U Becu Austrijanci i Poljaci protestvuju protiv poklanjanja crkve SPC-u

Pa zar nije to već viđeno u Beogradu pre par godina kada je Patrijarh Pavle ustupio crkvu anglikancima da u njoj vrše misu, a "patriote" to pokušale da spreče?!

Jел тих агликанаца има у Србији 300.000 као што има 300.000 Срба у Аустрији ? Не можеш поредити тако нешто...

А Беч једна од немачких историјских престоница и једно од најжешћих католичких упоришта.

Занимљив чланак. Паде ми на памет шта би било да се дешава супротно. На пример, да у неком 95+% српском и православном већем граду, на пример Крагујевцу, крене да се насељава на хиљаде неке католичке гологузије и да им крагујевачка (или шумадијска?) епархија поклони неку крагујевачку цркву стару 300 година да је претворе у католичку.

Мада знам и заверенички одговор на ову дилему! :D То нам католици чине из мржње, јер желе све да нас покатоличе, а већ имамо "папског" патријарха и владике. :D

Pa zar nije to već viđeno u Beogradu pre par godina kada je Patrijarh Pavle ustupio crkvu anglikancima da u njoj vrše misu, a "patriote" to pokušale da spreče?!

Виђено, виђено. А то је било само привремено, једнодневно уступање храма, и још из захвалности према Англиканској цркви, јер су они на такав начин прихватили православне Србе у Великој Британији и дозвољавали им да користе њихове храмове за православну службу.

А Беч једна од немачких историјских престоница и једно од најжешћих католичких упоришта.

Занимљив чланак. Паде ми на памет шта би било да се дешава супротно. На пример, да у неком 95+% српском и православном већем граду, на пример Крагујевцу, крене да се насељава на хиљаде неке католичке гологузије и да им крагујевачка (или шумадијска?) епархија поклони неку крагујевачку цркву стару 300 година да је претворе у католичку.

Мада знам и заверенички одговор на ову дилему! :D То нам католици чине из мржње, јер желе све да нас покатоличе, а већ имамо "папског" патријарха и владике. :D

Знаш кад би им дали цркву, кад на врби роди грожђе, а из грожђа банана!

Заиста, ако људи не желе да дају своју цркву, мислим да СПЦ треба да се повуче.

46. правило св. Никифора Исповедника

1IMG_01.jpg

У цркве које су основали јеретици, напомињемо да се може ући само по нужди, и то као у просту кућу, и само када се положи крст на средину може се ту и певати; али у олтар се не сме улазити, нити кадити нити се молити, нити палити кандило или свећу.

46. правило св. Никифора Исповедника

1IMG_01.jpg

У цркве које су основали јеретици, напомињемо да се може ући само по нужди, и то као у просту кућу, и само када се положи крст на средину може се ту и певати; али у олтар се не сме улазити, нити кадити нити се молити, нити палити кандило или свећу.

Много вишевековних правосланих храмова на подручју Хрватске и БиХ су оригинално католички храмови који су остали напуштени због исељавања католика, па су преуређени у православне.

А за правила св. Никифора ме, искрено, заболе. Поштујем све људе, који су људска бића као и ја, који су у цркви, али верујем у Бога, а не у Никифоре.

Ко зна за шта је, у доброј намери, ово правило написао. Да је знао да ће бити злоупотребљаван, можда га не би ни писао, него би ћутао у манастиру.

Pa kad pomislim kolko paganskih hramova su zavrsili kao crkve.

Ovo nazivati grehom je ludilo.

Па, читав савремени зилотизам је плод једног чистог лудила.

Опстаје само захваљујући благости и толерантности савременог система према насулудијим идејама, само да физички не угрожавају никога.

Па, читав савремени зилотизам је плод једног чистог лудила.

Опстаје само захваљујући благости и толерантности савременог система према насулудијим идејама, само да физички не угрожавају никога.

Волео би да и физички угрозиш зилоте?

Позиваш на насиље и ликвидацију неистомишљеника?

Ето твог правог лица.

Јер није могуће потпуно учити реч истине ако неко мисли да има праву веру, а не руководи се божанским канонима.
+Св.Теодор Студит+, Писмо I,30 (РG 99:1005D)

Много вишевековних правосланих храмова на подручју Хрватске и БиХ су оригинално католички храмови који су остали напуштени због исељавања католика, па су преуређени у православне.

А за правила св. Никифора ме, искрено, заболе. Поштујем све људе, који су људска бића као и ја, који су у цркви, али верујем у Бога, а не у Никифоре.

Ко зна за шта је, у доброј намери, ово правило написао. Да је знао да ће бити злоупотребљаван, можда га не би ни писао, него би ћутао у манастиру.

Оно није злупотребљено нити може да буде.Ово правило важи за јеретичке храмове.А исти кад се освете онда може да се у њима служи.

Sveštenik katedrale Štefansdom Toni Faber izjavio je da je "odluka nadbiskupije znak snažnog ekumenizma".

"Doneli smo odluku, nažalost, uz negodovanje katolika u toj crkvi, koji su se tek sada probudili. Situacija je takva u Beču da gubimo vernike i da ćemo zbog toga predati još naših crkava sestrinskim crkvama", istakao je Faber.
...
Odluka nadbiskupije je "obrazložena i nepromenljiva", istaknuto je u saopštenju, uz napomenu da u Beču oko 750.000 rimokatolika ima na raspolaganju 172 crkve, a istovremeno oko 150.000 srpskih pravoslavnih vernika u Beču i okolini imaju samo tri hrama, što je ogroman disbalans.
...
Iz SPC u Beču nisu želeli da komentarišu proteste Poljaka, ističući da im je sagovornik bečka nadbiskupija i da ne žele da se mešaju u ovaj spor.

Eто... И који нормалан иоле теолошки писмен Србин ће ићи у ту јазбину на службе екуменских свештеника???

Волео би да и физички угрозиш зилоте?

Позиваш на насиље и ликвидацију неистомишљеника?

Ето твог правог лица.

Јер није могуће потпуно учити реч истине ако неко мисли да има праву веру, а не руководи се божанским канонима.
+Св.Теодор Студит+, Писмо I,30 (РG 99:1005D)

Патиш од дислексије? Ко је рекао то што ти сад пишеш?

Рекао сам да зилотска секта физички не угрожава никога и да због тога може да постоји у оквиру савременог друштва. Кад могу пeдери да оснивају своја удружења, праве параде и пропагирају своје виђење света, вала може и зилотска секта, која се споља и не разликује много од православља.

У ранијим нетолерантним систеима, таква слобода изражавања мисли није баш постојала. Конкретно, хомосексуалци и јеретици не би могли толико јавно да се експонирају и пропагирају своју перспективу.

А за цитате из зилотских уста ме заболе полни орган. Хајем за њих као и за библијске цитате јеховиних сведока. ;)

Овде се види колико је твој мозак далеко од стварног света.
Беч је оперативни, али често и стратешки центар уништавања српске државе и идеје.
Срби су се насељавали у Беч тек пошто би им владари из Беча уништили друштво и државу.
Иста ствар је и са осталим колонизаторима.
То је нова `Европска` политика према својим колонијама.

(Беч и Истамбул, сравнио бих са земљом)

Оно није злупотребљено нити може да буде.Ово правило важи за јеретичке храмове.А исти кад се освете онда може да се у њима служи.

Зар се може служити у ''храму'' јеретичком, чији је олтар окренут на супротну страну?

Зар се може служити у ''храму'' јеретичком, чији је олтар окренут на супротну страну?

Па нисам баш сигуран да су папистички храмови окренути ка западу.Само знам да је бивши англикански ''храм'' у Гилфорду претворен у храм ИПХришћана Енглеске.

Nisu to patriote pokusale da sprece , nego neznalice , koje neznaju za sporazum izmedju SPC i Anglikanske crkve. A jos vece su one neznalice , kkoje insistirajau na Sekularizmu . Pojma nemaju da su mnoge3 drzave zapadne Evrope bas verske i da nisu sekularne u opste .

Pa oni to stalno rade. Sva pravila Otaca, kanona, citate iz Pisma zloupotebljavaju i izvlace iz konteksta kao neki najgori sektasi.

Па нисам баш сигуран да су папистички храмови окренути ка западу.Само знам да је бивши англикански ''храм'' у Гилфорду претворен у храм ИПХришћана Енглеске.

Па једино ако су преправили цркву изнутра, тако што би олтар и врата изместили на супротну страну.

Питаћу оца кад се врати из Енглеске.

Back