Tviter preti da će tužiti kompaniju Meta zbog nove platforme Treds

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.517
181178_tan2023-07-0618061226-0_s.jpg


Tviter je zapretio da će tužiti vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga i kompaniju Meta zbog osnivanja nove platforme Treds.
Kompanija je uputila pismo Zakerbergu, u kojem ga je upozorila da namerava da striktno sprovodi svoja prava intelektualne svojine, preneo je sajt Semafor koji se pozvao na pismo advokata Tvitera Aleksa Spira.

"Zahtevamo da Meta odmah preduzme korake da prestane da koristi bilo kakve Tviterove poslovne tajne ili druge visoko poverljive informacije", napisao je Spiro u pismu, a prenosi Skaj njuz.

Spiro je optužio Metu da je angažovala bivše zaposlene na Tviteru koji su "imali i imaju pristup Tviter poslovnim tajnama i drugim visoko poverljivim informacijama".
Na to je portparol Mete Endi Stoun odgovorio u objavi na Tredsu da niko u inženjerskom timu te društvene mreže nije bivši radnik Tvitera.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask ranije je, povodom lansiranja Tredsa, naveo na Tviteru da je "konkurencija u redu, ali varanje nije".

Mnogi su nazvali Treds aplikaciju "ubicom Tvitera", jer funkcioniše slično, sa tekstovima zasnovanim na objavama koje se mogu lajkovati, komentarisati i deliti.
Korisnici mogu da zaprate naloge koje već prate na Instagramu, kao i da zadrže korisničko ime, pa se iz Mete nadaju da će ova integracija sa ostalim njihovim aplikacijama doprineti popularnosti nove.

Međutim, i dalje ima nekih nedostataka - Treds još uvek nema haštegove i funkcije pretraživanja ključnih reči, što znači da korisnici ne mogu da prate događaje u realnom vremenu kao na Tviteru, a nedostaje mu i funkcija direktne razmene poruka i desktop verzija.
Prema pisanju lista "Njujork tajms", Mark Zakerberg je već duže zainteresovan da eliminiše Tviter iz trke i obezbedi sebi poziciju vlasnika centralnih platformi kada je u pitanju onlajn razgovor.

"Dobrodošli u Treds", napisao je Zakerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji, zajedno sa emotikonom vatre.

"Aplikacija za javnu konverzaciju sa više od milijardu korisnika je potrebna. Tviter je imao priliku da to uradi, ali nije uspeo. Nadamo se da mi hoćemo", dodao je Zakerberg.

Istog dana kada je Treds pokrenut, 6. jula, Zakerberg je malo kasnije saopštio da već ima 30 miliona korisnika.

"Bilo to planirano ili ne, Meta je objavila aplikaciju Treds u savršenom trenutku, kada ima šansu da se uspešno bori sa Tviterom", rekao je za BBC profesor marketinga na Univerzitetu Čepmen, Niklas Mir.

Meta se ovim pridružuje sve većem broju platformi, uključujući Bluskaj i Mastodon, koje se takmiče da zamene Tviter otkako je Mask postao vlasnik krajem prošle godine.
link
 

Back
Top