U cemu je problem ??

benitez

Primećen član
Poruka
555
Dobio sam polovan racunar HP pavilion t3000, masina dobra, za moje potrebe i extra, ali sta se desava cim izvucem naponski kabal iz napajanja
ne mogu da pokrenem sistem, sve dok ne izvadim bateriju iz biosa i ponovo vratim posle minut. Baterija je nova.

Voleo bih da me neko prosvetli kako da koristim forum, posto eto priznajem da ne znam. Pretrazivao sam i guglao ali eto nisam uspeo pa pitam.Ja razumem neke koji spavaju na forumu i sve im izgleda lako cak i da sa nekoliko poruka iskritikuju nekoga nego da mu jednostavno odgovore. Zamislite da nemate sat i umesto da pitate prvog prolaznika koliko ima sati ,ispada da je bolje da prosetate malo mozda negde i vidite sat pa sami pogledate koliko ima sati kako ne bi uznemiravali nekoga.

pazi ovako,moj predhodni P3 kada bi ostao bez struje pa makar bio ugasen imao bi slican problem,sledece paljenje je imao samo crni ekran,problem je bio taj sto su kontakti ram mamorije kao "oksidirali",dok ima napona na ploci sve je ok, cim nestane morao sam da vadim ram,cistim mu kontakte alkoholom,resetujem bios,pa bi ga tek onda upalio

vidi da nije do toga,a i proveri jumper na ploci da nije namesten u polozaj za reset biosa ili tako nesto,skini user manual pa pogledaj sve na ploci
i nisi napisao kako nece da digne sistem,jel isto vrti ventialtore a ima samo crni ekran ili izadje neki post
kad vec cistis ocisti i kontakte graficke,a ako imas mogucnosti probaj i drugo napajanje,pozz

Pre svega hvala na spremnosti da pomognes. Imao sam kada sam ga dobio problem da mi je racunar pistao i nije se nista desavalo sem da rade ventilatori od CPU i hladjenje kucista . Onda sam ubacio drugu memoriju i sve je bilo OK. Mislio sam da sam resio problem posto je sve radilo kao sat dok nisam ugasio racunar tj ugasio dugme na produznom kablu i fakticki ga skroz skinuo sa struje. Onda svi ventilatori rade ekran je crn nigde nista na njemu cak se ni monitor ne ukljucuje jer bi na njemu gorela plava lampica a ovako gori zuta. Onda uzmem i izvadim bateriju od biosa vretim je posle minut i on opet radi i sve radi dokle god je ukljucen u struju ali cim se izvuce naponski kabal sa napajanja opet je POLUMRTAV jer mu samo ventilatori rade. Primetio sam i drugi problem da ne prepoznaje SATA disk u bilo kojem od 4 ulaza a koji radi u drugom racunaru. Trazio sam sliku od ploce ali nisam uspeo da je nadjem.

pazi ovako,moj predhodni P3 kada bi ostao bez struje pa makar bio ugasen imao bi slican problem,sledece paljenje je imao samo crni ekran,problem je bio taj sto su kontakti ram mamorije kao "oksidirali",dok ima napona na ploci sve je ok, cim nestane morao sam da vadim ram,cistim mu kontakte alkoholom,resetujem bios,pa bi ga tek onda upalio

vidi da nije do toga,a i proveri jumper na ploci da nije namesten u polozaj za reset biosa ili tako nesto,skini user manual pa pogledaj sve na ploci
i nisi napisao kako nece da digne sistem,jel isto vrti ventialtore a ima samo crni ekran ili izadje neki post
kad vec cistis ocisti i kontakte graficke,a ako imas mogucnosti probaj i drugo napajanje,pozz

Imao sam i ja sličan problem na P3 laptopu, ali bila je mrtva baterija, pa je svaki put resetovao CMOS kad se skine s punjača.

Trebaš pokušati sa novom baterijom (na ploči), i flashovati BIOS.

pazi sad ovo ,skoro sam otvorio temu gde ortaku nisam mogao da namestim da ploca pamti podesavanja biosa,posumnjao na bateriju ,stavio drugu al jok,cim nestane struje gubi podesavanja,al benitez-u nije to problem ,jel da jeste palio bi normalno komp i ozbacivao poruku o tome da su resetovana podesavanja i da sacuva nova ili ide load default ,a njemu u opste to ne izbacuje

pazi sad ovo ,skoro sam otvorio temu gde ortaku nisam mogao da namestim da ploca pamti podesavanja biosa,posumnjao na bateriju ,stavio drugu al jok,cim nestane struje gubi podesavanja,al benitez-u nije to problem ,jel da jeste palio bi normalno komp i ozbacivao poruku o tome da su resetovana podesavanja i da sacuva nova ili ide load default ,a njemu u opste to ne izbacuje

Da, tačno, nisam ni rekao da se kod njega dešava isto, al kontam možda baterija zeza, ili BIOS. Treba i memoriju da testira, kako si mu rekao.

Ne znam kako je to na laptopima, al meni djeluje kao tipičan kvar na desktopima, kad odu kondenzatori na ploči...

Baterija je nova stavljena, e sad moguce da treba flashovati BIOS ali i tu bi mi trebala POMOC posto do sada to nisam radio.
Nova stvar koja mi se desava je da se mrezna karta ne pojavljuje kao instalirana iako jeste i u BIOSu je ENABLE posto je integrisana, cak mi i ne prihvata SATA uredjaje iako je prvi put to sve prihvatio i u Device Manageru sve bilo instalirano bez upitnika.

Back