Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло оптужницу против Додика

1692502082547.png

URNEBES a nije lažna vijest – Opština Kalinovik usvaja Debinu rezoluciju prema Ujedinjene nacije

19.08.2023.

Screenshot_20230819_001517_Viber-810x917.jpg


Podigla se sva kuka i motika da pokaže lojalnost i odanost Velikom Vođi, a postoji nešto mnogo luđe i od skakanja Dobojlija u bazen sa porukom – u vatru i vodu za Dodika. Neke vijesti i informacije su takve da je teško različiti da li se radi o satiri, humoreski ili našoj sumornoj realnosti, o čemu govori informacija da će Skupština opštine Kalinovik u ponedeljak održati vanrednu sjednicu na kojoj bi trebala da se usvoji Rezolucija o zaštiti i nepovredivosti prava Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave!

Prijedlog Rezolucije predsjednik Skupštine opštine Kalinovik Dragan Ždrale uputio je juče odbornicima, da je razmotre do ponedeljka, a nakon usvajanja očekuje se da sitno pismo bude poslato u Njujork, u sjedište Ujedinjih nacija. U Rezoluciji od 6 tačaka, između ostalog, odbornici iz Kalinovika traže da se uskrati boravak Kristijanu Šmitu u Bosni i Hercegovini, te se govori o imovini Republike Srpske, iako nije donesena nikakva odluka o ovom pitanju.

Nezvanično saznajemo da je sitno pismo i Rezoluciju sastavio Deba Sladoje sa najbližom svitom, potom ga poslao u Laktaše na redigovanje i kontrolu, a pošto se mnogo dopalo Velikom Vođi odlučeno je da se pusti u skupštinsku proceduru, a potom pošalje na sve važne svjetske adrese.

1692502329586.png


Ulizivanje poltrona Partije svom Velikom Vođi postaje potpuno šizofreno, na granici ludila, a krizne situacije, veliki strah i zabrinutost koju Vođe pokazuje je dobra jer na njegov mig iz bakinačkih Dvora poskakaju svi plaćenici i sluge, izađu iz političkih rupa i pokažu pravi trag.

sladoje12-1-500x280.jpg


Ostaje da se vidi da li će putem Kalinovika hrabro krenuti odbornici i Skupštine opštine Jezero, Istočni Mostar i Drinić, zauzeti čvrst stav i poslati jasne poruke centrima moći, jer ako krenu serijski da zatrpavaju generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, možda pritisak urodi plodom i natjera članice Savjeta bezbjednosti na povlačenje.

Narod se u totalitarnom sistemu kali kao u filmovima Živka Nikolića ili seriji „Kako se kalio narod Gornjeg Jaukovca“, lobotomija mozga od strane ulizica i režimskih medija će ostaviti teške posledice i biće potrebno dosta vremena i katarze nakon oslobođenja da se društvo i narod vrate u normalu.
 

1692914486795.png

"NIN" O SITUACIJI U BiH NAKON TUŽBE PROTIV MILORADA DODIKA: Neće biti neriješeno


Uz glavni zahtjev za krivičnu odgovornost traže da se Dodiku zabrani i političko djelovanje i uklanjanje sa političke scene. Sud BiH nije prihvatio optužnicu, vratio je na doradu Tužilaštvu i u vrijeme pisanja ovog teksta svi čekaju šta će se dalje događati, navodi se u osvrtu iz Srbije.

1692914456061.png


Prije 1h

Kao da je javnost prilično zaslijepljena naslovima i najavama tipa ''Kraj Dodikove političke karijere'', ''Sudar Dodika i Šmita'', pa samo rijetki vide da u ovoj najvećoj, najdramatičnijoj i višeslojnoj poslijeratnoj krizi u Bosni i Hercegovini ima sve više elemenata geopolitičkog sudara najvećih u svijetu, piše srbijanski list NIN.

U autorskom tekstu za NIN, Branislav Božić piše kako je još prije dvije godine, kada Nijemac Kristijan Šmit nije dobio podršku za poziciju međunarodnog namjesnika dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Kine i Rusije, bilo jasno da su najveći našli još jedno zgodno mjesto na planeti gdje će odmjeriti snage.

Zapad je našao neku bledunjavu proceduru, kakva nije ranije važila za visoke predstavnike u BiH, i nekako progurao Šmita na tu poziciju. Sarajevo je to prihvatilo, Banjaluka nije. Od tada, ionako rovito opšte stanje u BiH samo je dobijalo nove zaplete i sada se cjelokupna dramaturgija ubrzava i ide prema vrhuncu.

Sva sila izjava

Ni dnevni hroničari ne uspijevaju zabilježiti svu silu izjava, najava, nakana i analiza, ali, ukratko, svi akteri su na početnim pozicijama i nema, zasad, nagovještaja da će neko popustiti. Kao što je poznato, Narodna Skupština Republike Srpske je donijela dva zakona, jedan o neobjavljivanju odluka međunarodnog namjesnika i drugi o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj. Kristijan Šmit je bez parlamenta izmijenio Krivični zakon BiH tako što je uveo novo krivično djelo po kojem se ide na robiju, od šest mjeseci do pet godina, za nesprovođenje njegovih odluka. Dodik je kao predsjednik RS potpisao ukaz, a Skupština RS usvojila Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske u kojem stoji da se odluke visokog predstavnika više neće objavljivati u Službenom glasniku RS. Tužilaštvo BiH je, nakon toga, podiglo optužnicu protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, piše NIN.

Uz glavni zahtjev za krivičnu odgovornost traže da se Dodiku zabrani i političko djelovanje i uklanjanje sa političke scene. Sud BiH nije prihvatio optužnicu, vratio je na doradu Tužilaštvu i u vrijeme pisanja ovog teksta svi čekaju šta će se dalje događati, navodi se u osvrtu iz Srbije.

Dodik i cjelokupni vrh Republike Srpske je na pozicijama da je sve to jedno stanje koje nema veze sa pravom i pravdom i da je tu riječ o političkom nasilju, namjeri Zapada da obesmisli Republiku Srpsku tako što će joj oteti javnu imovinu, promijeniti način odlučivanja u BiH i u osnovi, puzajućom strategijom, promijeniti osnove dejtonskog mirovnog ugovora i cijelu državu uvesti u NATO. Pored toga što smatraju da je Šmit nelegalan i nelegitiman, iznosi se i argument – sve da je prošao proceduru u Savjetu bezbjednosti on ne bi imao pravo da donosi i mijenja zakone i slične akte jer takva ovlaštenja nema ni u Ustavu BiH ni u bilo kojem dijelu dejtonskih rješenja, niti pravna nauka poznaje rješenja po kojima je bilo koji pojedinac iznad legalnih i legitimnih parlamenta, pogotovo stranac u nekoj zemlji, navodi se u tekstu.

Krenuo u rušenje BiH

Na drugoj strani, Šmit, američka i još neke zapadne ambasade, kao i sarajevski politički establišment sumnjiče Dodika da je krenuo u rušenje Bosne i Hercegovine, da ubrzano radi na disoluciji i najavljuju da će, po cijenu i drastičnijih mjera, to zaustaviti.

U Sarajevu bi da ubrzaju takav rasplet ove najnovije krize i u skladu sa takvim očekivanjima već se organizuju razne tribine, okrugli stolovi i slično za temama ”može li se izgraditi bosanskohercegovačka nacija”, ”građanska umjesto sadašnje BiH” i tome slično. U Banjaluci osam vladajućih partija, očekivano, utrkuje se u odbrani Dodika, jer, kažu, tako brane instituciju predsjednika RS i sam entitet. I dio nevladinog sektora, uglavnom organizacije nastale kao posljedice rata, podržava vrh Republike Srpske. Sam Dodik je javno najavio maksimalnu homogenizaciju u RS, ali zasad nema podršku najjačih opozicionih partija.

I oni bi da zadrže ustavnu poziciju Republike Srpske, ali bi da vide leđa Dodiku, kojeg sumnjiče za dugogodišnju neodgovornu politiku; smatraju da su se korupcija i kriminal ukorijenili u institucijama, da se zbog toga iselila trećina stanovnika, da vlada autokratski i još štošta.

Dodik se našao u prilično neprijatnoj situaciji kada se u javnosti podsjetilo da je on prije 25 godina podržao tadašnjeg namjesnika Karlosa Vestendorpa, koji je smijenio tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena. Iz arhive su izvučene njegove riječi da je Vestendorp iznad Ustava BiH i RS. Sad se oglasio Poplašen i nije se svetio Dodiku, već je rekao da je ova optužnica karikaturalna i neprihvatljiva.


Zanimljivo, stigla je i javna podrška ambasadora i konzula Srba koji djeluju u okviru diplomatske mreže Bosne i Hercegovine. Brzopleto su objavili da su svi podržali, ali pažljiviji i oprezniji su primjetili da tu nedostaje jedno ime – dugogodišnji predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić, koji je od prije nekoliko mjeseci šef misije BiH u Briselu. Godinama je Kesić bio važan gost i VIP analitičar u ovdašnjim medijima i kod mnogo bezazlenijih situacija, a sad ćuti, i to jedini među Srbima na važnim diplomatskim pozicijama, piše NIN.

Podijeljene uloge

Dabome, traju nagađanja da li je on to dobro obaviješten o daljoj dramaturgiji ili je riječ o podijeljenim ulogama u kojima je njemu pripala ona važnog posrednika. Mediji bliski Dodiku prave se „mrtvi“, kao da ove činjenice nema.
Nije zvanično objavljeno, ali je već odavno više nego jasno da je Zapad Republici Srpskoj uveo neku vrstu ekonomskih, preciznije finansijskih sankcija. Vlada Njemačke je zaustavila odobrena i započeta četiri projekta u RS u vrijednosti nešto većoj od stotinu miliona evra. Ministarka finansija u Vladi RS, Zora Vidović, nedavno je priznala da su te sankcije znatno šire, jer se vrši pritisak na neke ovdašnje banke, ali je obećala da će entitet takvu situaciju izdržati na nogama. Dodik je priznao da će biti nekih promjena prioriteta, ali da će sve biti nadoknađeno sa onima koji, kako kaže, nemaju politička uslovljavanja i ucjene prilikom finansijskih aranžmana. U vrijeme Svjetskog prvenstva u atletici u Budimpešti on i srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, imali su susrete, pored Orbana, i sa predsjednicima Turske Erdoganom, Azarbejdžana Alijevim, Tatarstana Minihanovim i još nekim političarima. Na povratku tvrde da su započeli važne projekte i da će te neobjavljene sankcije biti praktično prevladane.

Dodik još najavljuje da će do kraja godine u Moskvi imati novi susret s Vladimirom Putinom i u Pekingu s predsjednikom Kine, Si Đipingom. Vjeruje da Republika Srpska nikad nije imala više prijatelja u svijetu nego u ovo vrijeme, a prilično zagonetno kaže da tu misli i na zapadni dio svijeta.

Prilično je jasno da se be-ha nevolje, i one stare i ove najnovije, sve više uvezuju u paket opštih globalnih pretumbacija i geopolitičkih igara. Svi u BiH su izabrali stranu – u Sarajevu, i lijevi i desni, uglavnom gledaju u američku ambasadu, u Mostaru Hrvati uglavnom ćute, da li zbog uputstva iz Zagreba ili zbunjenosti zbog često različitih pozicija u Hrvatskoj između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Dodik se prilično uživio u međunarodne poslove i sve je bliže istočnom dijelu svijeta, a opoziciju u RS, za razliku od nekih ranijih vremena, najčešće ignoriše ili ih naziva nepopravljivim izdajnicima.

Oni najnepristrasniji na svim stranama vjeruju da ovog puta neće biti niti može biti neke vrste neriješenog rezultata. Biće i poraženih i pobjednika, ali je malo onih koji bi se kladili da će to biti brzo, piše NIN.
 

1692914841486.png

Tužilaštvo poslalo Sudu BiH dorađenu optužnicu protiv Dodika


Tužilaštvo BiH dostavilo je Sudu BiH dorađenu optužnicu protiv predsjednika Republike srpske Milorada Dodik i v.d. direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića.

1692914815219.png


Prije 3h


Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Christiana Schmidta. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Sud ju je ove sedmice vratio na doradu Tužilaštvu BiH.

Dodik je podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića, a njegov advokatski tim je tražio izuzeće iz postupka sudije Јasmine Ćosić-Dedović.
 

Pogledajte prilog 1399864

Tužilaštvo poslalo Sudu BiH dorađenu optužnicu protiv Dodika


Tužilaštvo BiH dostavilo je Sudu BiH dorađenu optužnicu protiv predsjednika Republike srpske Milorada Dodik i v.d. direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića.Prije 3h

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Christiana Schmidta. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Sud ju je ove sedmice vratio na doradu Tužilaštvu BiH.

Dodik je podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića, a njegov advokatski tim je tražio izuzeće iz postupka sudije Јasmine Ćosić-Dedović.
Dodara je covjek duboke drzave zapada
Toliko namjestenih tendera,korupcije ,nepotizma,krsenja zakona ,a kao optuzuju ga jer nije provodio odluke smita
Obicna predstava da naprave od njega patriotu i podizu mu rejting u narodu
Ovako zavrse pravi patrioti stvarni protivnici duboke drzaave i financijske okultne oligarhije zapada
1692958461948.jpeg
 

1693035600001.png

"Optužnica je dotukla Milorada Dodika, zaboravio je da je već patosiran; Uzalud mu je Milanko Kajganić..."

(...) vrijeme, tokom istrage i podizanja optužnice.


photo_1666885856794_2_1.jpg


Prije 2h

Piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik pokušava se pridići iz puzajuće pozicije u koju je sam sebe doveo 22.08.o.g., prihvatanjem niza zakonskih akata za koje je, samo dan ranije, rekao da neće biti prihvaćeni.

2. Međutim, taj 22.08. bio je dan kada je Dodik sam sebi napravio ogromnu štetu i pokazao koliko je, suštinski, slab i uplašen od sukoba sa SAD i Zapadom koji je sam izazvao, a sada bi sve druge da žrtvuje u toj krizi.

3. Da bi sakrio do koje mjere se ponizio 22.08. i, uzalud, polizao sve što je popljuvao, zasuo je javnost pravom superćelisjkom olujom laži od koje je ona ispaljena od Staše Košarca, nasilnika nad ženama, najveća - da je Savjet ministara raspravljao o Zakonu o Ustavnom sudu bez stranih sudija, što je lakonski demantovao Sevlid Hurtić, obrisavši tako pod Košarcem. Oba su ministri u Savjetu ministara BiH.

4. Dan kasnije u Sud BiH proslijeđena je dorađena optužnica protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d, direktora Službenog glasnika, što je puzajućem Dodiku pokazalo da mu nikakvo gmizanje pred SAD-om i Zapadom ne pomaže.

5. Prije nego nastavim, da konstatujem da je tog 22.08. Dodik potpuno javno ogolio stvarno stanje u RS i pokazao da nikakve institucije tog entiteta ne postoje, da su slupana forma, a da je sva njihova preostala, nevelika, moć u njegovim rukama.

6. Jednostavnije rečeno, Uzurpator je sam demonstrirao nebitost RS za njega i kamarilu koja ga podržava, insistirajući isključivo na sopstvenoj bitnosti i spremnosti da RS žrtvuje kako bi sebe spasao, pa makar i gmižući.

7. Kamarila koja ga podržava je u strahu od nadolazećih događaja, ali u još većem strahu od Dodika i ne smiju da pomisle da kažu bilo šta suprotno od onog što puzajući Dodik ispaljuje, mnogo češće mijenjajući “politike” nego čarape.

photo_1666256969129_1.jpg

Milanko Kajganić

8.
Strah je ovladao Dodikom, njegovi potezi su panični, kreće se iz krajnosti u krajnost. Dodika nikada ne potcjenjujem, ali strah ga je savladao, ne može da preokrene tu pogubnu situaciju i samo će nastaviti da dublje tone, do svog političkog kraja koji nije tako dalek kako bi on želio da predstavi. Optužnica ga je dotukla.

9. Pokušao se, nakon njenog upućivanja u Sud BiH na potvrđivanje, pridići, vraćajući se na matricu uvreda i prijetnji, navodnog pokazivanja mlohavih “mišića”, porukom SAD-u i velikoj Britaniji “Hoćete igru moći? Igrat ćemo igru moći”!

10. Dodik je zaboravio da je već patosiran; Da je sam sebe, 22.08., bacio pod noge i SAD-u i Velikoj Britaniji i EU, a sada iz te situacije tvrdi kako će on igrati “Igru moći”, premda više nije sposoban ni za “Tetris”.

11. Istina je da će on biti tek subjekt na kojem će se demonstrirati moć velikih sila i da će na kraju tog procesa biti teško poražen i politički totalno devastiran. Iz puzajuće pozicije gotovo nemoguće je pružiti bilo kakav ozbiljniji otpor. Jednostavnije rečeno, Dodika politički “melju” od nogu!

12. Dodikove snage za “otpor” su poodavno preporozne i vrlo lako se mogu okrenuti protiv njega. On niti može niti smije ikome da vjeruje ni iz najbližeg okruženja. Paranoja je njegov kontinuitet bila i dok je stajao, a pojačala se otkako puže.

13. Uzalud mu je Milanko Kajganić kupovao vrijeme, tokom istrage i podizanja optužnice, da bi mu omogućio kreiranje i demonstraciju histerične kampanje poslušnika, ali ne i Naroda, protiv akta podizanja optužnice protiv njega.

14. Najavljene demonstracije pred Sudom i Tužilaštvom BiH zbog podizanja optužnice samo su dalje pokazivanje slabosti, nikakve moći.

15. Dodikovi “treneri” još uvijek peškir neće baciti i ring, ali je donešen i veoma vidljiv.
 
Ентитети нису републике као што су то биле републике у СФРЈ / СРЈ. Ентитет "Република Српска" није стварно република већ се само тако зове. Као што ни већи ентитет "Федерација Босне и Херцеговине" није стварно федерација већ ентитет који се само тако зове. Као што се глумац Петар Краљ тако зове али он није Краљ Петар. Ентитети нису федералне државе попут република у бившој Југославији и немају право на референдуме о независности; ентитети су заувек "заковани" у БиХ. ЗнаЋи, БиХ је држава, и то унитарна, јер није федеративна као што је била СФРЈ / СРЈ.
БиХ није грађанска држава, јер постоје "конститутивни народи", а и то ће морати да се мења јер се са апартхејдом не може у Европску унију. То је једини апартхејд на европском тлу, а огледа се у томе да држављанин / држављанка БиХ који / која није припадник конститутивних народа, може да има претке у БиХ стотинама година али не може да се кандидује за члана Председништва БиХ, а које као тропартитно али правно-формално јединствено тело представља ДРЖАВУ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ (народе представља Дом народа).
Komso a ko ti je danas za Daytonsku B i H, pogledaj Ameri i dodik pisaju u istu. Da li ti to nesto govori.....
Cuo si Eskobara: Sada imate Dayton, a kada udjete u EU onda pravite gradjansku drzavu. Evropa nas sa Daytonom nemoze primit! Da li ti to nesto govori.....
Umjesto da ga optuze za krsenje ustava B i H po vise tacaka, oni ga optuzuju za ono sto je tesko dokazati. Men se cini da je to samo igra bez granica. Volio bih da se varam al...........
 
1694021098127.png

JEDNOGLASNOM ODLUKOM: Sud BiH odbio zahtjev Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović

To znači da će, ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH, sutkinja Ćosić Dedović voditi proces protiv Dodika.
1694021207296.png

05. Sep. 2023

Na Općoj sjednici Suda Bosne i Hercegovine donesena je odluka da se odbije zahtjev advokata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izuzeću sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović.

Odluka je donesena jednoglasno. To znači da će, ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH, sutkinja Ćosić Dedović voditi proces protiv Dodika, navodi Fena.

Na Općoj sjednici Suda Bosne i Hercegovine donesena je odluka da se odbije zahtjev advokata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izuzeću sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović.

Odluka je donesena jednoglasno. To znači da će, ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH, sutkinja Ćosić Dedović voditi proces protiv Dodika, navodi Fena.

Milorad Dodik je tražio njeno izuzeće zbog sumnje u nepristrasnost, no svih 30 sudija sa pravom glasa je bilo protiv ove odluke.
 
1694021404383.png

Crnadak: Dodik bi trebalo da podnese ostavku, ako bude potvrđena optužnica protiv njegaCrnadak: Dodik bi trebalo da podnese ostavku, ako bude potvrđena optužnica protiv njega 1


Beta 04.09.2023.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i šef poslaničkog kluba te stranke u Narodnoj skupštini RS Igor Crnadak izjavio je da bi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik trebalo da podenese ostavku ako Sud BiH protiv njega potvrdi optužnicu zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

„Optužnica se odnosi na Dodika, a ne na funkciju predsednika Republike. Najbolje i za Dodika i za Republiku Srpsku bi bilo da, ukoliko se optužnica potvrdi, podnese ostavku i posveti se odbrani, a da se izabere novi predsednik RS, koji ne bi bio pod takvim opterećenjem“, rekao je Crnadak za banjalučki portal Srpska.info.

On je ocenio da je Dodik izabrao pristup „država, to sam ja“ i stavio Republiku Srpsku, institucije i narod kao svoj štit.

„Ne pokazuje da mu je stalo do Republike Srpske, već isključivo do vlastite političke karijere i ostanka na vlasti po svaku cenu“, rekao je Crnadak.

On je optužio vladajuću koaliciju u RS da su pogazili zaključke Narodne skupštine RS, prema kojima neće biti usvajanja bilo kakvih zakona u parlamentu BiH dok se ne usvoji zakon u Ustavnom sudu BiH, koji bi okončao mandat stranih sudija u toj pravosudnoj instituciji.

„Oni su pogazili zaključak, jer je trebalo kupiti zgradu od kuma, dati nove tendere raznim prointerima i sirijusima, kupiti nove limuzine… Dokazali smo da SNSD čak ne primenjuje ni Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH“, istakao je Crnadak.

On smatra da se Dodik posle podizanja optužnice protiv njega „potpuno slomio“, dodavši da je „ovo je težak period za njega i veoma opasan period za Republiku Srpsku, kojoj je Dodik postao ozbiljan kamen oko vrata“.

Crnadak je naveo da je pravna situacija u kojoj se nalazi Dodik ozbiljna.

„Verujem da bi voleo da nikad nije dao izjavu, posle smene (nekadašnjeg predsednika RS Nikole) Poplašena 1999. godine, da nije (tadašnji visoki predstavnik Karlos) Vestendorp diskvalifikovao Poplašena, već Poplašen sam sebe, jer je radio protiv Srpske“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, „danas svako može u toj izjavi reč Vestendorp zameniti sa Šmit, a reč Poplašen sa Dodik“.

Nekadašnjeg predsednika RS Nikolu Poplašena sa te funkcije smenio je 5. marta 1999. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp, jer nije hteom da predloži Milorada Dodika za mandatara Vlade Republike Srpske.

Poplašen je tada Vestendorpovu odluku nazvao „nedemokratskom i antidejtonskom“, dok je Dodik ocenio da „instituciju predsednika Republike Srpske ugrožava Nikola Poplašen i treba učiniti nešto da se ona zaštiti“, kao i da je odluka Vestendorpa bila „dobar potez da se to učini“.
 
1694172460772.png
JELENA TRIVIĆ O NAJAVLJENIM NOVIM SKUPOVIMA PODRŠKE MILORADU DODIKU: “Ja osuđujem..."


(...) takve skupove.

1694172500640.png


Prije 18 min

Uprkos zabrani, Parlament na otvorenom u Banjaluci ipak je održan sinoć. Šta je opozicija željela poručiti ovim okupljanjem, a šta vlast - njegovom zabranom?

“Zabrane nikada nisu dobre. Postoji tih pedeset metara od štićene zone i odmakli smo se i nije bilo potrebe za tom zabranom. Jasno je svima da se zaključci koji se donose u NSRS vlast i donosi i neprovodi. Služe za nešto čime se trguje u institucijama BiH. NSRS ne smije biti predmet potkusurivanja i proizvođenja političkih kriza. To režim radi i predstavljaju se kao oni koji će to riješiti. Poslanici su vodili program i izlistali pet godina unazad zaključke NSRS koje je vlast prekršila. To se može reći na posebnoj sjednici NSRS, ali vlast to ne želi da se održi”, kaže Trivić za N1.

Skroman odziv građana bio je sinoć ispred NSRS i prošle sedmice na međuentitetskim linijama. Govori li to da je narod umoran od politike? Umoran i od vlasti i od opozicije?

“Umoran je od tema koje dominiraju javnim prostorom. Političar mora imati jasne stavove koje neko nameće u javni prostor. Ja govorim i o ekonomskim temama i dugovima i da preko 50.000 ljudi nema zdravstveno osiguranje u RS-u . Ali dominiraju i ove velike politčke teme. Od njih su građani umorni jer ne neziru kraj, niti želju da se po takvim temama dolazi do dijaloga i kompromisnog rješenja. Do rješenja se dolazi zatezanjem do maksimuma i onda, pa šta ako smo popustili i idemo dalje. To su izgubljene godine kada se stopiraju grantovi i projektna sredstva. Kada stanje izgradnja to nije samo tri mjeseca”, kaže.

Što se tiče odziva građana sinoć, Trivić kaže:

“Imali smo izbore prošle godine, i u RS mnogo ljudi ne vjeruje u izborni proces. Ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona, ne misle da izlaze više na izbore. Moć više nije u njihovim rukama i tu moć na izborima je oduzeta prekrajajući izbornu volju”, kaže Jelena Trivić.

Za danas su ponovo najavljena dva skupa pod nazivom „Granica postoji“, ovog puta u Vlasenici i Oštroj Luci, a koji trebaju biti podrška Miloradu Dodiku zbog predmeta koji je otvoren protiv njega u Tužilaštvu BiH zbog antiustavnog djelovanja. Je li sve to poigravanje sa bezbjednošću, s obzirom na mjesta okupljanja?

“Ja osuđujem takve skupove. Rekla sam to i ranije kada su bila prva četiri okupljanje. To su pristalice samoproglašenog vođe. RS se brani ekonomijom, zdravstvenim sistemom, da imate dobro obrazovanje. Ona se ne brani time što će se reći napad na tog i tog je napad na RS i ako njega ne bude, neće biti ni RS”, zaključila je Trivić.
 

Potvrđena optužnica protiv Dodika​

Sud BiH potvrdio je danas uređenu optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića, saznaje portal "Avaza".

REPUBLIKA SRPSKA
11.09.2023 | 15:23
Potvrđena optužnica protiv Dodika


Ona je bila vraćena na doradu petak, 18. avgusta, ali je nakon uređenja, danas potvrđena.
Optužnica je podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića.
U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine-Ćosić Dedović.

Podsjećamo, visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio je 1. jula antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.
Međutim, Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u "Službenom glasniku RS".
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu prije 20 dana, a Milorad Dodik je nakon toga podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića.
Sada ga očekuje sudski proces. Prije toga, čeka ga izjašnjenje o krivici.
 
1694915208248.pngTužilaštvo BiH tražilo da se Dodiku zabrani obavljanje funkcije predsjednika RS


1694915231759.png


13. septembar/rujan, 2023.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je u optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da mu se izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcije predsjednika i zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu s odredbama Krivičnog zakona BiH ako konačna presuda bude osuđujuća.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu 11. septembra protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Sadržaj optužnice objavio je Javni servis Radio-televizija Republike Srpske.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poništio je u julu antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Radio-televizija RS prenosi kako je Tužilaštvo BiH u optužnici navelo da je, Dodik potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, svjesno prekršio odluku visokog predstavnika, iako je bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlaštenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Dodiku je, navodi se u optužnici, "bio cilj da se odluke visokog predstavnika ne primijene i ne provedu, jer je za primjenu tih odluka bilo potrebno uzdržavanje od daljeg zakonadavnog postupanja".

Isti izvor navodi da je Tužilaštvo BiH predložilo za Lukića mjeru zabrane obavljanja direktorske funkcije u Službenom glasniku u narednih deset godina, kao i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije.

Milorad Dodik, predsjednik RS, Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović su pod sankcijama SAD zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Optužnica potvrđena nakon dorade​


Dodik i Lukić su prve osobe protiv kojih je podignuta optužnica za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, po izmjenama Krivičnog zakonika BiH koje je nametnuo Schmidt 1. jula.

Optužnica protiv Dodika i Lukića je podignuta 11. avgusta, te poslata Sudu BiH na potvrđivanje.

Vraćena je državnom Tužilaštvu 18. avgusta na uređenje i dopunu, koje je 24. avgusta Sudu poslalo dopunjenu optužnicu, koja je konačno potvrđena 11. septembra.

Iz Suda BiH su 12. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazali da nakon što je optužnica potvrđena, obojica mogu uložiti prigovor. Rok za to je 15 dana.

Nakon toga se izjašnjavaju o krivici.

Iz Tužilaštva BiH za RSE je isti dan rečeno da će dopunjena optužnica biti objavljena u naredna dva dana.

U međuvremenu, Dodik je najavio da će se odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine.
 

1695190455086.png

STEŽE SE OBRUČ OKO DODIKA: „Nad vratom mu visi mač, ovo je početak njegovog kraja…“dodik_slobodna_bosna_samir_saletovic_1.jpg

Foto: SLOBODNA BOSNA

19. Sep. 2023

Da je predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku voda došla do grla, jasno je čak i neiskusnom promatraču prilika i neprilika u tom entitetu, ali i cjelokupnoj Bosni i Hercegovini.

Naime, nakon niza gafova proteklih mjeseci, kao i otvorene podrške, ali i posjeta Vladimiru Putinu, Dodik se doveo do toga da je protiv njega podignuta optužnica zbog nepoštivanja i neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta. Upravo Schmidt pokazao se za Dodika kao tvrd orah i vrlo neugodan protivnik.

No, Dodik ima i puno većih problema, onih financijskih, zbog čega je nedavno ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u razgovoru uživo na BHT1 objavio ono čemu se niko nije nadao, odnosno da se Milorad Dodik priprema za bijeg iz Bosne i Hercegovine. Helez je objavio i da postoje obavještajni podaci o tome te da “je čitav obruč stegnut oko Dodika”.

O tome je li ovo Dodikov kraj, kakva mu je sudbina, može li se očekivati pobuna Srba, ali i o tome koji su mogući scenariji ove situacije za Dnevno.hr govorio je politički analitičar Davorom Gjenero koji je kazao kako se Milorad Dodik nalazi u prilično nezavidnoj situaciji, posebice vezano za Christiana Schmidta.

Zatvorena pipa i dvije opcije za Dodika

“Ta Dodikova fokusiranost da bi on mogao dovesti u pitanje, uz pomoć Rusije ili ne znam koga, Schmidtov mandat ili da on Schmidtu može oduzeti poziciju visokog predstavnika već govori o tome do koje mjere se Dodik osjeća ugroženim. On ima dva problema: jedan je taj Schmidtov pritisak u smjeru provođenja načela vladavine prava i poštivanja zakona i svođenja manjeg entiteta u BiH u Daytonski okvir, a s druge strane je njegov mač koji mu visi nad vratom – onaj financijski. Njega će prije ili kasnije početi pogađati to što je osobno pod američkim sankcijama. To za sada još ne osjeća, ali ako se nađe u poziciji da izgubi vlast, to će itekako osjetiti”, smatra Gjenero.

On dodaje kako je puno važnije ono što su napravili Nijemci, a i Bruxelles – zatvorili financijsku pipu prema manjem entitetu, a i Helez, koji je kazao da bi Dodik mogao pobjeći, tvrdi da je najveći problem u tome što mu za dvije godine dolazi na naplatu rata kredita od milijardu i šesto miliona eura te da je to ogromna suma i za razvijenije regije i države u svijetu. On smatra i da Dodik ima dvije opcije: zatvor ili bijeg.

“On je u neugodnim kreditima, on je za novac molio Kineze koji nisu laki na novčaniku, molio je Ruse koji niti imaju novca, niti imaju mogućnosti transferirati ga u BiH i on se može suočiti s raspadom budžeta. Ono što je bosanskohercegovački ministar obrane govorio da se Dodik sprema na bijeg iz BiH zbog financijskog kolapsa entiteta je do neke mjere pretjerano, međutim, ipak nekakve racionalne jezgre u tome ima, to nije potpuno bez veze. Dodik ima veliki financijski, politički problem. Istina je još uvijek njegov beogradski pokrovitelj Aleksandar Vučić govori kako oni neće uvoditi sankcije entitetu pod njegovom kontrolom, ali očito je da je i u financijskom i političkom smislu potpora iz Beograda Dodiku ograničena i smanjena”, kaže Gjenero i dodaje:
“Dodiku u svakom slučaju ne cvatu ruže, a ono što je sigurno je da je Schmidt sistematičan, ustrajan i vrlo neugodan protivnik.”

“Ljudi njega mrze. Neće doći do tog tipa uhićenja, on će prije pobjeći. On nije ratni zločinac, on je ratni profiter. Nije na poziciji na kojoj jest zbog sudjelovanja u ratnim zločinima i ratu, on je u ratu uglavnom bio dezerter, što je pozitivno u takvom ratu kakav su oni vodili. On će, ako osjeti da je došlo do kraja, pobjeći.

Vidimo da je ustuknuo dvaput: prvi put je odustao od najave da će hapsiti Schmidta ako uđe na područje njegove guvernije. Nakon toga je izdao zabranu svima, pa i opoziciji da se nađu sa Schmidtom. A on, Schmidt, našao se u Banjaluci s čovjekom kojeg tamo možemo smatrati neupitnim moralnim autoritetom i moralnom vertikalom – biskupom Komaricom. Ja ne znam tko je do te mjere principijelan i dosljedan u onome što zastupa kao što je to Komarica i uopće se nisam začudio što je on srdačno otvorio svoja vrata čovjeku koji radi dobro za Bosnu i Hercegovinu”, navodi Gjenero.

“Danas govori oprečne stvari od onih koje je govorio kad je došao na vlast. Sjetimo se da je on radio popis onih ljudi koji su sudjelovali u provođenju genocida u Srebrenici, danas taj isti genocid negira. Taj tip nema principa, on je fokusiran isključivo na vlastito preživljavanje. Prema tome, svašta je moguće. S druge strane, politika je uvijek pragmatična, međutim, nije moguće da Dodik iz ovoga izađe neokrznut i da ostane jednako snažan kao što je bio prije nekoliko mjeseci. Raste nervoza, nervoza je ogromna. Svi ovi Dodikovi potezi, to da on postavlja pitanje tko je izdao Schmidtu diplomatski pasoš, dovoljno govore o tome koliko je nervozan. Istovremeno, Schmidta kao visokog predstavnika Vučić u Beogradu prima bez ikakve ograde, tretira ga kao važnog aktera međunarodne zajednice. Sve to zapravo govori o bezizlaznosti Dodikovog trenutačnog položaja”, navodi Gjenero i zaključuje:

“Ovo nije Dodikov kraj, no to više nije ni kraj Dodikovog početka, ovo je negdje početak Dodikovog kraja.”
 
@комшија čemu tolika opsednutost Dodikom? Primjećuješ li da na velikoj većini tema koje otvoriš o njemu pišeš bukvalno samo ti? Inače taj obruč se steže evo 17 godina. I? Kao što ga i Vučić pušta niz vodu evo već 2-3 godine. I? Kada će ti dosaditi da se baviš glupostima?
 

Back
Top