„Tužni ponedeljak“ – mit ili istina

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
412.151
Pojam Blue Monday , odnosno „tužni ponedeljak“, nastao je 2005. godine, kada ga je popularizovao britanski psiholog Klif Arnol (Cliff Arnall). On je tada predstavio formulu koja je navodno izračunavala dan u januaru kada se ljudi osećaju najlošije. U obzir su uzimani faktori poput vremenskih uslova, dugova nastalih tokom praznika, pada motivacije, neispunjenih novogodišnjih odluka i vremenske distance do sledećeg odmora.
Ipak, važno je napomenuti da Arnolova formula nikada nije naučno potvrđena. Naprotiv, brojni psiholozi i stručnjaci za mentalno zdravlje kasnije su istakli da je čitava ideja Blue Mondaya nastala u okviru marketinške kampanje jedne turističke kompanije, sa ciljem da se ljudi podstaknu da u januaru rezervišu putovanja i „pobegnu“ od lošeg raspoloženja.

1768807105_shutterstock_1600368808.format-jpeg.width-500.jpg

Bez obzira na sumnjivo poreklo, Blue Monday se održao u kolektivnoj svesti jer se mnogi ljudi zaista u tom periodu osećaju iscrpljeno i bezvoljno. Praznična euforija je prošla, dani su kratki, vreme često tmurno, a povratak svakodnevnim obavezama i realnosti može dodatno opteretiti psihu. Januarski umor je stvaran, čak i ako „najdepresivniji dan“ nije naučno dokazan.

Stručnjaci ističu da nije problem u samom datumu, već u sezonskim i životnim okolnostima. Zimska depresija, poznata i kao sezonski afektivni poremećaj, može se javiti upravo u ovom periodu, naročito kod osoba osetljivih na manjak dnevne svetlosti i smanjenu fizičku aktivnost.

Mnogi ne vole ponedeljak jer dolazi posle vikenda i mora se na posao a najradije bi ostali u krevetu, posebno u zimskim danima
Meni je ponedeljak kao i svaki drugi dan..kada sam bolesna ili tužna ili neraspoložena to može biti bilo koji dan u nedelji a ne ponedeljak
Evo, danas je ponedeljak u januaru mesecu i...kako se osecate..tužno, depresivno ?..Ja ne ..meni je super ovaj suncani hladni ponedeljak :)

Mnogi ne vole ponedeljak jer dolazi posle vikenda i mora se na posao a najradije bi ostali u krevetu, posebno u zimskim danima
takvi su sve budzetlije...samo o blue ponedeljku pricaju.

meni licno ponedeljak bio najlepsi... sednem u kafe od ranog jutra i gledam sve kako sa neskrivenom mrznjom krmeljivi zure na posao.

U principu da, lose se osecam ponedeljkom, pre svega iz razloga sto uvek noc nedelju na ponedeljak ne mogu da zaspim i losije i manje spavam.
Mada ponekad osetim radni elan ili sebi zadam neki mikro zadatak koji treba ispuniti, pa se ne osecam tako depresivno.
Ovo mi se ponekad dešavalo pred radni ponedeljak, čak cela nedelja dan bude užas.
U medjuvremenu sam valjda odrasla :D

Pojam Blue Monday , odnosno „tužni ponedeljak“, nastao je 2005. godine, kada ga je popularizovao britanski psiholog Klif Arnol (Cliff Arnall). On je tada predstavio formulu koja je navodno izračunavala dan u januaru kada se ljudi osećaju najlošije. U obzir su uzimani faktori poput vremenskih uslova, dugova nastalih tokom praznika, pada motivacije, neispunjenih novogodišnjih odluka i vremenske distance do sledećeg odmora.
Ipak, važno je napomenuti da Arnolova formula nikada nije naučno potvrđena. Naprotiv, brojni psiholozi i stručnjaci za mentalno zdravlje kasnije su istakli da je čitava ideja Blue Mondaya nastala u okviru marketinške kampanje jedne turističke kompanije, sa ciljem da se ljudi podstaknu da u januaru rezervišu putovanja i „pobegnu“ od lošeg raspoloženja.
Da je samo ponedeljak, tužna je već nedelja.

Ja sam bio tužan i bolestan svaki prvi radni dan u sedmici oko 11 h traje oko pola sata do sat psihičke i tjelesne slabosti. Tako pet i pol godina, kad sam prestao raditi jedan duži period zbog bolovanja, duša mi se oporavila i nisam imao te simptome.

Dok sam radio često sam znao sanjati udar asteroida u zemlju, što sam kasnije uspiješno protumačio da je moja psiha i tijelo na tome poslu trpilo napor i stres, poput planete zemlje kada bi je asteroid udario, i da sam nastavio dalje raditi doživio bi totalni kolaps jednog dana vjerovatno bi me srce prekinulo ili moždani.

Back