У Београду трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" (ВИДЕО)

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
25.823

У Београду трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" (ВИДЕО)​

Трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност", у организацији информативно-политичких портала "Све о Српској" и "Факти", на којој учествује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, почела је данас у Београду.

У Београду трибина Рат у Украјини - шта значи српска неутралност - Фото: РТРС

У Београду трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност"Фото: РТРС
Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је на почетку трибине да Представништво подржава њено одржавање у увјерењу да размјене мисли и идеја у вријеме сложених односа у свијету могу значајно допринијети разумијевању стања, могућности и начинина дјеловања у српској политици са двије стране Дрине.
Оцијенио је да је готово постао неостварив идеал да свака држава сама одлучује о властитој будућности, безбједности и стабилности, јер је већ и концепт државне неутралности и немијешања у сукобе, чини метом бројних притисака и великих ризика и искушења.
Изразио је увјерење да ће учесници трибине доћи до најбољих одговора, који ће умногоме допринијети јаснијем опредјељењу и чврстом ставу у одбрани политике српског народа и његових држава.

Организатори конференције навели су у најави трибине да се по избијању рата у Украјини Србија опредијелила за неутралност, а да је Српска у томе слиједи, због чега су суочене са ултиматумом колективног Запада да одустану од неутралности и сврстају се у антируски фронт.
Наведено је да су, уз то, Србија и Српска суочене са новим покушајима оживљавања фантомских бонских овлаштења, и то од њемачког политичара којег ни Москва, ни Пекинг, ни Бањалука не признају као високог представника, с обзиром на то да његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН, као и са новим притисцима на Српску у виду увођења санкција и безбједносних пријетњи Додику.
У саопштењу је наглашено да су закључцима састанка од 15. априла предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдили координацију и јединство у отпору тим притисцима.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=470723DODIK glavni orator !!!!

:heart:
Трибина се одржана у Прес центру Удружења новинара Србије у Београду.

 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
25.823

Додик: Српски народ пред сталним изазовима (ВИДЕО)​

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је усуд и политички пут српског народа да буде пред сталним и перманентним изазовима и да се теме намећу како би се о њима опредјељивали.

Милорад Додик - Фото: РТРС

Милорад ДодикФото: РТРС
Додик је на трибини "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" да је свијет у озбиљном нереду и да у овом тренутку немамо разлога да се надамо нечему добром, поготову што глобалне одлуке не зависе од нас.
- Свијет се додатно подијелио и наши хендикепи су јасни - налазимо у зони Балкана, који је на неки начин окружен западном сфером интереса. И Србија и Република Српска ту се супротстављају НАТО савезу који сада добије озбиљне изгледе да се још више ојача - рекао је Додик на трибини у Београду.
Додик је рекао да је ова тема један од највећих изазова данашњице и да ће учешћем на овом скупу покушати да помогне са позиције политичког оперативца прије свега, те укаже на неке ствари, са чиме се политичари суочавају за разлику од аналитичара који посматрају ствари из своје научно-аналитичке визуре.
Указао је да је свијет у озбиљном нереду и то дјеле готово сви и истакао како мисли да се ради о догађају који је један од оних који ће предодредити будуће деценије, начин како ће свијет убудуће изгледати, како је то било много пута до сада, на примјер послије рушења кула Свјетског трговинског центра у Америци када свијет више није изгледао исто.

Додик је истакао да очигледно морају тражити одговори и на концепцијске ствари, како бисмо упутили или створили довољно јавно мњење да има јасне одговоре на ова питања.
- Ми смо они који можемо да анализирамо, пратимо, гледамо са симпатијама или антипатијама, али у суштини из онога што ја познајем и колико могу да имам додира са доносиоцима одлука, мислим да ни на једној ни на другој глобалној страни нема јасног концепта гдје ће се ово завршити, када ће почети консолидација или артикулација једног или другог политичког приступа - рекао је Додик.
Додик је истакао да Запад украјинску кризу жели да искористи да активира причу о лошим Србима и да се обрачуна са руководством Републике Српске и прије свега са Српском.
Додик је на трибини "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" истакао да се кроз актуелну кризу у Украјини види примарни циљ Запада на Балкану, а то је да се разгради српски национ.
Навео је да се украјинско питање није постављало ни на једном мјесту одлучивања у БиХ и да је његов принцип неутралност.
Додик је оцијенио да БиХ и кроз овај спољнополитички колапс доказује колико је бесмислена и неодржива, те указао да је криза у БиХ перманентна.
Додик каже да су странци једини кохезиони фактор у БиХ и указао да велики проблеми постоје између муслимана и Хрвата иако су Срби и Република Српска ти који се сатанизују.
Он је додао да је то немогуће и потпуно супротно Дејтонском мировном споразуму, политичком систему који је успостављан и самом Уставу.
- Оно што ми покушавамо да урадимо је да се држимо Устава, а то данас није баш полуларна ствар - рекао је Додик и додао да се то посебно види на питању имовине, које је већ раније ријешено, а сада је вјештачки отворено.
Говорећи о начину рјешавања актуелних питања у БиХ, Додик је рекао да је једино рјешење да се "та питања не стављају на сто".
- Чим ставите неку тему на сто, готово је. Рјешење је не стављања на сто. Ако ставиш питање имовине на сто они ће ставити медијску представу да си ти на нешто пристао. Ми нећемо о томе да разговарамо. Устав је то питање ријешио - рекао је Додик.
Он је додао да то питање не може да буде ријешено без Републике Српске и њених представника.
Трибина "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" у организацији информативно-политичких портала "Све о Српској" и "Факти", на којој учествује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, почела је данас у Прес центру Удружења новинара Србије у Београду.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.