U Beogradu je besplatan javni prevoz?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
69.400
Gradski prevoz se nekada placao?

2xscjb.png

Jel stvarno besplatan za sve od 01.01.2025?
A ko to plaća?
U drugim gradovima je cena gradske, jedna linija 120 din.

Da će prevoz biti besplatan, kao socijalnu meru Grada Beograda predstavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić, ali nije mogao da precizira koliko će iz gradskog budžeta tačno morati da se izdvaja za to.
https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...voz-nepoznato-koliko-ce-grad-morati-da-plati/
Pa bukvalno na svakom skoro stajalistu je napisano velikim slovima BESPLATAN JAVNI PREVOZ ili tako nesto

nemoj tako, nekad sam čak imala i onu bus plus karticu da se nađe :manikir:
Pa dok je bio bus plus poneko je znao kupiti kartu (mada se ovde oduvek svi švercuju, barem većina), odnosno otkucati ali sa prošlogodišnjim ukidanjem bus plusa i skidanjem validatora sve su još gore uprskali. Švercuješ se, vidiš Bele kad udju i tek onda šalješ poruku (to ti je skoro pa nikad) z:mrgreen:

Не врши се наплата појединачних карата и маркица, ако ћемо строго. Заиста, нико више не пита путнике за карте, све је то укинуто.

И "случајно" је додато још 6-7 милијарди динара у градски буџет, на име организовања јавног превоза. Не платиш на мосту, платиш на ћуприји.

Ček jel stvarno besplatan? Jel to realno? Cela Srbija plaća prevoz za 2 mil ljudi u Beogradu dok u ostalim gradovima naplaćuju liniju 120din?
Ovo je meni nerealno :pljus:
Ако ћемо о чињеницама... у Београду живи око 1/4 становника, ради 1/3 запослених и БДП Београда је 1/2 државног.

Тако да... једино је могуће да Београд финансира остале.

Исто, ако добро погледаш ко је у Београду... Ко је заиста овде? Ко је овде све стигао? Да ли само најбољи или има и мућкова?

Srbija je centralizovana. Beograd rasploze i budzetom vecine Srbije tako da svi mi placamo Beograd.
ne,
budzeti opstina i grada se formiraju na osnovu poslova i prihoda koje ta opstina ili grad prave
na primer dobar deo se puni iz poreza na imovinu
pa porez na dohodak gradjana
administrativne takse
boravisne takse
novcane kazne itd itd..to sve ide u budzet grada

nema veze sa budzetom republike.

ne sekiraj se..dinar tvog novca nije otisao na prevoz u beogradu. :D

Ček jel stvarno besplatan? Jel to realno? Cela Srbija plaća prevoz za 2 mil ljudi u Beogradu dok u ostalim gradovima naplaćuju liniju 120din?
Ovo je meni nerealno :pljus:
Pa ne plaća cela Srbija, plaća se iz budžeta Grada Beograda koji pune rezidenti Beograda kad kupuju hleb, kondome i mobilne telefone kao i vlasnici imovine u Beogradu.

Mislim, Beograd jeste grozan prema ostalim mestima, ali baš konkretno po ovom pitanju zaista ne plaća niko iz drugih gradova a mogu da koriste i svi oni kad dođu u Beograd. Tako da, smanji doživljaj.

ne,
budzeti opstina i grada se formiraju na osnovu poslova i prihoda koje ta opstina ili grad prave
na primer dobar deo se puni iz poreza na imovinu
pa porez na dohodak gradjana
administrativne takse
boravisne takse
novcane kazne itd itd..to sve ide u budzet grada

nema veze sa budzetom republike.

ne sekiraj se..dinar tvog novca nije otisao na prevoz u beogradu. :D
a gde su poslovi? ja odavde zovem BG da zakazem kod lekara, da zakazem kurira, da prijavim kvar...zasto je to sve u BG-u a ne lokalno?

nema plaćanja pretplate ako radiš u firmi, valjda u javnim preduzećima, možda je to grad plaćao? pošto se to manje više sigurno plaća jer treba da se skupe računi. a ove pojedinačne kao nisu ni mogli da uteraju, a ove dažbine su se oslobodili. a tih 2200 neko troši na autobus, neko na benzin, sad znači plaća benzin od plate... ne znam možda i tu ima neka računica

Back