U čemu je razlika između osvete i pravde?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
''Protiv Uroša Blažića, koji je ubio devet, a ranio 14 osoba u selima Malo Orašje i Dubona,
podignuta je optužnica. Kako je u trenutku masovnog ubistva bio mlaši punoletnik, odnosno
nije imao 21 godinu, maksimalna kazna na koju može da bude osuđen je 20 godina zatvora.
Za porodice žrtava to je poražavajuće.''

Evo jednog primera.
Šta za porodice žrtava ne bi bilo poražavajuće?

Pravo je demonstracija moći na jednom prostoru. Država, ili druga zajednica, koja raspolaže monopolom moći, a u skladu sa društvenim dogovorom, ustanovljava sistem pravila ponašanja i kazni za njihovo kršenje. To nekad može da korespondira filozofskom pojmu pravičnosti (jer kao i to se uzima u obzir kada se formulišu pravila), ali ne mora nužno.

Oko za oko, zub za zub. Ali šta kada nema dovoljno očiju i zuba da
se pravda zadovolji? Primer, ubio je dvoje ljudi i ne može platiti sa
dva života, jer ima samo jedan.

Većina nas kaže ''ne volim da se svetim'', a da li je to tačno? Da li
je primena zakona nad izvršiocima dela, zapavo osveta?
Pravda je nešto sto se čeka 10-20 godina koliko traje prosečni sudski postupak a osveta je u tom slučaju instant pravda.

Nekako nije transparentna. Ne možeš da dokažeš da je izvršena, jer samo
onaj nad kim se izvršava božanska pravda ima to u svom iskustvu. Pa čak
i on može da ne razume uzrok nečeg lošeg što mu se dešava.
razume pred smrt svako ko je pocinio najveci greh
takav nam je svima algoritam ugradjen.

inace bi svako svakog lisavao zivota za najmanju glupost.
covek je inace tako kompleksno bice sa svakakvim modusima koje ga uslovljavaju da bude civilizovan i postuje drugog, tako da samo neko ko je kompletan idiot sa tezim programskim bagovima moze biti van tih tokova.

a mozda i nisu bagovi vec svesno napravljen tip, da bi oni prvi imali uzor sta ne treba nikako biti.

Nekako nije transparentna. Ne možeš da dokažeš da je izvršena, jer samo
onaj nad kim se izvršava božanska pravda ima to u svom iskustvu. Pa čak
i on može da ne razume uzrok nečeg lošeg što mu se dešava.
de ces boljeg primera od carlsa darwina
koji se pred smrt ispovedio za sve grehe, sto svoje, sto dede mu erasmusa koji je napisao poreklo vrsta, a on samo prezvrljao dedino i stavio svoje ime.

razume pred smrt svako ko je pocinio najveci greh
takav nam je svima algoritam ugradjen.

inace bi svako svakog lisavao zivota za najmanju glupost.
covek je inace tako kompleksno bice sa svakakvim modusima koje ga uslovljavaju da bude civilizovan i postuje drugog, tako da samo neko ko je kompletan idiot sa tezim programskim bagovima moze biti van tih tokova.

a mozda i nisu bagovi vec svesno napravljen tip, da bi oni prvi imali uzor sta ne treba nikako biti.
Iz mog iskustva, nije tek pred smrt. Ako pažljivo posmatraš, nije ti dobro već
samog tog trenutka kada radiš loše. To svaki čovek ima, ali ignoriše, nije
prisutan.

sad prebacujes temu na pitanje koje sam odavno postavio na reliogiji i oko Bozije kazne.
Mani religiju, molim te. Pa i tamo ima onih koji veruju da je plata za greh smrt.
Te bilo da je neko počinio milion grehova ili jedan greh, plata je smrt. :confused:

Mislim konkretno baš ono što sam pitala i Boga u to ne mešam. Šta ne bi
bilo poražavajuće za porodice iz onog primera koji sam dala na početku
teme?

Za mene bi bilo utešno da se krene upravcu traženja uzroka. Da se izbriše
ono negativno uverenje ''to je prosto u prirodi čoveka i tu se ništa ne može''
i da počne da se razmišlja.
Ali nasilje jeste u prirodu čoveka. Želja za dominaciji jačeg nad slabijim, prevlašću, ko ima više i slično. Statusni simboli.... Sve to je i u prirodi čovekolikih majmuna npr. Ali čovek bi zbog svesti i inteligencije trebao da bude iznad toga. Ali samo trebao a praktično nije....

Back