JankoTheGreat
Buduća legenda
- Poruka
- 27.326
Имам једно мишљење тј питање:
- Турска је показала да је ушла у ред озбиљних техничких нација и то стоји. Доста тога сама развија што је велики успех али, моје бар мишљење, да могу да развијају сами, без већих проблема, неке мање, евентуално средње системе али мислим да су се мало залетели када је реч о великим и сложеним системима као што су: борбени авион 4(5) генерације, конвенционални носач авиона, пво системи средњег или великог домета и радари који то прате, јуришне подморнице великих капацитета, балистичке пројектиле и крстареће ракете великог домета.... за то је потребно много сакупљеног знања, искуства, велики број врхунских инжињера, времена и на крају јако пуно пара. Мислим да они неће то моћи све да изгурају јер и велике техничке нације са јако много људи и новца (САД, Русија, Кина, Индија, Француска) имају у тим областима веома озбиљних проблема које често не могу годинама да реше. Од неких чак и одустају. Тако да сам мишљења да ће се Турска упетљати у неколико таквих пројеката из којих неће моћи да се извуче а потрошиће огроман новац и време. Твоје мишљење ме интерњесује? и да ли она то ради што заиста хоће да буде самостална или што је принуђена јер су јој, бар тако ми се чини, многа врата затворена, што се тиче набавке тако сложених система.
Jedno je sigurno. Ako ne pokusaju onda nece ni uspeti. Nesto ce omasiti ali nesto ce se i izroditi.
No jedno je sigurno. Erdogan je preporodio Tursku i napravio silu od njih. Prvo je preporodio infrastrukturu. Na desetine aerodroma, zeleznice, mostovi, brane itd... Evo sagradio i nukelarne centrale. Podigao izvoz turske robe.
Gledao sam jednom reportazu i pricao je jedan taksista iz Istanbula. Dakle obicni covek. Kaze da su pre Erdogana Turci samo sanjali da idu na baustelu u DE. I to se u turskom drustvu smatralo uspehom. Ako neko ode raditi u Nemacku (bilo kakakv posao) to se smatralo da je uspeo u zivotu. Danas kaze, i pokazuje novoizgradeni most na Bosforu imate toliko ovih novih stvari. Toliko je izgradeno i napravljeno da su Turci vratili samopouzdanje u sebe. Kaze Erdogan im je vratio taj duh. Da su sposobni i da mogu. Promenio im je mentalni sklop.
To je ono osnovno
Tako da ce se oni opet vratiti u prvi plan. Trenutno su regionalna sila ali ce pre ili kasnije prerasti u globalnu.
TURSKA SE NAORUŽAVA MUNJEVITO BRZO: Ankara testirala prvu hipersoničnu raketu vazduh-zemlja, objavljen snimak (VIDEO)
urska je uspešno testirala prvu domaću hipersoničnu raketu vazduh-zemlja sa bespilotne letelice Bajraktar Akinči, saopštila je kompanija Bajkar koja proizvodi borbene dronove, prenosi TASS.
https://www.sd.rs/vesti/naoruzanje/...cnu-raketu-vazduh-zemlja-objavljen-2022-12-17