U demokratiji odlučuje i narod

Zoroastar

Domaćin
Poruka
3.783
Odlomci iz dramatične komedije "HILARI PRVI PUT MEĐU SRBIMA"

HILARI:
Ok. Pustimo to. Nego, kaži ti meni ko u demokratskoj Srbiji odlučuje ko će biti na vlasti?

TADIĆ (k’o iz topa):
Amerika!

HILARI:
Dobro to, Moris. Ali, ko još?

TADIĆ:
Evropska Unija.

HILARI (prevrne očima):
Tja. Pa dobro. I ko još?

TADIĆ:
Tajkuni.

HILARI:
Ah, da. Dobro. I ko još, Morise?

TADIĆ:
Pa, ovaj...

HILARI (zeza ga):
Je l’ ti opet na vrh jezika?

TADIĆ:
Neverovatno, kako vi sve pogodite. Upravo mi je tu, samo...

HILARI:
Samo što ne ispljuneš?

TADIĆ (udvorički):
Baš tako!

HILARI:
Pa spit it aut, Moris, ispljuni to! Slobodno. Srbija je sada fri kantri, kao i Amerika. Ko, dakle,
pored onih koje si pobrojao odlučuje ko će u demokratskoj Srbiji biti na vlasti? Ko je još
ostao?

TADIĆ (razmišlja, razmišlja, pa izvali):
Znam! Rusija!

HILARI:
O maj gad, Moris! Pa tako nešto ne bi više izvalio ni Netalični Tom! Šta je s tobom?
Narod, Moris, i narod odlučuje!

TADIĆ:
Jao, pazi stvarno! Ne mogu da verujem. A ja na njega skroz zaboravio! Pa, naravno, i narod
odlučuje. I narod! Pa dabome!

HILARI:
Kako vi političari of Srbija sporo učite demokrasi! Ti si opet zaboravio da i narod odlučuje?
Moris, Moris...

TADIĆ:
Narod, narod... Kao da je i pre deset godina odlučio narod... Mi smo samo sledili vaše
instrakšns. Napravili smo Otpor i nervirali Miloševića onom stisnutom partizanskom
pesnicom, dok nije onako iznerviran što krademo taj simbol počeo da juri otporaše. Tako smo
mogli da dokažemo da je diktator. Pa smo još gurnuli napred onog uspavanog Koštunicu i
izmislili da su njegov dolazak na vlast predvideli oni naši proroci Tarabići. I plus smo
napravili gungulu petog oktobra da ne bude drugog kruga izbora i da još jednom pokažemo da
je Milošević diktator, koji neće da siđe s vlasti demokratski, pa moramo da pravimo
revoluciju...
I ne vidim kakva je tu bila uloga naroda?

HILARI:
Glavna, Moris, glavna. Narod je progutao sve te naše i vaše priče i odlučio da glasa za vas.

TADIĆ:
A to...

HILARI:
To, Moris, to. Bez toga ne biste došli na vlast, du ju andrstend? Vidiš da je narod veri
important, da on odlučuje koju će žvaku progutati, a mi odlučujemo koju ćemo mu ponuditi.
To je demokrasi.

TADIĆ:
A da nije odlučio da proguta sve što smo mu servirali?

HILARI:
Servirali bismo mu nešto drugo, što bi progutao. Kao što su Amerikans progutali priču o onom preplanulom boju Obami i njegova svakakva obećanja, od kojih nijedno nije realno, a sva lepo zvuče.

TADIĆ:
Znači, tako narod odlučuje?

HILARI:
Tako, Moris, tako. Kako bi inače?

Lep dijaloz... U demokratiji odlucuje i narod, dok demokrate ne dodju na vlast, onda sledi autokratija.

Не само да следи аутократија, то је пола јада.
Следи аутократија НЕСПОСОБНИХ.
То је цео јад.

Зато је и потребно раздвојити извршну и скупштинску власт, па у прву пуштати само некомпромитоване људе са талентом и стручним интегритетом, а никако досадашње проверене штеточине, а у другу, скупштинску, НЕ ПУШТАТИ ПАРТИЈЕ.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/463264-И-ЈЕДНОСТАВНО-И-ЈЕДИНО-РЕШЕЊЕ

Back