Tužioci prikrivaju zločine nad Srbima

Poruka
3.617
Tužioci prikrivaju zločine nad Srbima
15.08.2009.


Federalne i kantonalne vlasti, te sudstvo, tužilaštvo i policija u FBiH i Kantonu Sarajevo zloupotrijebili su groblje u Visokom za prikrivanje ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu i opstrukciju procesa traženja, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka sarajevskih Srba, rekao je Slobodan Škrba, član Operativnog tima RS za traženje nestalih u Istočnom Sarajevu, ističući da je spreman da, dokazujući svoju tvrdnju, već danas kovertira imena dva srpska lica čija su tijela prenesena iz Sarajeva i pokopana pod oznakom NN na visočkom groblju.

10024_vest_zlocini.jpg


- Mogu vam pokazati i tačnu lokaciju tih grobova, pa da vidimo koliko će ponovo biti potrebno vremena za ekshumaciju i identifikaciju ovih tijela čiji identitet znam pouzdano, ali ga ne želim saopštiti zbog pijeteta prema njihovim porodicama - poručio je Škrba.

On je ponovio stalne kritike na račun federalnih vlasti za opstrukciju procesa traženja nestalih Srba, uz konstataciju da je priča o visočkom groblju mogla biti završena još 2003. godine da je postojala politička volja u FBiH. Prema njegovim riječima, nadležnost nad tijelima pokopanim na groblju u Visokom nema uprava tog groblja, nego isključivo tužilaštva u Sarajevu i Zenici.

- Za sve malverzacije, koje su se desile i koje se dešavaju u Visokom, isključivo su odgovorna tužilaštva u Sarajevu i Zenici - kategoričan je Škrba.

Objašnjavajući zašto je lokacija Visoko interesantna za Srbe, on je naveo da su srpske žrtve sakupljane po cijelom Sarajevu i odlagane na više lokacija, kao što su Hitna pomoć, Vojna bolnica i bolnica na Koševu.

- Još prije šest-sedam godina gledao sam kako ta tijela stoje u mrtvačnici u nekim vrećama, bukvalno rečeno na kamari, sva zajedno. Nakon toga, ta tijela su, navodno, obrađena, ali za to ne postoji nijedan dokaz, pa čak ni podaci odakle su tijela dovezena u mrtvačnicu. Iako sam to uporno tražio, od nadležnih u Sarajevu nikad nisam dobio čak ni zapisnik o uviđaju, što bi i te kako pomoglo efikasnijoj identifikaciji tih posmrtnih ostataka - naveo je Škrba i dodao da su ta tijela potom transportovana do groblja u Visokom.

Objašnjavajući šta je bilo pogubno za posmrtne ostatke ubijenih Srba, on je istakao da su njihova tijela u većini slučajeva pokopana bez uzete koštane srži za DNK analizu, da bi potom godinama ležala u zemlji.

- Sasvim je jasno da je ovakva procedura ciljno provođena, jer postavljam pitanje zašto nadležni nisu izdali naređenje za uzimanje DNK uzorka prije ukopa, nego čekaju da prođe nekoliko godina, pa onda ekshumiraju tijela, uzimaju uzorke, pa tijela ponovo vraćaju u zemlju - naglašava Škrba.

Ni tu nije kraj ove rašomonijade, ističe on, jer se dešava da uzorci ne prođu na mečiranju u laboratoriji, zbog čega je potrebno dodatno uzimanje uzoraka, dakle ponovo se treba vraćati na početak i organizovati reekshumaciju.

- Zbog svega toga u prosjeku smo gubili tri do četiri godine, a ako dodamo da je tijelo ležalo u zemlji već tri godine, onda ispada da se svjesno kasni oko sedam godina. Pomislite samo kako su se sve ovo vrijeme osjećale porodice nestalih - kaže Škrba.

On smatra da nema institucije u BiH koja bolni proces traženja nestalih može vratiti u humane okvire, jer se ovaj složeni i mukotrpni posao odavno koristi za dnevnopolitičke potrebe i mutne radnje, pa čak i pranje novca. (Srna)

http://www.enovosti.info/lat/opcija/btg_novosti/0/10024/Tuzioci/prikrivaju/zlocine/nad/Srbima
 

Back
Top