У бомбардовању православне цркве у Гази убијено 16 особа

1698259416666.png

"OSTVARUJE SE GENOCID": Protest podrške Palestini u Zagrebu, sve osiguravaju jake policijske snage (FOTO)

"Kako je moguće pred takvim krvoprolićem ostati ravnodušan i promatrati kolektivnu osvetu nad nedužnim životima?", upozoravaju iz Inicijative za slobodnu Palestinu.

1698259434149.png


prije 2h

Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu počeo je protest "Solidarno za Palestinu" u organizaciji Inicijative za slobodnu Palestinu. Okupilo se nekoliko stotina građana, a trgom odjekuje pjesma "Free Palestine".

Učesnici poručuju da se zalažu za mir i prestanak historijske represije palestinskog naroda.

Jake snage policije osiguravaju protest podrške Palestini, a na skupu se pojavila i saborska zastupnica Rada Borić te bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, koji nosi palestinsku zastavu.Na protestu mnogi negoduju i zvižde zbog projekcije izraelske zastave na fontanama u Aveniji Većeslava Holjevca Organizatori na pozornici govore kako je takva gesta neprihvatljiva te zašto nije istaknuta palestinska zastava.

Na protestu se, prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, čuju vjerski povici "Allahu Akbar", a u jednom trenutku čulo se gromoglasno skandiranje: "Živjela Palestina!".


1698259472598.png


U povodu protesta Inicijativa je medijima uputila saopćenje. Podsjećaju kako je u odmazdi nakon Hamasova napada 7. oktobra, u kojem je oduzet život 1.400 civila, u Palestini ubijeno više od 5.000 osoba, uključujući najmanje 2.000 djece.

Dodaju kako se procjenjuje da je 1.500 osoba nestalo, a 14.000 osoba ranjeno u bombardiranju u kojem je 6.000 bombi bačeno na škole, bolnice, domove i evakuacijske rute u “otvorenom zatvoru”, Gazi. Najmanje 20 novinara izgubilo je živote, mnogo više nego u posljednja dva desetljeća.

"Pojas Gaze sve se više pretvara u pustoš gdje se briše svaki trag ljudskog života. Svjedoci smo zločina genocidnih razmjera u čijem kontekstu djeca pišu svoje oporuke. Kako je moguće pred takvim krvoprolićem ostati ravnodušan i promatrati kolektivnu osvetu nad nedužnim životima?", upozoravaju iz Inicijative za slobodnu Palestinu.

"U Palestini ostvaren genocid, u Izraelu je na vlasti režim apartheida"

"Stojim pred vama ponižen i posramljen. Ponižen jer je čovjek ubijen, posramljen jer je ubijena čovječnost. Dok ovo govorim pred očima mi je Palestinac koji drži raskomadano dijete i moli liječnika da ga sastavi. Pred očima su mi djeca koju naši sustavi nisu zaštitili", rekao je jedan od govornika.

"Palestinci su u kavezu. Svijet podržava Izrael, a tko podržava Palestince? Ja vam kao pravnik kažem da je u Palestini ostvaren genocid, po svim stavkama", rekao je i pročitao definiciju genocida.

1698259494473.png


"U Izraelu je na vlasti režim apartheida. Mi se sjećamo Nelsona Mandele, sjećamo se zločina u Srebrenici. Mi znamo kako izgledaju zločini nad civilima. Zapadni svijet ne želi vidjeti dalje od izraelskih žrtava. Čistimo li time vlastitu savjest?", rekao je.

"Neki se pitaju što mi imamo s tim. Nepravda i ovakvo nasilje pogađa cijeli svijet", rekao je i dodao da se palestinsko pitanjem mora riješiti, te da okupacija Palestine mora prestati.
 

Back
Top