Tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo istragu za korupciju u vezi sa rekonstrukcijom Železničke stanice

Риба смрди од главе али се чисти од репа па ће тако, по свему судећи, бити и овај пут.

Питање је ко ће бити жртвован и колико је та особа спремна да ћути и прихвати одговорност како они изнад њега (или ње) не би одговарали. Све то зависи и од масовности протеста а ти протести, чини ми се, још увек нису достигли критичну масу.
И уколико ова власт тј. један човек (који јесте апсолутна власт у Србији) не направи кардиналну грешку и почне силом да се обрачунава са учесницима протеста, протести ће, што време буде више пролазило, бити све тиши и малобројнији.

Протести ће бити успешни једино ако се све полуге власти (укључујући ту и потпуну контролу над Владом и Скупштином) одузму из руку једног човека а такав успех може доћи једино ако број учесника у протестима достигне ту неку критчну масу која је, чини ми се, 500 хиљада људи или чак и више. Са овако неспособном опозицијом какву ми имамо у Србији, ту критичну масу је тешко достићи.

На жалост, и даље смо сведоци ситуације у којој тај исти човек, који има апсолутну контролу над државом Србијом, наставља и даље да критикује и прозива све и свакога а никако да схвати да је главни разлог целе ове кризе управо његова самовоља. Дакле, узрок кризе су његова самовоља и потпуна контрола државе која је само у његовим рукама а новосадска трагедија је повод.

evo s wiki uvod u korupciju:

Vrste korupcije
Korupcija može biti prisutna u mnogim životnim aspektima, te tako postoje bela, siva i crna, ili s druge strane, centralizovana i decentralizovana korupcija. Decentralizovana korupcija je korupcija koja se ne odnosi na državni aparat, a centralizovana korupcija se odvija u samom državnom vrhu. Zakon na korupciju posmatra jednako, bez obzira da li se korupcijom bavi građanin bez funkcije, najniži državni činovnik ili ministar. Izuzetak su jedino slučajevi kad pojedinac ima politički imunitet, međutim, u pojedinim zemljama je to sasvim onemogućeno, a u pojedinim tek nekolicina osoba, uglavnom visoki državni funkcioneri, u čitavoj zemlji to poseduju. Organizacije za borbu protiv korupcije se pak zalažu za to da nijedna osoba u državi nema politički imunitet, te da se zakon jednako ophodi prema svakom građaninu te države.

Bela korupcija: Nepotizam
Bela korupcija ili nepotizam je davanje privilegija na osnovu rođačkih i prijateljskih veza, bez očekivanja protivusluge.
Na primer, ukoliko u lokalnoj pošti radi prijateljica izvesne osobe, ona dozvoljava da preko reda pojedinac plati račune. Kao takva, bela korupcija nije krivično delo, eventualno bi poslodavac ili nadređeni mogao da sankcioniše, to jest podvede pod disciplinsku odgovornost. Međutim, iako pravni sistem tu ostaje nemoćan, organizacije za borbu protiv korupcije se zalažu i tvrde da se i protiv ovog oblika korupcije treba boriti.

Siva korupcija
Siva korupcija je davanje privilegija po principu „usluga za uslugu”, nezavisno od rodbinskih i prijateljskih veza.
Na primer, policajac jednom prilikom zaturi ili ukloni saobraćajnu prijavu protiv izvesne osobe, a zatim, nakon izvesnog vremena pomene da njegova ćerka dobije pozitivnu zaključnu ocenu iz predmeta koji joj predaje otac izvesnog pojedinca.

Crna korupcija
Crna korupcija je davanje privilegija uz direktnu primenu mita, najčešće novčane naknade.
Ovaj vid korupcije se uglavnom vezuje za zdravstvo ili školstvo. Na primer, student će kod određenog profesora dobiti željenu ocenu ukoliko u indeksu ostavi novac namenjen tom profesoru. Davanje i primanje mita je jedan od najrasprostranjenijih oblika korupcije. Mito se daje i prima kako bi ovlašćeno lice uradilo nešto što nije u njenom nadleštvu ili ne uradilo nešto što je u obavezi.

1) ima da se naskidaš. za svako nedelo trebaće ti hrpa plicajaca, sudija, svedoka...pogrešan način rešavanja nečega što je hiperprodukovano politički.

2) ne moraš uzeti dinar. korupcija je i kad nešto nekome učiniš iz pozicije moći ili kad tražiš da ti se učini.

3) pa šta radiš ako sme da se zna...

da nisi poljoprivrednik?

1) neće trebati, ova trenutna postava pada u paketu a sledeća će dobro da razmisli šta će raditi, trebaće im decenije da uspostave sistem ali problem je što će svaki sledeći pokušaj kopiranja SNS-a biti omlaćen za 24 časa i to opušteno.

2) nikada prijatelju nikada, džabe ti pokušaji da me uvučeš u to blato a nije da nisam bio u situaciji da dajem ili da uzmem. Uostalom ne mislim da je to neka velika mudrost, nikada ništa nisam ni ukrao u prodavnici, ni žvaku kad sam bio mali. Jednom mi se u prodavnici slučajno zaturila flaša soka i nije prošla kasu. Vratio sam se sa autoputa, 30 km sam prošao i zakasnio sat vremena tamo gde sam krenuo, prodavačice se krstile šta sam radio za 50 dinara.

3) najjednostavnije rečeno prodajem svoje znanje, kako u zemlji tako čak i mnogo više u inostranstvu, radim u instituciji, imam i svoju firmu, nikada nikome nisam zakasnio ni dan sa plaćenjem, posebno ne državi.

Imaš još neko pitanje ili ti i dalje nije jasno šta znači NISMO ISTI

Vrste korupcije
Korupcija može biti prisutna u mnogim životnim aspektima, te tako postoje bela, siva i crna, ili s druge strane, centralizovana i decentralizovana korupcija. Decentralizovana korupcija je korupcija koja se ne odnosi na državni aparat, a centralizovana korupcija se odvija u samom državnom vrhu. Zakon na korupciju posmatra jednako, bez obzira da li se korupcijom bavi građanin bez funkcije, najniži državni činovnik ili ministar. Izuzetak su jedino slučajevi kad pojedinac ima politički imunitet, međutim, u pojedinim zemljama je to sasvim onemogućeno, a u pojedinim tek nekolicina osoba, uglavnom visoki državni funkcioneri, u čitavoj zemlji to poseduju. Organizacije za borbu protiv korupcije se pak zalažu za to da nijedna osoba u državi nema politički imunitet, te da se zakon jednako ophodi prema svakom građaninu te države.

Bela korupcija ili nepotizam je davanje privilegija na osnovu rođačkih i prijateljskih veza, bez očekivanja protivusluge.
Na primer, ukoliko u lokalnoj pošti radi prijateljica izvesne osobe, ona dozvoljava da preko reda pojedinac plati račune. Kao takva, bela korupcija nije krivično delo, eventualno bi poslodavac ili nadređeni mogao da sankcioniše, to jest podvede pod disciplinsku odgovornost. Međutim, iako pravni sistem tu ostaje nemoćan, organizacije za borbu protiv korupcije se zalažu i tvrde da se i protiv ovog oblika korupcije treba boriti.

Siva korupcija
Siva korupcija je davanje privilegija po principu „usluga za uslugu”, nezavisno od rodbinskih i prijateljskih veza.
Na primer, policajac jednom prilikom zaturi ili ukloni saobraćajnu prijavu protiv izvesne osobe, a zatim, nakon izvesnog vremena pomene da njegova ćerka dobije pozitivnu zaključnu ocenu iz predmeta koji joj predaje otac izvesnog pojedinca.

Crna korupcija
Crna korupcija je davanje privilegija uz direktnu primenu mita, najčešće novčane naknade.
Ovaj vid korupcije se uglavnom vezuje za zdravstvo ili školstvo. Na primer, student će kod određenog profesora dobiti željenu ocenu ukoliko u indeksu ostavi novac namenjen tom profesoru. Davanje i primanje mita je jedan od najrasprostranjenijih oblika korupcije. Mito se daje i prima kako bi ovlašćeno lice uradilo nešto što nije u njenom nadleštvu ili ne uradilo nešto što je u obavezi.

Vidiš, ti si, po meni, mnogo veći problem nego klasični botovi koji brane režim iz ko zna kog razloga

Ti podmuklo i potuljeno provlačiš tezu da je korupcija sveprisutna i normalna stvar i da svi koji su na poziciji da mogu praktikuju korupciju

Upravo tu se nalazi ključan problem, nije te likove iskvario položaj nego su oni u startu pokvareni i laktaju se da dođu na položaj gde mogu da kradu.

Kada bi meni neko ponudio neku takvu poziciju ja bih prvo pogledao kakve sve obaveze i odgovornosti to donosi i normalno kakva je plata.

Da li bi iko normalan, pri čistoj svesti i zdravoj pameti, prihvatio da bude recimo ministar u nekom odgovornom ministarstvu za platu od neka bude 1.500 evra a nije ni toliko. Normalno da ne bi, ogroman posao, ogromna odgovornost a mizerna plata. Ali ministrima plata ne služi ni za cigare i žvake oni u startu znaju da im to otvara vrata za "kombinacije" sa neslućenim bogaćenjem.

Dakle nije njih pozicija iskvarila, nego se samo iskvareni ljudi guraju na poziciju sa koje mogu da kradu

2) nikada prijatelju nikada, džabe ti pokušaji da me uvučeš u to blato a nije da nisam bio u situaciji da dajem ili da uzmem. Uostalom ne mislim da je to neka velika mudrost, nikada ništa nisam ni ukrao u prodavnici, ni žvaku kad sam bio mali. Jednom mi se u prodavnici slučajno zaturila flaša soka i nije prošla kasu. Vratio sam se sa autoputa, 30 km sam prošao i zakasnio sat vremena tamo gde sam krenuo, prodavačice se krstile šta sam radio za 50 dinara.
nikakv pokušaj da te uvučem u blato. samo ilustracija da bi razumeo koliko je korupcija kompleksna. pojava vezana za ljudsu prirodu i ustrojstvo zajednice.

i kako je pravi način borbe protiv nje poštenje, -moralnost, članova zajednice.
3) najjednostavnije rečeno prodajem svoje znanje, kako u zemlji tako čak i mnogo više u inostranstvu, radim u instituciji, imam i svoju firmu, nikada nikome nisam zakasnio ni dan sa plaćenjem, posebno ne državi.

Imaš još neko pitanje ili ti i dalje nije jasno šta znači NISMO ISTI
naravno da nismo isti. probaj raditi samo privatno.

Poslednja izmena:
Čitam večeras da je Goran Vesić u Trstu,gde je kupio vilu.Babić zvani naplatna rampa u petak kupio stan u Dubajiu.Džorgovanka preferira Rim i tamo je kupila stančić za sebe,sada traži i za ćerku.A to je neki trći prsten oko Vučića.Šta li tek kupuju on i njegovi najbliži?
A najavljivao je za kraj meseca borbu protiv korupcije.Još je rekao videćete...Bogami,naterao ih je izgleda da se otvore

Poslednja izmena:
https://n1info.rs/vesti/tuzilastvo-...iju-u-vezi-rekonstrukcije-zeleznicke-stanice/

'Ajmo sad da vidimo sta ce sve isplivati i ko su glavne "face". Skeptican sam i mislim da je ovo samo da se zataskaju protesti. Bez minimum 6 meseci pritvora za glavne osumnjicene nista. I to ne znaci naravno nista. Miskovic je bio toliko i naravno oslobadjajuci epilog. Da li protesti treba da traju dok se neko ne posalje na robiju?

Postoji jedan problem sa ovim "visokoobrazovanim miljeom"
Najgora prostitucija je intelektualna prostitucija ako je visokoobrazovani zapravo visokoobrazovani oportunista.
A takvi se uvek nadju po medijima.

E sad, lako je pohapsiti gradjevinske oportuniste - zvekne nešto aha, sad znamo da si koristio rashodovano ili isteklo ili utanjio količinu da bi preteklo od predvidjenih sredstava,
I to je to oči vide pa je krivicica jasna

Medjutim šta da radimo sa društvenjacima koji smatraju da im pozicija dozvoljava?
Nećemo filozofirati kako zloupotreba nije upotreba već pokvarena namera u startu.
Kako dokazati da je delovanje društvenjaka oportuniste za razliku od gradjevinskog oportuniste bilo štetno?
Da je prourokovalo silnu crnu hroniku po novinama.
Nema više onih romantičnih hronika kao nekada "ubio ženu a sebe promašio" već sve neke bestijalnosti, kao da se utrkuju ko će bolesnije.

Kakve veze ima crna hronika sa društvenjacima, pitate se sad?
Pa ko je ispraznio narodu džepove?
Moja pokojna baba?

Preveliki je ovo pritiska na sve politicare,a kamoli na sudstvo.Posto ce advokati strajkovati mesec dana,mogu tuzioci da se bace na posao i da najdu krivce.Samo da ne kriju dokaze po fiokama i da ne zavrse u masinama za rezanje papira.
Posto svaki optuzeni ima zakonsko pravo (u svakom sistemu sveta) na advokata onda se nista ne moze uraditi po saslusanjima optuzenih ako advokati strajkuju mesec dana. To nikome nije palo na pamet?!?!?

Na taj nacin advokati sa namerom ucestvuju u stvaranju haosa. I to nikome nje palo na pamet!?!?

Posto svaki optuzeni ima zakonsko pravo (u svakom sistemu sveta) na advokata onda se nista ne moze uraditi po saslusanjima optuzenih ako advokati strajkuju mesec dana. To nikome nije palo na pamet?!?!?

Na taj nacin advokati sa namerom ucestvuju u stvaranju haosa. I to nikome nje palo na pamet!?!?
Advokati nisu potrebni.Imamo Plenume studenata i srednjoškolaca.

nikakv pokušaj da te uvučem u blato. samo ilustracija da bi razumeo koliko je korupcija kompleksna. pojava vezana za ljudsu prirodu i ustrojstvo zajednice.

i kako je pravi način borbe protiv nje poštenje, -moralnost, članova zajednice.

naravno da nismo isti. probaj raditi samo privatno.

Šta ti konkretno nije bilo jasno u rečenici da "imam svoju firmu"

To što pravimo izvezli smo, do sada, u 20-tak zemalja, na tri kontinenta, plus domaće tržište

Nikada ni cent, ni dinar, nikome nismo dali

Dakle, nemoj mi te fore da mora i da tako svi rade, nije tačno, uostalom za ulazak u ozbiljne svetske firme potpisuješ dokument gde se takve stvari izričito zabranjuju i najstrožije kažnjavaju. Razumem ja tebe ako radiš isključivo u ovom našem brlogu i moraš da se tališ na sve strane ali to nije normalno stanje i tako svet ne funkcioniše

Studenti su možda mladi i možda naivno veruju da može da funkcioniše sistem u kome se ne krade na svakom koraku i u kome se ne ubijaju ljudi zbog krađe i korupcije. Vidiš verujem i ja, iako sam mator, verujem i tako živim i radim. Pusti ti nas da sanjamo i da se borimo a ti se tali slobodno sa svojim lopinama i živi u iluziji da tako mora i da tako svi rade.

Ako se pitaš zašto onaj narod izlazi da dočeka studente, zašto ih hrani, daje im sve što može, pa to ti je upravo zato što hoće da pokaže da nismo svi bedne, halapljive lopine kojima je sve malo i koji bi se udavili u parama da mogu.

Taj koji od 40.000 penzije odvoji 2.000 da studentima kupi slatkiše i voće radi to da postavi granicu između sebe i onog koji bi za šaku evra pustio da tuđe dete pogine. Tim činom pokazuje da nismo isti i što je još bitnije, POKAZUJE DA NAS JE VIŠE.

Vrste korupcije

Siva korupcija

Crna korupcija
Na spisku profesora i asistenata Gradjevinskog fakulteta u BGD koji je sad u centru paznje zbog toga sto treba da daju strucnu analizu zasto se obrusila nadstresnica (a zamajavaju narod nedostatkom dokumenata za podizvodjace - angazovani ste da dates trucno misljenje zasto je nadstresnica pala a ne da li je neki podizvodjac iz Leskovca maznuo 500m3 betona na tunelu kod Cortanovaca koji je 20km od mesta pada nadstresnice) je po mojoj pdokativnoj proceni bar 25-30% prezimena koje imaju veze sa profesorima i asistentima koji su meni predavali pre 35-40 godina. Znaci, dechica tadasnjih uvazenih profesora danas su i sami profesori na katedrama gde su im ocevi stolovali. Nije nepotizam iliti bela korupcija? Ybt, kao da je Pravo ili Medicina a ne tehnicki fakultet.

I tako je nasiroko rasprostaranjeno, sirom drustva, od skola, preko zdravstva, drzavne uprave - zemlja umrezenih i povezanih ljudi. Pa, ybt, zato je u Srbiji (i na Balkanu) uvek vazila ona deviza "koga znas u toj ustanovi? ima li ko vezu?". To je prvo pitanje kada kreces u neki posao, kada trebas da odes kod lekara u bolnicu, kada treba da upises dete u skolu, kada treba da izvadis neki papir u katastru...

Advokati nisu potrebni.Imamo Plenume studenata i srednjoškolaca.
OK, studentski plenumi ce se izduvati do nekog vremena jer studenti ipak moraju da rade ono zbog cega su studenti - da idu na predavanja i polazu ispite. Onda ce neko pitati zasto optuzeni u tom trenutku nisu imali advokata pa ce tuzba/sudjenje pasti u vodu. Sto je verovatno i namera nekima koji su pokrenuli obustavu rada advokata.

Koliko vas je čulo za Ustavnu žalbu? Ustavna žalba je uvedena pre nekoliko godina, gde svaki gradjanin može sam da napiše skupštini gde mu je uskraćeno ustavom zagarantovano pravo. Par godina se skupljaju podaci o kriminalnim aktivnostima lokalnih i državnih zloupotreba...i sad ih samo treba poslati tužilaštvima....i proveriti ko je hapšen ko nije....

Ovo pokreće i pitanje svih dokumentacija o javnim radovima....da se sve dokumentacije kače po netu, za sve radove unazad.... sve do mogućnosti zastarevanja, a to je najmanje 20 godina....
Ko bre ima toliki cloud da bi tone i tone dokumentacije kacio na interMet 20 godina!? Mislim da postoji zakonski rok u kom postoji obaveza cuvanja dokumentacije i za papirnu dokumentaciju, ne secam se tacno toga ali mislim da je 10 godina (proslo je 17 god od kad sam radio u Srbiji).

Ko bre ima toliki cloud da bi tone i tone dokumentacije kacio na interMet 20 godina!? Mislim da postoji zakonski rok u kom postoji obaveza cuvanja dokumentacije i za papirnu dokumentaciju, ne secam se tacno toga ali mislim da je 10 godina (proslo je 17 god od kad sam radio u Srbiji).
Pa i ne treba da se kači, to koristi onaj ko je zainteresovan, recimo tužilaštvo....

Pa i ne treba da se kači, to koristi onaj ko je zainteresovan, recimo tužilaštvo....

Gled, kad sam sebe u dva posta demantujes, tacno ovo si napisao:
Ovo pokreće i pitanje svih dokumentacija o javnim radovima....da se sve dokumentacije kače po netu, za sve radove unazad.... sve do mogućnosti zastarevanja, a to je najmanje 20 godina..
Tuzilastvo uzima originalnu dokumentaciju, bila u pisanom ili elektronskom zapisu. Ne treba da se kaci po interMetu, skinuce je sa servera ili izvuci iz arhive papirne dokumentacije.

Uzgred, institucija ustavne zalbe se odnosi na uskracena ustavna prava ODREDJENOG gradjana od strane drzave ( nesto slicno zalbi sudu u Strazburu) a ne na to da je neko otkrio korupciju ui svojoj okolini. Taj ko otkrije korupciju ima duznost da to prijavi nadleznim drzavnim sluzbama za borbu protiv toga.
Tako funkcionise zakon ako se vec pozivas na njega.

Poslednja izmena:
Čitam večeras da je Goran Vesić u Trstu,gde je kupio vilu.Babić zvani naplatna rampa u petak kupio stan u Dubajiu.Džorgovanka preferira Rim i tamo je kupila stančić za sebe,sada traži i za ćerku.A to je neki trći prsten oko Vučića.Šta li tek kupuju on i njegovi najbliži?
A najavljivao je za kraj meseca borbu protiv korupcije.Još je rekao videćete...Bogami,naterao ih je izgleda da se otvore
Lako EUROPOL i INTERPOL izruce.

Koliko vas je čulo za Ustavnu žalbu? Ustavna žalba je uvedena pre nekoliko godina, gde svaki gradjanin može sam da napiše skupštini gde mu je uskraćeno ustavom zagarantovano pravo. Par godina se skupljaju podaci o kriminalnim aktivnostima lokalnih i državnih zloupotreba...i sad ih samo treba poslati tužilaštvima....i proveriti ko je hapšen ko nije....

Hbg, za 15 ljudi u Novom Sadu je uskraćeno PRAVO NA ŽIVOT, temeljno ustavno pravo, zagarantovano Poveljom UN

Problem je što oni nisu u situaciji da pišu Ustavnu žalbu

Ne bi je pisali ni mi matori, jer smo otupela, sebična, samoživa stvorenja

E zato je već tri meseca pišu studenti i zato su oni mnogo bolji ljudi od svih nas i pisaće je do kraja dok se ne dođe do majčinih sinova koji su nečijoj deci i nečijim roditeljima uskratili pravo na život.

Back