Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло оптужницу против Додика

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
87.172
1691755461915.png
Tužilaštvo BIH podiglo optužnicu protiv Dodika i Službenog glasnika


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Visokog predstavnika u BiH, objavlju mediji u Bosni​

DODIK ODRŽAO LEKCIJU: „Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima“

Izvor: Tanjug/ HAPPY BSC 11.08.2023 u 12:16

Prema istom izvoru optužnica protiv Dodika i Lučića je potpisana i danas bi trebalo da bude prosleđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. Inače, neizvršavanje odluka Visokog predstavnika je, po nedavno nametnutim izmenama Krivičnog zakona BiH, krivično delo. Milorad Dodik je potpisao ukaz na Zakon o neobjavljivanju odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske a Lučić je taj zakon objavio u Službenom glasniku.

Na vu najavu svoju reakciju na društvenim mrežama već imao delegat u Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiHi portparol SNSD-a Radovan Kovačević. On je rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik i nemoguće je odgovarati zbog neizvršenja odluka čoveka koji ne postoji.Posljednji visoki predstavnik u BiH bio je Valentin Incko, koji je podneo ostavku. Posle njega niko nije imenovan za visokog predstavnika – napisao je Kovačević na društvenim mrežama. Dodaje da je Aneks 10 Dejtonskog sporazuma jasno definisao proceduru kako se imenuje visoki predstavnik i u tom smislu je potpuno jasno da trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik.

Najava da će Tužilaštvo BiH uskoro podići optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojom će ga optužiti za krivično delo koje je nametnuo Kristijan Šmit 1. jula ove godine, predstavlja sumrak vladavine prava i nemilosrdno gaženje Ustava BiH, ocenio je savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, dr Milan Blagojević. On je, u pisanoj izjavi, ukazao da ta najava pokreće pravno pitanje kakvo nije zabeleženo u istoriji Ujedinjenih nacija i istakao da se zato to pitanje „s pravom može nazvati pitanjem svih pitanja“.

GLUPOST


Prema njegovim rečima, -Dosad se ni u jednoj državi članici UN nije dogodilo da pojedinac, uz to još i stranac, proglasi da je krivično delo ako se ne poštuje i ne sprovodi njegova volja. Upravo to je učinio Kristijan Šmit, jer je u Krivični zakon BiH nametnuo član 203a, nazvavši ga krivičnim delom ‘Neizvršavanja odluka visokog predstavnika’, za čiji osnovni oblik je nametnuo kaznu zatvora od šest meseci do pet godina, ako bilo koje službeno ili odgovorno lice u BiH ‘ne primeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika-, prezicirao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, takav čin u državi članici UN je nedopustiv, jer se njime na najgrublji način gazi jedno od vrhovnih načela na kojem počiva poredak međunarodnog prava. On podseća da je Poveljom UN propisano načelo suverene jednakosti svih država članica UN, kao i da Povelja UN ničim ne ovlašćuje svetsku organizaciju, niti bilo koji organ UN, da se upliću u pitanja koja se nalaze u okviru unutrašnje nadležnosti svake države.

Prema njegovim rečima, na takvo „nepravo“ oslanja se najnovije „nepravo“ Kristijana Šmita, jer se on pozvao upravo na te Bonske zaključke. „Stoga je sada za očekivati da Šmit posle ovoga nametne svoje zakone i o bilo kojim drugim pitanjima, nakon čega bi za njihovo neizvršavanje ljudi bili osuđivani i upućivani u zatvor, baš kao što se sada sve to najavljuje u odnosu na gospodina Dodika, a već sutra to može biti i bilo koji drugi čovek“, istakao je Blagojević.

linkПа зар то није фантастично?! ПРАВДА! Тако триба!

1691755906941.png
 

1691756141996.png

Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv DodikaMilorad Dodik, juni 2023.


prije 4 minuta

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, koji se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH je 9. jula je formiralo tim od tri tužitelja nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen ukaz predsjednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika.

U ukazu, koji je objavljen istog dana, navodi se da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, time i ne poštuju, u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dvije pomenute odluke.

Schmidt je odlukom, također, kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.
 
1691756226164.png

ZBOG UKAZA U SLUŽBENOM GLASNIKU RS: Sudu BiH proslijeđena optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića


Optužnica u slučaju Dodik i Lukić podignuta je na osnovu člana 203 a Krivičnog zakona BiH

1691756302582.png


Prije 17 min

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika predsjednika RS i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) objavljen ukaz predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodika.

U ukazu se navodi da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) više ne objavljuju u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Pored ovog zakona, entitetski parlament je usvojio i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, ukaz predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Miloš Lukić je potpisao dan nakon što ga je Vlada RS imenovala na tu dužnost.

Imenovan je na telefonskoj sjednici jer je prethodna vršiteljica direktora Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Optužnica u slučaju Dodik i Lukić podignuta je na osnovu člana 203 a Krivičnog zakona BiH ili kokretnije na osnovu izmjena koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik a u kojim se navodi da će kaznom od šest mjeseci do pet godina biti kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja spriječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje. Za onog ko počini djelo, izriče se mjera zabrane vršenja službe.

U optužnici nema člana Zakona koji je također izmjenjen odlukom visokog predstavnika, a u kojoj se govori o napadu na ustavni poredak Prema odluci visokog predstavnika protupravne radnje mogu se tretirati kao krivično djelo, no u optužnici Tužilaštva ih nema.

Odlukom viskog predstavnika izmijenjen je, podsjetimo, i Krivični zakona kojim se kažnjava i svaka službena osoba na svim nivoima vlasti koja ne provodi, ne poštuje ili ometa provedbu, osim odluka, i privremene mjere Ustavnog suda BiH. I u ovom dijelu Zakona osobama koje počine djelo izriče se mjere zabrane vršenja službe.

Predlagači zakona u NSRS bili su predsjednik RS Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS. Zakonske prijedloge je usvojila Skupština RS krajem juna.

SAD i EU i OHR su Dodikov potez ocijenile kao kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i potkopavanje Dejtonskog sporazuma.
 
Оптужила га је ДРЖАВА.
Дакле прихваташ опкладу?:whistling:
Не прихватам поравнање и договор адвоката.
Дакле ти тврдиш да ће Додика оптужити и шта све носи таква пресуда.
Ја то све исто тврдим али и да ће Додик оптужницом али и пресудом обрисати дупе ( доказ да је БИХ *урац на бициклу од државе).
Јел може?
 
Подизање оптужнице против предсједника Републике Српске због потписивања Указа којим се проглашава Закон који је изгласан у Народној скупштини Републике Српске, а што је његова уставна обавеза, за намјеру има да поништи не само предсједника Републике Српске, него и Народну скупштину Републике Српске као највиши законодавни орган власти у Републици Српској, као и да поништи сам Устав Републике Српске по којем је експлицитно поступао предсједник Републике Српске извршавајући своју уставну обавезу проглашења Закона који је усвојила Народна скупштина Републике Српске као највише представничко тијело у Републици Српској изабрана од народа Српске - истакли су у Кабинету предсједника.

Они су нагласили да подизање оптужнице против предсједника Републике Српске има за циљ поништење српског народа у Републици Српској који је изабрао двоје представнике у Народну скупштину и предсједника Републике Српске и обавезао их да поступају према Уставу Републике Српске", указали су из Кабинета предсједника Републике.

Из ових разлога, додали су из Кабинета, ова оптужница Тужилаштва БиХ је више од политичке оптужнице, она је класични акт угњетавања српског народа у Републици Српској којем се жели одузети право на властите представнике, институције и властити Устав који су сви у Републици Српској дужни да поштују.

- Предсједник Републике Српске је оптужен јер је извршавао експлицитне одредбе Устава Републике Српске и није дозволио да се Уставу Републике Српске и његовим институцијама надреди било ко и било шта а посебно не декрет неизабраног странца без икаквог легитимитета Кристијана Шмита - нагласили су из Кабинета предсједника Српске.

Овакви покушаји поништавања институција Републике Српске, њеног Устава и на крају саме Републике Српске, појаснили су из Кабинета, сасвим сигурно неће успјети да сруше Републику Српску, јер иза институција Српске и њеног Устава стоји народ Републике Српске који је те институције и Устав створио у крви Одбрамбено-отаџбинског рата који сасвим сигурно неће допустити да му их било ко одузме и поништи, било да се ради о Тужилаштву или Суду БиХ, политичком Сарајеву или неком неизабраном странцу без икаквог легитимита, јер Република Српска је народу Републике Српске изнад свега!

- Поред политичког Сарајева, са данашњом оптужницом данас је најзадовољнији амбасадор САД Мајкл Марфи у чијем је кабинету у америчкој Амбасади ова оптужница и написана и који је њен истински творац - констатовали су из Кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика.
 
Дакле прихваташ опкладу?:whistling:
Не прихватам поравнање и договор адвоката.
Дакле ти тврдиш да ће Додика оптужити и шта све носи таква пресуда.
Ја то све исто тврдим али и да ће Додик оптужницом али и пресудом обрисати дупе ( доказ да је БИХ *урац на бициклу од државе).
Јел може?
Ма лупаш бре глупости. Додиг је дао изјаву службеницима босанскохерцеговачке државне полицијске агенције СИПА који су га били саслушали као осумњиченог у предмету које је Тужилаштво БиХ отворило против њега због потписивања указа о проглашењу закона о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ и Високог представника на територији мањег босанско-херцеговачког ентитета. Према томе, твој Додиг итекако уважава државне органе БиХ. Када не уважавао државу БиХ, Додиг би службенике СИПА, а која је par excellence орган ДРЖАВЕ, отерао дођавола.

Милорад Додик дао изјаву службеницима Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА)
 
Ма лупаш бре глупости. Додиг је дао изјаву службеницима босанскохерцеговачке државне полицијске агенције СИПА који су га били саслушали као осумњиченог у предмету које је Тужилаштво БиХ отворило против њега због потписивања указа о проглашењу закона о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ и Високог представника на територији мањег босанско-херцеговачког ентитета. Према томе, твој Додиг итекако уважава државне органе БиХ. Када не уважавао државу БиХ, Додиг би службенике СИПА, а која је par excellence орган ДРЖАВЕ, отерао дођавола.

Милорад Додик дао изјаву службеницима Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА)
Pa šta ako je dao izjavu...
 

1691769184373.png

Ambasada SAD o optužnici protiv Dodika i Lukića: Zakoni BiH vrijede za sve


Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na području Prepublike Srpske


1691769127855.png


11.08.2023

“Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštovanje tih zakona”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, ukaz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Miloš Lukić je potpisao dan nakon što ga je Vlada RS imenovala na tu dužnost.

Imenovan je na telefonskoj sjednici jer je prethodna vršiteljka direktora Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Optužnica u slučaju Dodik i Lukić podignuta je na osnovu člana 203 a Krivičnog zakona BiH ili kokretnije na osnovu izmjena koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik a u kojim se navodi da će kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina biti kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja sprečava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje. Za onog ko počini djelo, izriče se mjera zabrane vršenja službe.
 
Оптужила га је ДРЖАВА.

Lupas ko Maksim po diviziji
BIH nije drzava vec unija dve drzave Republike Srpske i Federacije 10 kantona
Republika Srpska je drzava sa svim prerogativima drzave terititorijem . sudskom izvrsnom i zakonodavnom vlasti
Vecina institucija na zajednickom nivou koje danas egzistiraju kao ovaj sud koji je optuzio Dodika nemaju ustavni osnov ondnosno kreirani su mimo ustava BIH i mirovnog sporazuma iz Dejtona
Ako je ovo stvarni udar na Dodika a ne jos jedna predstava kako bi mu se kod Srba podigao rejting on uvjek moze da se pozove na mirovni ugovor iz Dejtona i proglasi vracanje u pravne okvire ustava BIH odnosno da zabrani rad na drzavnoj teritoriji Srpske svim neustavnim institucijama sa zajednickog nivoa
 
BIH nije drzava vec unija dve drzave
Ентитети нису републике као што су то биле републике у СФРЈ / СРЈ. Ентитет "Република Српска" није стварно република већ се само тако зове. Као што ни већи ентитет "Федерација Босне и Херцеговине" није стварно федерација већ ентитет који се само тако зове. Као што се глумац Петар Краљ тако зове али он није Краљ Петар. Ентитети нису федералне државе попут република у бившој Југославији и немају право на референдуме о независности; ентитети су заувек "заковани" у БиХ. ЗнаЋи, БиХ је држава, и то унитарна, јер није федеративна као што је била СФРЈ / СРЈ.
БиХ није грађанска држава, јер постоје "конститутивни народи", а и то ће морати да се мења јер се са апартхејдом не може у Европску унију. То је једини апартхејд на европском тлу, а огледа се у томе да држављанин / држављанка БиХ који / која није припадник конститутивних народа, може да има претке у БиХ стотинама година али не може да се кандидује за члана Председништва БиХ, а које као тропартитно али правно-формално јединствено тело представља ДРЖАВУ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ (народе представља Дом народа).
 
Poslednja izmena:

1691792516590.png

OPTUŽNICA PROTIV DODIKA ODJEKNULA U REGIJI: "Početak kraja Dodikove karijere, prijeti mu do pet godina zatvora"

Bude li presuda osuđujuća ona bi označila kraj Dodikove političke karijere, ističu vodeći mediji u regiji


milorad_dodik_sb_1_1.jpg


Prije 4h


Svi vodeći mediji u regiji na naslovnim stranama objavili su vijest da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice,
naglašavajući da je za to krivčno djelo zapriječena zatvorska kazna u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

"Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stav 1. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", stoji u kratkoj izjavi državnog tužilaštva.

alt

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti Republike Srpske da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom jula blokiraju provedbu presuda Ustavnog suda BiH.

Schmidt je istovremeno nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je krivičnim djelom postalo neprovođenje odnosno nepoštivanje njegovih odluka.

Dodik je odluke visokog predstavnika ignorirao i 7. jula potpisao je ukaz o stupanju na snagu zakona koji ga je Schmidt poništio, a Lukić je kao direktor Službenog glasnika dan kasnije tu odluku objavio u službenom listu RS.
Sada će se zbog toga obojica suočiti s krivičnim progonom bude li Sud BiH potvrdio optužnicu. Bude li presuda osuđujuća ona bi označila kraj Dodikove političke karijere.

alt
 

Back
Top