TV PINK : klanje je zabavno

teqilasunrise

Primećen član
Poruka
585
TV Pink u svom reality show najavljuje dovođenje u emisiju većeg broja domaćih životinja, koje će učesnici zaklati pred kamerama, tobož radi hrane! Tim povodom oglasila su se mnoga udruženja kao i nezavisni aktivisti. Prenosim vam pismo Udruženja za zaštitu životinja "Feniks" upućeno gospodinu Željku Mitroviću, vlasniku i glavnom i odgovornom uredniku TV Pink, kao i svim medijima:

Poštovani,

Povodom korišćenja životinja u emisiji Farma na TV Pink dostavljamo vam naše saopštenje, sličan dopis smo uputili i g. Mitroviću:


Na TV Pink nedavno je počelo prikazivanje reality show emisije Farma. Za potrebe snimanja pribavljeno je nekoliko životinja koje će u otvorenom studiju, kako sam koncept emisije propisuje, biti izložene neuslovima, tj. bolu, patnji, strahu i stresu i na kraju ozledi (ili/i smrti). Životinje dovedene u zakupljeni prostor na farmi bi trebalo da predstavljaju zadovoljavanje potreba za hranom, što ustvari ne odgovara načinu života današanjeg čoveka. Iako sami učesnici u svakodnevnom životu jedu meso, oni ga kupuju u prodavnici. Oni ne kolju životinje, tj. nisu obučeni za taj posao, to rade zaposleni u klanicama.

Stoga bi klanje životinja od strane učesnika emisije predstavljalo zlostavljanje, tj. ubijanje životinje koje je u suprotnosti sa nedavno usvojenim Zakonom o dobrobiti životinja u kome jasno piše ko i pod kojim uslovima sme da drži životinju, a posebno da vrši klanje ili eutanaziju. To svakako nisu učesnici emisije.

Takodje, po čl. 269. Krivičnog zakonika RS je zabranjeno zlostavljanje i ubijanje životinja, za šta je zaprećena kazna zatvorom.

Iz navedenog sledi da bi samo učešće životinja u emisiji Farma (da i ne govorimo o evntl. ubijanju) „povuklo“ krivične prijave za sve koji na bilo koji način imaju veze sa emisijom.

Vreme naših baka i deka je prošlo, kao i vreme gladijatorskih borbi. Da bi izbegli ružne dogadjaje nadamo se da će g. Mitrović ukloniti životinje iz svoje emisije i očekujemo da nadležne institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom.


S poštovanjem,

Milica Ranković
Predsednik
Udruženja za zaštitu životinja
i razvoj gradjanske svesti "Feniks"
064/253-71-15
drustvo.feniks@yahoo.com
 
TV PINK je otkupio licensu Farme. U vise od l4 zemalja u Evropi emitovana je u vise serijala. Na TV NOVA sam odgledala poslednji. I to zbog zivotinja, jer ucesnike Farme nisam poznavala niti po cemu su poznati u Hrvatskoj _ sem Marine Perazic koju vidim i ovde.
Poenta je u tome da se prikaze zivot na selu pre jednog stoleca * ovi nasi vidim imaju struju*, da se pokaze tradicija, kultura, razni obicaji. Tamo se to desavalo u prolece pa su kopali, sadili, plevili.
U saradnji sa Produkcijom, vlasnici svoje zivotinje ustupaju Farmi. Prvi puta sam videla kako se neke radjaju....velicanstveno. Prikazali su autohtone rase, na primer krave iz Istre tzv. baskarine.
Nikakvo nasilje. Naprotiv!
Kad su odvodili zivotinje plakali su svi. I ja normalno. A meni drago, zivotinje bolje izgledale nego one manekenke, pevacice i ostali meni nepoznat a tamo popularan svet. Nije to naviklo na tezacki zivot a vole slavu.

To je Farma.
Laku noc!
P.S. Spava mi se, jedva nadjoh slova
 
mari47
Hrvatska udruženja oštro su protestvovala zbog svinjokolja u kojem su trebali da učestvuju "farmeri"! Ja nisam gledala njihovu, ali ako nije bilo klanja onda su ga sprečili!Selo pre 100 godina je podrazumevalo klanje životinja radi ishrane, međutim ovo što se prikazuje je iz čiste zabave! Novi zakon propisuje ( kao i higijensko sanitarni propisi) da klanje može vršiti samo obučena osoba, što niko na farmi nije, čak niko nema iskustva, ali je zato Maja Nikolić posebno obradovana time odmah uzviknula:"Ja ću da koljem! Vi ćete da radite nešto drugo,a JA ću da koljem!" Nisu im dali meso iako su im kupili vlažne maramice! Znači li to da su se pre sto godina brisali vlažnim maramicama? Ili samo to da ih nije briga! Pink učestalo krši zakon, igrajući medved je poslednji put zaigrao u jednoj seriji na Pinku!

Ko želi da pošalje protestno pismo evo teksta koji možete poslati
( autor Vladimir Bolt) na adrese medija koje možete naći na http://www.mc.rs/code/navigate.asp?Id=1688

Poštovani,

Na televiziji "Pink" nedavno je počelo prikazivanje reality show emisije "Farma" koja po rečima sajta odgovara nacionalnim vrednostima srpskog formata (?)! Naime pod parolom "mi ćemo gledaocima pokazivati i izgled srpskog imanja nekada, srpske običaje, učiti ih mnogo stvari o tome šta su naše deke i bake radile" TV "Pink" zarad medijskog prostora svojim gledaocima pruža "dokumentarnu" emisiju o životu bez savremene tehnologije, kao na selu pre 100 godina. Selo pre oko 100 godina podrazumeva iskorišćavanje domaćih životinja zarad ishrane, dok se u ovom formatu domaće životinje koriste zarad potrebe zabave! Okrutni čin klanja koji se pretenduje prikazati kao zabava za celu porodicu nije jedina "nacionalna vrednost"; prikazivanjem takvog čina javnosti se šalje poruka neophodnosti nasilja nad životinjama!

Za potrebe snimanja "zabavne" emisije ovog formata pribavljeno je nekoliko životinja koje će u otvorenom studiju, kako sam koncept emisije "Farma" propisuje, bite izložene bolu, patnji, strahu i na kraju ozledi (ili/i smrti). Životinje dovedene u zakupljeni prostor na farmi predstavljaće zadovoljavanje potreba produkcije hrane i tome se oštro protivim. Iako sami učesnici u svakodnevnom životu jedu meso, nužno ih i ne kolju pa ih sam čin "ispunjavanja nedeljnog zadatka" ne opravdava što će ih nakon toga i pojesti.

Scene nasilja (pod čime podrazumevam: klanje, zapostavljanje) u emisiji moraju biti bez cenzure prikazane javnosti, premda se iskreno nadam da do toga neće doći, no slovenska i hrvatska verzija poručuju drugačije. Molim televiziju "Pink" i producente emisije da se osvrnu na etiku poslovanja i imaju na umu da je neispravno iskorišćavati i ubijati životinje zarad profita! Molim vas da pokažete savesnost i imate na umu da ćete milionskom auditorijumu prikazati brutalnost odnosa čoveka prema životinjama zarad spektakla! Ponavljam, ovim prikazujete klanje živih bića kao nužno, neophodno i čak poželjno, a povrh svega i zabavno! Demonstriranjem takvog ophođenja rizikuje se podsticanje bezosećajnosti građana prema životinjama jer valja imati u vidu da se masovno potiskuje činjenica da se na farmama godišnje ubije preko 60 milijardi životinja! Dakle, emisijom se gledaocima prolivanje životinjske krvi neće prikazati samo kao neophodnost zarad ishrane već i "vrhunske" zabave.

Pozivajući se na zakon o dobrobiti životinja koji nije donesen isključivo zarad formalnog ispunjenja međunarodne obaveze napominjem da se takvim ophođenjem prema životinjama isti krši!
Opis emisije na vašem vebsajtu govori o bodrenju i pomaganju "farmera" i izvlačenju "lepih" karakteristika. Isto tako pod "misijom" emisije navodi se i neponižavanje i nemaltretiranje učesnika. Zašto se to ne bi primenilo na životinje i građanima prikazala jedna od najlepših karakteristika: humanost!

Vreme naših baka i deka je prošlo, kao i vreme gladijatorskih borbi. Iz njihovog doba možemo izvući štogod bolje i vrednije od nehumanog ophođenja prema životinjama.

Molimo Vas da me obavestite o preduzetom kako bi mogao kontaktirati zainteresovane medije i javnost!

Srdačno
...
 
Poslednja izmena:
KATASTROFA! Oni su po novinama najavljivali klanje kokošaka, ali sam ja mislila da je to novinarsko preterivanje.

U jednoj od uvertira za emisiju, kada su prikazivali kako izgleda kuća, Ognjen je rekao da ih neće "napadati životinje", mislio je na one koje žive u obližnjoj šumi, jer je "neki" otrov bačen...za trenutak sam bila u šoku, ali sam onda sebe ubedilada je to ne može biti tako, jer ko bi mogao tako nešto da izjavi?!?....stvarno nisam pametna i ne mogu da poverujem da su to stvarno mogli da urade.:sad2::besna:
 
Licenca je licenca i niko nesme da je krsi.
Ne gledam redovn, nisu jos doveli zivotinje pa neznam sta sve izjavljuju nasi selebriti. Njihovi, mislim na NOVOJ, nisu znali sta je ovca a sta koza...
Verujte mi, Farmu obilazi veterinar a mentor nadgleda kako se brinu o njima, farmeri sami pravili boravista za zivotinje...Hrana se nabavljala trampom a ucesnici sami pravili sta ce trampiti, tkali, pravili sapune, ukrase...Iz almanaha ucili o obicajimaMozda je PINK samo nespretno odabrao ucesnike. Nemam obicaj da glasam po televizijama ali u srcu glasam i potpisujem svaku zastitu zivotinja. To radim celog svog zivota...komsiluk me zove kuckarka i mackarka, imam i kokice i petlove, to je moja Farma.
Racunajte na mene!
 
KATASTROFA! Oni su po novinama najavljivali klanje kokošaka, ali sam ja mislila da je to novinarsko preterivanje.

U jednoj od uvertira za emisiju, kada su prikazivali kako izgleda kuća, Ognjen je rekao da ih neće "napadati životinje", mislio je na one koje žive u obližnjoj šumi, jer je "neki" otrov bačen...za trenutak sam bila u šoku, ali sam onda sebe ubedilada je to ne može biti tako, jer ko bi mogao tako nešto da izjavi?!?....stvarno nisam pametna i ne mogu da poverujem da su to stvarno mogli da urade.:sad2::besna:

:eek::eek::eek::eek:
:poludeo:
 
Cirkularno pismo ide umesto peticije!
Mica je u pravu, ja sam proveravala svaku adresu, ispravljala i zato je kod mene sve u redu!
mari47
Nema potrebe da objašnjavaš, niko te nije pogrešno shvatio!:ok:
Znam da su se njihova udruženja umešala a što se tiče poštovanja zakona, naši su "nedodirljivi", rade šta hoće!
 
The original message was received at Sat, 26 Sep 2009 11:34:27 +0200
from cable-188-2-77-87.dynamic.sbb.rs [188.2.77.87]

----- The following addresses had permanent fatal errors -----
<office@mminpolj.gov.rs>
(reason: 550 Host unknown)
 
Protestne poruke mogu se slati i na http://www.rtvpink.com/kontakt/, ali se iskreno nadam da nisu zamislili klanje stoke na farmi.

Palo mi je napamet kada sam videla da spremaju prostor za stoku, ali mi je jos uvek tesko da poverujem u klanje pred kamerama, mada verovatno ne treba da me cudi da je neko dosao na takvu ideju.

Ako u VB snimaju ljude koji se tusiraju, mozda i kad vrse nuzdu (zaista ne znam), ima ih koji se prijavljuju da ucestvuju u tome da bi dosegli "slavu" i novac, mozda "treba" da se odmakne "korak dalje" u opstem haosu i ludilu, u nekoj slicnoj emisiji...
 

Palo mi je napamet kada sam videla da spremaju prostor za stoku, ali mi je jos uvek tesko da poverujem u klanje pred kamerama, mada verovatno ne treba da me cudi da je neko dosao na takvu ideju.


pa to je pink!
dno dna...najgora tv ubedljivo!

a jes da ne volim velikog brata i nervira me sve to....ali veliki brat je super u odnosu na farmu.
morala sam 5 minuta da vidim sta se radi u toj farmi....
katastrofa
sad je kao pink ispao pametan,pa je dovukao gomilu mentola(poznatih lichnosti) i sta kao? kao svi ce to da gledaju umesto VB?
ma vazi
pa da bi ga zabiberili malo,sad ce ovi da kolju....
i sada ce ljudi da gledaju kako shachica nesposobnih zvezdica mrcvari zivotinju....a ko ce to da gleda?
prvo menjaju zene....pa se blamiraju u trenutku istine,a sada ce da kolju
taman covek pomisli da pink ne moze dublje da ode...kad ono....duplo dno....ima jos do dole
 
Ja uopste ne gledam Pink. Oni podilaze jeftinom, plitkom ukusu primitivaca. Nova moda rialiti soua i slicnih gluposti me uzasava. Koliko isprazan mora biti neko koga interesuje kako neki tamo nepoznati ljudi jedu, stucaju, kaslju, spavaju ... itd ....... Ne bih znala ni za Farmu da nisu pomenute zivotinje. Ne verujem da ce se bilo ko uplasiti od naseg dopisa, ali ...., videcemo da li ce se igrati klanja. To ce vec biti ozbiljno.

Udruzenja za zastitu zivotinja u Hrvatskoj su bolje organizovana nego kod nas, i pojedinacno i grupno. Kao sto rece Tekila oni su sprecili neka dogadjanja u vezi farme. Videcemo sta ce biti ovde.

Za ovakve stvari je bolje zatrpati Pink, medije i nadlezno Ministarstvo pismima, nego slati peticiju. Brze je i efikasnije. Jedino sto treba poslati puno pisama, a to se do sada nije desilo, mada je bilo nekih situacija koje su to zahtevale. Ono pismo koje je Tekila postavila je dobro, samo je malo dugacko, pa ko hoce da salje moze njega da skrati.

Zeljko Mitrovic
direktor i gl. i odg. urednik
Neznanog junaka 1
Beograd
 
"Vukica" je ostala na lancu, iako je Sir Oliver hteo već prvog dana da je pusti, ali je gazda farme "preporučio" da je ne pušta pre nego što ih sve upozna!? Ona je očigledno druželjubiv pas čim su "smeli" da je ostave sa njima, ali eto-ostade vezana!
Po rečima gazdarice sa kravama lepo postupaju a danas su im na poklon doneli mačku i pet mačića!
p.s. Počela sam da pratim Farmu po partijskoj direktivi!:zper:
 
"Vukica" je ostala na lancu, iako je Sir Oliver hteo već prvog dana da je pusti, ali je gazda farme "preporučio" da je ne pušta pre nego što ih sve upozna!? Ona je očigledno druželjubiv pas čim su "smeli" da je ostave sa njima, ali eto-ostade vezana!
Po rečima gazdarice sa kravama lepo postupaju a danas su im na poklon doneli mačku i pet mačića!
p.s. Počela sam da pratim Farmu po partijskoj direktivi!:zper:

Trebalo bi ustanoviti koliko je dugacak taj lanac i da li je pustaju u toku dana, ali to je najmanje od svega zajedno. Kreteni.

p.s. Pa neko mora, a uostalom to vam je u opisu posla drugarice potpredsednice. Salu na stranu, izvinjavam se na ovom licnom momentu, ali sad kad smo napisali dopis stvarno moramo da pratimo sta rade.
 

Back
Top