Turska: Sukob policije i demonstranata na ulicama Dijarbakira

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
110113150.jpg

Foto: AP

Turska
Sukob policije i demonstranata na ulicama Dijarbakira

Tokom suđenja kurdskim aktivistima i političarima u Dijarbakiru, na ulicama tog grada na jugu Turske izbili su u četvrtak sukobi između policije i demonstranata.Turska policija upotrebila je vodene topove i suzavac protiv demonstranata koji su bacali kamenice i Molotovljeve koktele.

Optuženi za nelegalne političke aktivnosti, uključujući povezanost s Radničkom partijom Kudristana, tražili su da im se omogući da tokom suđenja govore na kurdskom jeziku.

Kada se prvi optuženi obratio sudu, glavni sudija je odbio da sluša svjedočenje na kurdskom, tvrdeći da ne razumije niti govori taj jezik, a zatim je tražio da on bude zabilježen u sudskom zapisniku kao "nepoznat jezik" i isključio mikrofon.

Pošto su optuženi i dalje insistirali na korištenju kurdskog jezika, tročlano sudsko vijeće je odlučilo da se povuče, prenosi Reuters.

Optuženima prijeti kazna od 15 godina zatvora do doživotne robije, a danas je bilo 15. saslušanje suđenja koje je počelo u oktobru.

Od 152 optužena Kurda, 104 se nalaze u pritvoru, a među njima je i gradonačelnik Dijarbakira Osman Bajdemir.

Vođa Kurdske partije za mir i demokratiju Selahatin Demirtas izjavio je novinarima ispred suda da je odbrana na maternjem jeziku osnovno ljudsko pravo i da oni koji se nalaze u pritvoru treba da budu oslobođeni.

Radnička partija Kurdistana, koja se bori protiv Turske za stvaranje nezavisne kurdske države, pozvala je na jednostrani prekid vatre do juna, kada se u Turskoj održavaju opći izbori, zbog čega je došlo do zatišja u etničkom sukobu u kojem je od osamdesetih godina poginulo 40.000 osoba.

Tokom posljednjih sedmica je, međutim, ponovo počeo da bukti separatizam, poslije zahtjeva da država da veće priznanje kurdskog jezika i prijedloga prokurdske političke grupe o većoj autonomiji.

Turski premijer Racep Tayyip Erdogan pokrenuo je 2009. godine inicijativu za proširenje prava Kurdima, koji čine između 15 i 20 posto turske 73-milionske populacije.

Ta inicijativa, čiji su glavni ciljevi kulturna i jezička reforma, naišla je na otpor Turaka i tvrdokornih nacionalista.

(FENA)
 
Mislim da se teznija izmedju Kurda i Turaka mora rijesiti mirnim putem i da Turci budu uzor kako treba da se popravi stanje u Turskoj.Kurdi su jedan narod Iranskog porijekla i oni imaju slican jezik Iranskom i oni traze u Turskoj prava na svoj jezik i prakticno traze autonomiju za svoju zajednicu u Turskoj.Ipak Turska zeli da rijesi stvar time sto ce Tursku pribliziti Kurdima i da Kurdi shvate da moraju postovati Tursku kao svoju drzavu.Moje je misljenje da Turska treba dati neku autonomiju Kurdima jer oni zasluzuju da je imaju jer oni sacinjavaju veliki procenat stanovnistva u Turskoj.Mislim da razumijete da je trag i jaz izmedju Turaka i Kurda ostavila Radnicka Partija Kurdistana koja se zalaze za stvarnje nezavisne drzave Kurdistana cemu se ja s tim ne slazem jer Kurdi trebaju da postuju drzave u kojima zive.Mislim da Radnicka Partija Kurdistana mora da shvati da se Kurdistan ne moze osnovati i da bi to bila jedna siromasna drzava jer Kurdistan nema izlaz na more i prakticno je ukljesten izmedju drzava u kojima zive a to je Irak, Sirija i Iran.
 
Mislim da je Radnicka Partija Kurdistana teroristicka organizacija koja zeli da otcjepi dio Turske i to mi se ne svidja i zato Turska ne moze dati etnicku autonomiju Kurdima jer se boje da se ovi kasnije ne otcjepe na osnovu volje naroda.To ipak ne zelimo ni mi Bosnjaci jer mi Bosnjaci postujemo Tursku i mi je osjecamo kao svoju majku.Kurdi su muslimani isto kao i Turci ali oni trebaju znati da ne trebaju biti prenagljeni jer Kurdi moraju smiriti svoju ekstremnu stranu Kurda koji zele nezavisni Kurdistan.Mi muslimani zelimo da budemo jedinstveniji a ne da se razdavajamo kojekavim granicama i zato Turska ne moze dozvoliti da se Kurdi otcjepe od njih jer Turska je ionak pretrpjela poraz u I svjetskom ratu i izgubila mnogo teritorija tako da ne volim da Turska pretrpi nesto slicno kao sto je dozivio Sudan.

kurdistan_map.jpg


Mapa Kurdistana
 

Back
Top