U Bečeju "nema para" za službenu upotrebu mađarskog jezika

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
242.269
Iako je procenat Mađara u Vojvodini sada mnogo niži nego pre nekoliko decenija ipak ih u nekim opštinama ima u značajnom broju. Jedna od tih opština je i Bečej. E sad da vidimo šta se tu desilo:

Opštinski odbor Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) u Bečeju skreće pažnju javnosti na činjenicu da Opština Bečej krši Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Kako navode, u više navrata desilo se da odbornici Skupštine opštine Bečej nisu dobili skupštinske materijale u potpunosti prevedene na mađarski jezik, iako je mađarski jezik, pored srpskog, u ravnopravnoj službenoj upotrebi na teritoriji opštine.

"Posebno ističemo da su predsednik Skupštine opštine, Kiš Igor (SVM) i sekretar Skupštine, Lovaši Latinčić Žolt (SVM) po službenoj dužnosti dužni da obezbede poštovanje zakona i da garantuju da su odbornicima svi materijali dostupni na svim službenim jezicima opštine", navode u DZVM.

Oni smatraju neprihvatljivim obrazloženje sekretara Skupštine opštine, Lovaši Latinčić Žolta, da "to mnogo košta", te da zbog toga ne izrađuju sve materijale na mađarskom jeziku.
https://www.021.rs/info/vojvodina/4...a-para-za-sluzbenu-upotrebu-madjarskog-jezika

Koliko vidim i ti koji neće da štampaju i sve materijale na mađarskom (a što su inače po zakonu dužni) su takođe Mađari. Sve mi se nešto čini da su se pokarabasili. Izvinjavam se što ne znam kako se to kaže na mađarskom koji inače slabo divanim.

Kako je došlo do ovoga? Ko je tu sa kim i protiv koga?

Iako je procenat Mađara u Vojvodini sada mnogo niži nego pre nekoliko decenija ipak ih u nekim opštinama ima u značajnom broju. Jedna od tih opština je i Bečej. E sad da vidimo šta se tu desilo:

Opštinski odbor Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) u Bečeju skreće pažnju javnosti na činjenicu da Opština Bečej krši Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Kako navode, u više navrata desilo se da odbornici Skupštine opštine Bečej nisu dobili skupštinske materijale u potpunosti prevedene na mađarski jezik, iako je mađarski jezik, pored srpskog, u ravnopravnoj službenoj upotrebi na teritoriji opštine.

"Posebno ističemo da su predsednik Skupštine opštine, Kiš Igor (SVM) i sekretar Skupštine, Lovaši Latinčić Žolt (SVM) po službenoj dužnosti dužni da obezbede poštovanje zakona i da garantuju da su odbornicima svi materijali dostupni na svim službenim jezicima opštine", navode u DZVM.

Oni smatraju neprihvatljivim obrazloženje sekretara Skupštine opštine, Lovaši Latinčić Žolta, da "to mnogo košta", te da zbog toga ne izrađuju sve materijale na mađarskom jeziku.
https://www.021.rs/info/vojvodina/4...a-para-za-sluzbenu-upotrebu-madjarskog-jezika

Koliko vidim i ti koji neće da štampaju i sve materijale na mađarskom (a što su inače po zakonu dužni) su takođe Mađari. Sve mi se nešto čini da su se pokarabasili. Izvinjavam se što ne znam kako se to kaže na mađarskom koji inače slabo divanim.

Kako je došlo do ovoga? Ko je tu sa kim i protiv koga?
Ko može biti kriv,već gradska vlast i zna se,onaj iznad njih

У Бачкој Тополи су на власти тридесет година и уништили су све што су могли, само се мађари мењају. Немам ништа против њих да се разумемо, одрастао сам са њима, бивше ми цуре мађарице, океј и језик знам.. Али имају у пар већих општина апсолутну власт и ама баш ништа нису урадили ваљано. Битно је свакој општинској власти да за време својег четворогодишњег мандата поплочају неки тргић, направе неку фонтаницу, једном годишње да направе дане општине и то је то. Једном речју да се лепо огребу о буџет. А стварне локалне проблеме као што су канализација, санирање и асфалтирање улица, складиштење и рециклирање отпада и малих милион локалних ствари им решава покрајинска влада кроз јавне конкурсе. Да њима и покрајина, али шта и они могу кад се пријави малих милион општина и Ај сад ти свима дај. Дакле држава даје годишње буџете да покрију све, али џаба кад се то немилице арчи на СВМ братију и СНС братију.

Koji su sad to VMS? Nisam video gore da se pominju.
Mi to tako zovemo
SVM = Savez vojvođanskih Mađara (naziv na srpskom)
VMS = Vajdasági Magyar Szövetség (naziv na mađarskom)
Najgori i za madjare. Sramota naroda.
Izrazila bih se i mnogo ruznije ali nije po pravilima:)
Ne mozes im nista a nista ne rade, tj. kradu.
To ti kazem ja kao Madjarica.

Poslednja izmena:
Mi to tako zovemo
SVM = Savez vojvođanskih Mađara (naziv na srpskom)
VMS = Vajdasági Magyar Szövetség (naziv na mađarskom)
Najgori i za madjare. Sramota naroda.
Izrazila bih se i mnogo ruznije ali nije po pravilima:)
Ne mozes im nista a nista ne rade, tj. kradu.
To ti kazem ja kao Madjarica.
Možete da ih ne birate na izborima.

Srba u Madjarskoj ima oko 8000 a Madjara u Srbiji trenutno oko 200.000 a do devedesetih je bilo oko pola miliona. Neuporedivo je malo.
Да ли Срби имају школе на српском и све остало на српском у Мађарској то треба проверити,шта показују званичне информације из свакодневног живота?
Оно што имају срби у Мађарској дати мађарима у Србији,реципроцитет?

Да ли Срби имају школе на српском и све остало на српском у Мађарској то треба проверити,шта показују званичне информације из свакодневног живота?
Оно што имају срби у Мађарској дати мађарима у Србији,реципроцитет?
Imaju hrvatske to znam. Mislim da se ne ljutis ali ne mozes da poredis na 10 miliona stanovnika po drzavi rasutih 8000 Srba i 200 000 koncentisanih u Vojvodini gde i danas postoje kao vecina u nekim mestima. Na kraju krajeva do pre 100 godina Vojvodina je bila Madjarska vekovima.

Imaju hrvatske to znam.
То су други странци и са Србима никакве везе немају али може да буде пример да се србима дају иста права у Мађарској као и мађарима у Србији.
Mislim da se ne ljutis ali ne mozes da poredis na 10 miliona stanovnika po drzavi rasutih 8000 Srba i 200 000 koncentisanih u Vojvodini gde i danas postoje kao vecina u nekim mestima.
Не поредим него је исти однос према националним мањинама основа поштовања права и обавеза међусобна.
Na kraju krajeva do pre 100 godina Vojvodina je bila Madjarska vekovima.
О томе може да се дискутује као и о чињеници да одбијају да у Србији причају српски што је непоштовање према држави у којој живе и грађанима.
Ти лепо пишеш али уживо многи одбијају да га говоре и позивају се на негирање историје (кад већ спомену тај део).

Back