U Beogradu je besplatan javni prevoz?

a gde su poslovi? ja odavde zovem BG da zakazem kod lekara, da zakazem kurira, da prijavim kvar...zasto je to sve u BG-u a ne lokalno?
to nema veze sa formiranjem budzeta.
ta centrazlizacija je drugo pitanje i to se slazem sa tobom.
ne kapiram zasto je tako..jedino ako je tako efikasniej da sve ide iz jednog centra..to vec ne znam..

nema plaćanja pretplate ako radiš u firmi, valjda u javnim preduzećima, možda je to grad plaćao? pošto se to manje više sigurno plaća jer treba da se skupe računi. a ove pojedinačne kao nisu ni mogli da uteraju, a ove dažbine su se oslobodili. a tih 2200 neko troši na autobus, neko na benzin, sad znači plaća benzin od plate... ne znam možda i tu ima neka računica
pise da poslodavci i dalje imaju obavezu da placaju naknadu za prevoz...

https://www.euronews.rs/srbija/drus... Šapić najavio,plaća dnevnu ili mesečnu kartu.

to nema veze sa formiranjem budzeta.
ta centrazlizacija je drugo pitanje i to se slazem sa tobom.
ne kapiram zasto je tako..jedino ako je tako efikasniej da sve ide iz jednog centra..to vec ne znam..
nisam ni ja mislila direktno vec indirektno kao posledicu centralizacije...a po nekima Srbija je najcentralizovanija drzava u Evropi...ne idem u istinitost te izjave ali se posteno oseca

nisam ni ja mislila direktno vec indirektno kao posledicu centralizacije...a po nekima Srbija je najcentralizovanija drzava u Evropi...ne idem u istinitost te izjave ali se posteno oseca
U Beogradu se mnogo, vise nego u ostatku Srbije javnog poslovnog prostora koji Grad izdaje i od toga ubira enormnu sumu za druge gradove u Srbiji. Zatim Beograd ima veliki prihod od komunalnih i infrastrukturnih taksi, mnoge firme placaju lokalne nadoknade itd. Drugim recima, Beograd nije na budzetu Republike i sam se moze izdrzavati te mu ne treba pomoc sa strane i ne razumem zasto kukas sto je prevoz u BGD dzaba. Zavist?

Ovde Šapić spominje subvencije za gradski javni prevoz

https://www.euronews.rs/srbija/drus...voz-bice-vece-prevoz-je-uvek-bio-dotiran/vest

Na računima Infostana vidim da je JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" povećao cenu hladne vode.
JKP "Gradske elektrane" su na računu za Infostan objavili da će usluge poskupeti od 01.01. Misle na cenu centralnog grejanja.

Poskupeo je i deo usluga JKP "Gradska ćistoća"- sakupljanje i odnošenje komadnog otpada.

Verovatno će ova preduzeća dati subvencije, a ukoliko poskupi i porez na imovinu, i deo tog novca će verovatno biti doniran za gradski javni prevoz..pretpostavljam.

Ovde Šapić spominje subvencije za gradski javni prevoz

https://www.euronews.rs/srbija/drus...voz-bice-vece-prevoz-je-uvek-bio-dotiran/vest

Na računima Infostana vidim da je JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" povećao cenu hladne vode.
JKP "Gradske elektrane" su na računu za Infostan objavili da će usluge poskupeti od 01.01. Misle na cenu centralnog grejanja.

Poskupeo je i deo usluga JKP "Gradska ćistoća"- sakupljanje i odnošenje komadnog otpada.

Verovatno će ova preduzeća dati subvencije, a ukoliko poskupi i porez na imovinu, i deo tog novca će verovatno biti doniran za gradski javni prevoz..pretpostavljam.
Bhd ViK, Beogradske elektrane i Cistoca su donirane firme, one manje prihoduju nego trose. Tako je uvek bilo i sa GSP-om.
Jedina JP u BGD koja zaradjuju su Infostan, Groblja, Pijace i Stambeno. Njihova zarada ide u budzet grada BGDa, te uz izgavanje prostora i gradske takse se gradski budzet namiri i tako grad funkcionise.

Eda su dobronamerni i pametni pa da uvedu licence za centralno jezgro BG, 5000e, i eto odakle besplatan prevoz, em su resili i guzve i resili prevoz za ove sto ostvaljaju kola van centra....sve radi.....

Plus das gospodi da se malo dzekishe....ako plati 5k evra, moze da ih vidis u centru , pa bi BG postao grad sa najjacim automobilima u Centru....jok 5k evra ce da da za licencu neko ko vozi megana...hoce tuki moj...

Uuuu ta je dobra fora....besplatno a nije....moze i ta fora.....
Sad su uveli sve da je zapisano , samo sto na svoju stetu....mora da dokazujes ako ti nesto odgovara da imas pravo na to...

Jel stvarno besplatan za sve od 01.01.2025?
A ko to plaća?
U drugim gradovima je cena gradske, jedna linija 120 din.

Da će prevoz biti besplatan, kao socijalnu meru Grada Beograda predstavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić, ali nije mogao da precizira koliko će iz gradskog budžeta tačno morati da se izdvaja za to.
https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...voz-nepoznato-koliko-ce-grad-morati-da-plati/
Naravno, sad su šverceri u psihičkoj dubiozi - "ništa nisu dobri"

pročitaj ti malo bolje taj zakon o naknadi za prevoz
ko člankovita glista
sastoji se iz tri sekcije

a) poslodavac je dužan da isplati naknadu za prevoz zaposlenog u visini njenog iznosa
b) mesečna naknada se isplaćuje u srazmeri odradjenih radnih dana zaposlenog (ovde je mućka zapravo)
c) poslodavac nije u obavezi da isplati zaposlenog za ovaj neoporezivi deo

Šta god da poslodavac izabere "sve je po zakonu"

Bhd ViK, Beogradske elektrane i Cistoca su donirane firme, one manje prihoduju nego trose. Tako je uvek bilo i sa GSP-om.
Jedina JP u BGD koja zaradjuju su Infostan, Groblja, Pijace i Stambeno. Njihova zarada ide u budzet grada BGDa, te uz izgavanje prostora i gradske takse se gradski budzet namiri i tako grad funkcionise.
Jesi li siguran.

https://beoelektrane.co.rs/wp-content/uploads/2024/03/Bilans-uspeha-od-01.01.2023-do-31.12.2023.pdf

Evo budzet grada

https://www.sllistbeograd.rs/pdf/2024/158-2024.pdf#view=Fit&page=1

Glavni prihodi grada su porez na dohodak gradjana, dobit i kapitalne dobitke i porez na imovinu.

Sve ostalo je minorno. Takse su 3% budzeta, zakup je 6%.

pročitaj ti malo bolje taj zakon o naknadi za prevoz
ko člankovita glista
sastoji se iz tri sekcije

a) poslodavac je dužan da isplati naknadu za prevoz zaposlenog u visini njenog iznosa
b) mesečna naknada se isplaćuje u srazmeri odradjenih radnih dana zaposlenog (ovde je mućka zapravo)
c) poslodavac nije u obavezi da isplati zaposlenog za ovaj neoporezivi deo

Šta god da poslodavac izabere "sve je po zakonu"
Sto je mucka.

Ne isplacuje se za dane godisnjeg odmora i bolovanja.

Ali nije zabranjeno da se isplati.

Moze da se isplati, ali se to onda gleda kao zarada i mora da se provuce kroz platu da se plate porez i doprinosi.

Bruto u plusu, a neto u minusu u obustavi jer si te pare vec dobio kroz prevoz.

Back