Turska optužila Evropu: Ovo što se dešava muslimanima - tako je bilo Jevrejima u 20. veku

Mnogi pravoslavci takodje mrze demokratiju, institucije, jasnu podelu na zakonodavnu/izvrsnu/sudsku vlast, slobodu govora, ljudska prava, modernizam, vape za cvrstom rucerdom i sistemom gde se ''zna ko kosi a ko vodu nosi'', demokratiju posprdno zovu ''demoNkraDija'', svr$avaju na (ne)dela nikolaja velimirovica, te sve evropske vrednosti svode iskljucivo na prava LGBT osoba i performanse Marine Abramovic....

Prema tome, ista su mraka ko muslije. ;)
Aha ali to nemenja cinjenicu da je pravoslavlje komptabilno sa civilizacijom naime sve te "vredosti" zakoni itd se temelje na hriscanstvu...Sa druge strane Islam zahteva svoj da sistem vlasti tako da uopste nije iato...
 
Sine pa ti si konzerva ? Sto ne rece ranije.
BG jasno onda :rotf: Pancevo care , jel ti jasnije ?
Znas da komplksasi imaju tu crtu da moraju da saznaju odakle je ko da bi kao procenili ko je kakav :rotf:
Tebi mora da se crta izgleda , vecina koja glasa ... a ta je vecina ona koja je jurila i za Slobom ... treba jos crtanja ?
Sta ce nama demokratija kada vecina (koja glasa) zeli diktatora ... eto vam Vucic.
Конзерва (смјех).
Нико те није ни питао одакле си, сам си нагласио :lol:
Већина = idioti
e.gif

-------------
Dakle ostaje pitanje za koga je Srbija ako bi doslo do konflikta Muslimani (Turad) vs Evropljani.
Упоран да гурнеш сутра Србе у рат 😆
И није питање теме, уопште.
 
Конзерва (смјех).
Нико те није ни питао одакле си, сам си нагласио :lol:
Већина = idioti Pogledajte prilog 787238
-------------

Упоран да гурнеш сутра Србе у рат 😆
И није питање теме, уопште.
Pa ako kazes mozda da posjetis Srbiju nekad , hahaha sta bi to bilo neko provokacija da neko pomisli da nisam u Srbiji :rotf: daj mani me tih fora.

Ko gura Srbe u rat ? Jeste pitanje teme , mi smo u Evropi a Prdogan mrzi Evropu ... gde ti mislis da Srbija pripada ako ne Evropskom kontinentu/narodima ...
Ja postavljam pitanja , sta je tu cudno ... tome sluzi forum.
 
Poslednja izmena:
Pa ako kazes mozda da posjetis Srbiju nekad , hahaha sta bi to bilo neko provokacija da neko pomisli da nisam u Srbiji :rotf: daj mani me tih fora.
Па посјети онда Србију - не кошта те, мани се изговора шта ће форумска јавност да "помисли".

Ja postavljam pitanja , sta je tu cudno ... tome sluzi forum.
Добио си од мене одговор.

Ko gura Srbe u rat ? Jeste pitanje teme , mi smo u Evropi a Prdogan mrzi Evropu ... gde ti mislis da Srbija pripada ako ne Evropskim kontinentu/narodima ...
Као кад гледаш утакмицу - мораш бити за некога. Никоме ми не припадамо - човјек.
Ти сенилан па заборавио колико те и Европа коштала људи само 100 год. уназад???
Или која су права Срба данас под том ЕУ чизмом. Правиш ме будалом или ....
 
Па посјети онда Србију - не кошта те, мани се изговора шта ће форумска јавност да "помисли".


Добио си од мене одговор.


Као кад гледаш утакмицу - мораш бити за некога. Никоме ми не припадамо - човјек.
Ти сенилан па заборавио колико те и Европа коштала људи само 100 год. уназад???
Или која су права Срба данас под том ЕУ чизмом. Правиш ме будалом или ....
Opet spinujes ? ok skip.
Posjeti Srbiju ...

Poseti nas slobodno.
 
Opet spinujes ? ok skip.
Posjeti Srbiju ...

Poseti nas slobodno.
Нећу се сложити. Нема везе. Протегни ноге у сваком случају.
Или која су права Срба данас под том ЕУ чизмом. Правиш ме будалом или ....
 
Islamski svijet jednoglasno osudio napade na islam i Poslanika Muhameda u Francuskoj

October 26, 2020


Islamski svijet ujedinjen je nasuprot antiislamskih izjava najviših francuskih zvaničnika koji opravdavaju kontroverzno objavljivanje karikatura Poslanika Muhameda, ali i zvanični Pariz je sve zabrinutiji pokrenutom kampanjom bojkota francuskih proizvoda.

Francuska je već nekoliko godina glavno poprište antiislamskih aktivnosti, a posebno oštre kritike i reakcije islamskog svijeta izazvao je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim govorom o navodnoj krizi islama i neophodnosti restrukturiranja te religije. On je 2. oktobra optužio muslimane u Francuskoj i da gaje neke diskrimatorske i secesionističke ideje.

Francuski ministar unutrašnjih posloca Gerald Darmanin je 13. oktobra kazao da su u okviru borbe protiv radikalnog islamizma od početka godine u toj zemlji zatvorene 73 džamije, privatne škole i poslovna objekta. On je također kazao da ga uznemiravaju posebne police u marketima na kojima se prodaju halal proizvodi, što je bio još jedan u nizu njegovih napada na slobodu vjere u Francuskoj.

Tri dana kasnije u Francuskoj je brutalno ubijen nastavnik koji je na času o slobodi vjere pokazivao karikature Poslanika Muhameda, a to ubistvo bilo je povod za nove napade vladinih zvaničnika na islam i muslimane. Macron je kazao da je ubistvo djelo “islamskog terorizma“.

Napadi državnog rukovodstva na muslimane izazvali su porast islamofobičnih i rasističkih napada u Francuskoj. Nožem su kod Eiffelovog tornja zbodene dvije žene porijeklom iz Alžira, a i jučer su dva brata Jordanca bili žrtve rasističkog napada u Parizu.

Uprkos takvim pojavama, francuski zvaničnici su pod plaštom zalaganja za slobodu govora nastavili poticati na objavljivanje kontroverznih karikatura časopisa “Charlie Hebdo“ kojima se vrijeđa Poslanik Muhamed. Predsjednik Francuske Macron je kazao da neće biti spriječeno objavljivanje takvih karikatura, a nedugo zatim na nekoliko javnih zgrada su osvanuli za muslimane uvredljivi grafiti i karikature.

– Kampanja protiv francuskih proizvoda u islamskom svijetu –

Brojne muslimanske zemlje, uključujući i Tursku, jednoglasno su osudile napade na islam i muslimane u Francuskoj, a na društvenim mrežama su pokrenute kampanje protiv francuskih proizvoda.
U nekim zemljama islamskog svijeta s polica u marketima su uklonjeni francuski proizvodi.
Kampanje su brzo naišle na veliku podršku na društvenim mrežama, a takva pojava je zabrinula francuske vlasti jer bi to mogao biti ozbiljan udar na francusku ekonomiju.


Ministarstvo vanjskih poslova Francuske jučer je pozvalo na zaustavljanje tih kampanja usmjerenih na francuske proizvode i putovanja u tu zemlju.

Zasad taj apel nije dao rezultata jer kampanje i dalje progresivno traju, uporedo sa protestima u nekoliko muslimanskih zemalja.

– Turska reagirala s najvišeg nivoa –

Turski predsjednik je komentirao Macronov govor o navodoj krizi islama i kazao da takvi potezi francuskog predsjednika prelaze i granice bezobrazluka i predstavljaju otvorenu provokaciju.
Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske su poručili kako niko nema pravo na takve iskrivljene i pogrešne pristupe islamu kao časnoj vjeri koja u svom nazivu ima mir.
Čelnik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas je kazao da uvredljive karikature Poslanika Muhameda na javnim zgradama pokazuju da vlasti Francuske podržavaju neprijateljstvo prema islamu. On je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi praksama u Francuskoj koje vrijeđaju osjećaje svih muslimana u svijetu.

Turski predsjednik Erdogan je nakon Macronove podrške objavljivanju kontroverznih karikatura kazao da je aktuelnom francuskom predsjedniku potrebna terapija za mentalno zdravlje.

– OIC pozvao na zaustavljanje sistematskih napada na muslimane –

Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala je vlasti Francuske da okončaju diskriminatorsku politiku i napade na islam kojim vrijeđaju osjećaje milijarde i pol muslimana širom svijeta.

Uporedo s tim, pakistanski premijer Imran Khan je osudio Macronove napade na islam i dodao da francuske vlasti potiču na širenje islamofobije i mržnje.
Vlasti Pakistana pozvale su islamski svijet na ujedinjenje nasuprot napada na islam i muslimane.

I vlasti Irana su poručile da su napadi iz Francuske na islam i muslimane neprihvatljivi.
Vlada i parlament su zvanično osudili izjave francuskih zvaničnika, ali i brojni iranski političari i intelektualci.

Najoštrija reakcija je ona predsjednika iranskog parlamenta Muhammeda Bakira Kalibafa koji je na Twitteru napisao da nestvarni i nesposobni lideri Francuske samo pokazuju da ne poštuju niti jednu vjeru, niti moral.

U glavnom gradu Iraka Bagdadu jučer su održani i protesti protiv Macronovih antiislamskih poruka, a slični skupovi održani su i u Siriji i Jemenu.

Protesti su održani i u Palestini, gdje su demonstranti osuđuvali Macronove izjave, a pozdravili reakcije Turske i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.
Glasnogovornik palestinskog pokreta Islamski džihad Davud Shihab za AA je kazao da Macron širi rasizam i ekstremizam.

“Turska je živa savjest i predstavnik islamskog svijeta u procesu suočavanja Zapada s njegovim rasizmom“, kazao je Shihab.

Kuvajtske vlasti su također osudile napade francuskih zvaničnika na islam i sa polica više od 70 trgovinskih lanaca uklonili francuske proizvode.

Macronove izjave su neodgovornim i opasnim ocijenili i Bahrein i Vijeće zaljevske saradnje.

– Saudijske nevladine organizacije podržale Francusku –


Poziv na bojkot proizvoda u francuskom lancu supermarketa u Saudijskoj Arabiji brzo je postao druga najpopularnija etiketa na društvenim mrežama.
Uprkos tome, čelnik saudijske organizacije Svjetske islamske zajednice Abdulkerim al-Isa pozvao je muslimane da ne dižu glas i da poštuju sve zakone u zemljama u kojima su manjina.

Al-Isa, jedan od bliskih savjetnika saudijskog princa Muhammeda bin Salmana, kazao je za saudijsku televiziju MBC da bi dosljedno poštivanje mjera u svim zemljama doprinosilo skladnom životu i integraciji muslimana u ta društva.

I iz Libije dolaze oštre reakcije na Macronove izjave o islamu, a sve glasniji su i pozivi za raskid libijske saradnje s francuskih naftnim kolosom Totalom.
Pokret za mir u Alžiru pozvao je alžirskog predsjednika Abdulmejida Tebbuna da javno osudi Macronove izjave.

Kampanje za bojkot francuskih proizvoda pokrenute su na društvenim mrežama i u Alžiru, Maroku i Jordanu, a u Jordanu su s polica brojnih trgovina uklonjeni proizvodi s francuskim obilježjima.

Kampanja je naišla na veliki odziv u Maroku, čije Ministarstvo vanjskih poslova je poručilo da vrijeđanje poslanika Muhameda i muslimana nije djelo zrelih ljudi.
U više libanskih gradova održani su protesti na kojima su zapaljene i zastave Francuske.
Prvi čovjek egipatskog univerziteta Al-Azhara Ahmed Tayyib je poručio napadi protiv Poslanika Muhameda i islama predstavljaju plansku kampanju koja za cilj ima da se muslimani gurnu u nove sukobe.

I iz Malezije i Tunisa su osudili Macronove izjave, a demonstranti su poručili da je to pokazatelj njegovog neznanja i oholosti.

U Tunisu je zatraženo otkazivanje Samita frankofonskih zemalja.
 
Islamski svijet jednoglasno osudio napade na islam i Poslanika Muhameda u Francuskoj

October 26, 2020


Islamski svijet ujedinjen je nasuprot antiislamskih izjava najviših francuskih zvaničnika koji opravdavaju kontroverzno objavljivanje karikatura Poslanika Muhameda, ali i zvanični Pariz je sve zabrinutiji pokrenutom kampanjom bojkota francuskih proizvoda.

Francuska je već nekoliko godina glavno poprište antiislamskih aktivnosti, a posebno oštre kritike i reakcije islamskog svijeta izazvao je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim govorom o navodnoj krizi islama i neophodnosti restrukturiranja te religije. On je 2. oktobra optužio muslimane u Francuskoj i da gaje neke diskrimatorske i secesionističke ideje.

Francuski ministar unutrašnjih posloca Gerald Darmanin je 13. oktobra kazao da su u okviru borbe protiv radikalnog islamizma od početka godine u toj zemlji zatvorene 73 džamije, privatne škole i poslovna objekta. On je također kazao da ga uznemiravaju posebne police u marketima na kojima se prodaju halal proizvodi, što je bio još jedan u nizu njegovih napada na slobodu vjere u Francuskoj.

Tri dana kasnije u Francuskoj je brutalno ubijen nastavnik koji je na času o slobodi vjere pokazivao karikature Poslanika Muhameda, a to ubistvo bilo je povod za nove napade vladinih zvaničnika na islam i muslimane. Macron je kazao da je ubistvo djelo “islamskog terorizma“.

Napadi državnog rukovodstva na muslimane izazvali su porast islamofobičnih i rasističkih napada u Francuskoj. Nožem su kod Eiffelovog tornja zbodene dvije žene porijeklom iz Alžira, a i jučer su dva brata Jordanca bili žrtve rasističkog napada u Parizu.

Uprkos takvim pojavama, francuski zvaničnici su pod plaštom zalaganja za slobodu govora nastavili poticati na objavljivanje kontroverznih karikatura časopisa “Charlie Hebdo“ kojima se vrijeđa Poslanik Muhamed. Predsjednik Francuske Macron je kazao da neće biti spriječeno objavljivanje takvih karikatura, a nedugo zatim na nekoliko javnih zgrada su osvanuli za muslimane uvredljivi grafiti i karikature.

– Kampanja protiv francuskih proizvoda u islamskom svijetu –

Brojne muslimanske zemlje, uključujući i Tursku, jednoglasno su osudile napade na islam i muslimane u Francuskoj, a na društvenim mrežama su pokrenute kampanje protiv francuskih proizvoda.
U nekim zemljama islamskog svijeta s polica u marketima su uklonjeni francuski proizvodi.
Kampanje su brzo naišle na veliku podršku na društvenim mrežama, a takva pojava je zabrinula francuske vlasti jer bi to mogao biti ozbiljan udar na francusku ekonomiju.


Ministarstvo vanjskih poslova Francuske jučer je pozvalo na zaustavljanje tih kampanja usmjerenih na francuske proizvode i putovanja u tu zemlju.

Zasad taj apel nije dao rezultata jer kampanje i dalje progresivno traju, uporedo sa protestima u nekoliko muslimanskih zemalja.

– Turska reagirala s najvišeg nivoa –

Turski predsjednik je komentirao Macronov govor o navodoj krizi islama i kazao da takvi potezi francuskog predsjednika prelaze i granice bezobrazluka i predstavljaju otvorenu provokaciju.
Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske su poručili kako niko nema pravo na takve iskrivljene i pogrešne pristupe islamu kao časnoj vjeri koja u svom nazivu ima mir.
Čelnik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas je kazao da uvredljive karikature Poslanika Muhameda na javnim zgradama pokazuju da vlasti Francuske podržavaju neprijateljstvo prema islamu. On je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi praksama u Francuskoj koje vrijeđaju osjećaje svih muslimana u svijetu.

Turski predsjednik Erdogan je nakon Macronove podrške objavljivanju kontroverznih karikatura kazao da je aktuelnom francuskom predsjedniku potrebna terapija za mentalno zdravlje.

– OIC pozvao na zaustavljanje sistematskih napada na muslimane –

Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala je vlasti Francuske da okončaju diskriminatorsku politiku i napade na islam kojim vrijeđaju osjećaje milijarde i pol muslimana širom svijeta.

Uporedo s tim, pakistanski premijer Imran Khan je osudio Macronove napade na islam i dodao da francuske vlasti potiču na širenje islamofobije i mržnje.
Vlasti Pakistana pozvale su islamski svijet na ujedinjenje nasuprot napada na islam i muslimane.

I vlasti Irana su poručile da su napadi iz Francuske na islam i muslimane neprihvatljivi.
Vlada i parlament su zvanično osudili izjave francuskih zvaničnika, ali i brojni iranski političari i intelektualci.

Najoštrija reakcija je ona predsjednika iranskog parlamenta Muhammeda Bakira Kalibafa koji je na Twitteru napisao da nestvarni i nesposobni lideri Francuske samo pokazuju da ne poštuju niti jednu vjeru, niti moral.

U glavnom gradu Iraka Bagdadu jučer su održani i protesti protiv Macronovih antiislamskih poruka, a slični skupovi održani su i u Siriji i Jemenu.

Protesti su održani i u Palestini, gdje su demonstranti osuđuvali Macronove izjave, a pozdravili reakcije Turske i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.
Glasnogovornik palestinskog pokreta Islamski džihad Davud Shihab za AA je kazao da Macron širi rasizam i ekstremizam.

“Turska je živa savjest i predstavnik islamskog svijeta u procesu suočavanja Zapada s njegovim rasizmom“, kazao je Shihab.

Kuvajtske vlasti su također osudile napade francuskih zvaničnika na islam i sa polica više od 70 trgovinskih lanaca uklonili francuske proizvode.

Macronove izjave su neodgovornim i opasnim ocijenili i Bahrein i Vijeće zaljevske saradnje.

– Saudijske nevladine organizacije podržale Francusku –


Poziv na bojkot proizvoda u francuskom lancu supermarketa u Saudijskoj Arabiji brzo je postao druga najpopularnija etiketa na društvenim mrežama.
Uprkos tome, čelnik saudijske organizacije Svjetske islamske zajednice Abdulkerim al-Isa pozvao je muslimane da ne dižu glas i da poštuju sve zakone u zemljama u kojima su manjina.

Al-Isa, jedan od bliskih savjetnika saudijskog princa Muhammeda bin Salmana, kazao je za saudijsku televiziju MBC da bi dosljedno poštivanje mjera u svim zemljama doprinosilo skladnom životu i integraciji muslimana u ta društva.

I iz Libije dolaze oštre reakcije na Macronove izjave o islamu, a sve glasniji su i pozivi za raskid libijske saradnje s francuskih naftnim kolosom Totalom.
Pokret za mir u Alžiru pozvao je alžirskog predsjednika Abdulmejida Tebbuna da javno osudi Macronove izjave.

Kampanje za bojkot francuskih proizvoda pokrenute su na društvenim mrežama i u Alžiru, Maroku i Jordanu, a u Jordanu su s polica brojnih trgovina uklonjeni proizvodi s francuskim obilježjima.

Kampanja je naišla na veliki odziv u Maroku, čije Ministarstvo vanjskih poslova je poručilo da vrijeđanje poslanika Muhameda i muslimana nije djelo zrelih ljudi.
U više libanskih gradova održani su protesti na kojima su zapaljene i zastave Francuske.
Prvi čovjek egipatskog univerziteta Al-Azhara Ahmed Tayyib je poručio napadi protiv Poslanika Muhameda i islama predstavljaju plansku kampanju koja za cilj ima da se muslimani gurnu u nove sukobe.

I iz Malezije i Tunisa su osudili Macronove izjave, a demonstranti su poručili da je to pokazatelj njegovog neznanja i oholosti.

U Tunisu je zatraženo otkazivanje Samita frankofonskih zemalja.

Eto, to u oni, i za najnojevskije....:kafa:
 
Turska optužila Evropu: Ovo što se dešava muslimanima - tako je bilo Jevrejima u 20. veku
Portparol turskog predsedništva Fahretin Altun optužio je Evropu za demonizaciju muslimana, "kao što se to činilo sa jevrejima dvadesetih godina prošlog veka".
Izvor: Tanjug nedelja, 25.10.2020. | 16:32



Podeli



Ilustracija: Getty Images/Erhan Ortac / Stringer













Ilustracija: Getty Images/Erhan Ortac / Stringer


"Podmukla politika uvredljivih karikatura, optužbe po kojima su muslimani odgovorni za separatizam i pretresi džamija nemaju veze sa slobodom govora", napisao je na Tviteru.


"Ovde se radi o zastrašivanju muslimana, podseća da su vrlo dobrodošli kada je u pitanju doprinos ekonomiji Evrope, ali da u isto vreme nikada neće postati njen sastavni deo", dodao je.

Kazao je da je takav stav prema muslimanima "vrlo poznat" još iz prošlog veka i da izgleda kao "demonizacija evropskih Jevreja dvadesetih godina prošloga veka".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=10&dd=25&nav_category=78&nav_id=1753058

EU je izgleda krenula u radikalni obracun sa muslimanima koji sprovode teror po zapadnoj Evropi i profesorima seku glave.....

Turska protestvuje. Turska koja je nevidjena zla pocinila u zadnjih 500 godina sirom Balkana i Evrope....

Turska koja je izvrsila genocid nad balkanskim hriscanskim narodima, Asircima, Kurdima, Jermenima....

Па референца је јасна.. Европа је у 20'ом веку прогонија Хебреје .....

Турак је направио порежење данашњега понашање Европејаца према муслиманима са пре један век понашањем Европејаца према Хебрејима...

Пошто Европејци нису подржали Балканске , Асирце , Курде , Јермене .... цео ВЕК . велико је питање да ли уствари

су подржавали цео век Турке ?!

Из тога светла треба схватитити Турков протест ....

'Европо .. Једна век смо ти Савезници против Хебреја, Словена, Асураца , Курда , Јемрена ..

Ти европо код себе си радила шта си хтела .. ми код себе исто ...

како то Европо да се сада понашаш несавезнички '

Турак
 

Јел'то турак са Балкански јањичари ?!

Ено тамо Краљевића Марка ....Деспота Стефана Лазаревића ...Мехмед Паше Соколовића ......

Некада није било Америке Аустралије за гастарбајтере .. већ у Туркију
 

Back
Top