego Sumadija gde ni jedan Hrvat nije ziveo
Ti pokatolceni Srbine visis po ceo dan na ovom srpskom forumu ,vuku te korijeni ili sta
Sigurno imas neko tipicno srpsko prezime i uzivas dok slusas cajke
 

Back
Top