Turska, Liban, Sirija i Jordan formiraju politički pakt?

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
thumbnail.php

Davutoglu: Saradnja se proširuje na zemlje Persijskog zaliva

Turska, Liban, Sirija i Jordan formiraju politički pakt?
Trgovinska zona koju formiraju četiri muslimanske zemlje već izaziva zabrinutost na Zapadu i u Izraelu
tanjug 08/11/2010 12:07:00

Četiri muslimanske zemlje - Turska, Liban, Sirija i Jordan - formiraće trgovinsku zonu koja bi se mogla transformirati i u politički pakt, što već izaziva zabrinutost na Zapadu i u Izraelu.

Prema saznanjima turskih listova, lideri četiri zemlje će se u januaru sastati u Istanbulu, kada će i zvanično biti promovisano stvaranje trgovinske zone u kojoj će biti omogućeno slobodno kretanje ljudi i roba.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmeta Davutoglu je prilikom nedavne posete Kuvajtu najavio da će ova saradnja biti proširena i na šest zemalja Persijskog zaliva, na čijoj se teritoriji nalaze ogromna nalazišta nafte i gasa.

"Kada ujedinimo sjever (Siriju, Liban, Jordan i Tursku), lansiraćemo saradnju i sa zemljama Zaliva", izjavio je Davutoglu.

Prema pisanju istanbulskog "Hurijeta", ovaj razvoj već izaziva podozrenja na Zapadu, pošto se strahuje da bi trgovinska zona mogla da se pretvori u politički blok muslimanskih zemlja.

Takav razvoj posebno plaši Izrael, koji već godinama ima poremećene odnose sa muslimanskim zemljama u regionu, posebno sa Sirijom, a odnedavno i sa Turskom.

Sadašnja turska vlada se u spoljnoj politici primjetno okreće prema islamskom istoku, što zabrinjava Zapad pogotovo zbog sve razvijenije saradnje Ankare i Teherana.

Ima analitičara koji upozoravaju da Turska pravi strateški zaokret i okreće leđa Evropskoj uniji, što šef diplomatije Davutoglu demantuje.

On objašnjava da je jedan od prioriteta spoljne politike njegove vlade unapređenje odnosa sa zemljama u regionu Bliskog istoka i na Balkanu.

Isto tako je jednom Egipat napravio pakt Ujedinjenih Arapskih Republika ali taj pakt je neko vrijem trajao pa se raspao.Ja mislim da se ovaj pakt nece raspasti jer ce ih vezivati ekonomija i slobodan protok robe koje ce pribliziti te zemlje Turskoj i ona prema njima medjusobno.nadam se da ce se pakt prosiuti i na Saudijsku arabiju i da ce to biti jedna brana Izraelu da ce u slucaju napada sve zemlje intervenirati da brane ono sto imaju.To je veoma dobra zamisao jer Islamske zemlje su se osamile u posebnim drzavama i kao sto Europskoj Uniji treba ujedinjenje isto tako treba i muslimanima ujedinjenje u jednu slobodnu trgovinsku zonu i mozda i politicki pakt a to je u neku vrstu savze drzava.

Уједињена Арапска Република је била држава која се састојала од данашњег Египта и Сирије.
Основана је 22. фебруара 1958. године и трајала је све до 28. септембра 1961. године када се та државна творевина се после опет поделила на Египат и Сирију, са тим да је Египат наставио још неко време носити заставу УАР-а. Председник владе је био Гамал Абдел Насер.

Wikipedia

Mislim da ce ovaj politicki pakt Turske, Libanona, Sirije i Jordana biti uspjesan projekat jer se moze taj pakt prosiriti na druge zemlje i tako osnovati jedna unija koja bi bila slicna Eurpskoj Uniji.Mislim da Turskoj ne treba EU i da je bolje da se opredijeli ka Arapskim muslimanksim zemljama gdje ce se naci veci profit i unija biti bezbjedna i profitabilna.Mislim da se ta unija moze prosititi i na Saudijsku Arabiju koja bi rado zeljela uci i biti jedan od znacajnih ekonomskih faktora a time se stvara i brana prema Izraelau ko0ji ne moze imati teritorijalne pretzenije prema nijednoj Blisko istocnoj drzavi.Mozda ako se osamostali Palestina i stvori drzavu da se i ona prikljuici tom paktu jer bi joj bilo mnogo lakse i lakse bi rpeobrodila ekonomsku krizu.Mislim da je to jedna dobra ideja i da se mogu uvesti prolazak ljudi bez pasosa nego samo sa licnom kartom gdje bi se znatno olaksao protok ljudi kroz tu uniju.Mislim da je zamisoa turske pametna stvar i da se Turska mnogo angazirala oko tog pitanja da se muslimani ujedine jer samo turska moze biti spona ponovnog ujedinjenja muslimana na Starom Istoku.isto takodjer Turska saradjuje sa Iranom i moguce je da Iran nekada bude u toj uniji ali samo treba polako se siriti isto kao i Europska Unija jer za prilazak uniji se trebaju postaviti uslovi koji ce se isupuniti.Mislim da se Turska vraca Islamu i da je to dobra stvar jer jedino tako se moze muslimanksi svijet odbraniti od stranog neprijatelja i liciti na razvijenu drzavu koja ce sutra biti primjer ostalim drzavama u svijetu.nema niceg loseg u tome sto se Islamske republike ujedinjuju jer to je znak da muslimani poalko staju na noge i da zele biti razvijeni kao Zapad a za to imaju sredstava i politicke volje.

U svijetu je dugo bio strah od ujedinjenja muslimana i mislim da je strah bezrazlozan jer ujedinjenje muslimana nosi sa sobom ekonomsku i civilizacijsku razvijenost muslimana.Sa unijom se moze sve postici i da se zemlje islama razviju do te mjere da budu uzor svijetu jer time ce islamske zemlje postici mnogo i imat ce vecu bezbjednost.Svima je drago kad Turska zeli osnovati jedan politicki pakt sa drzavama koje su pomenute jer te drzave onda nisu same i mogu se odbraniti od eventualnog neprijatelja.Mislim da se pored tog pakata moze osnoavti i vojni savez i tako biti Turska medju vodecim silama u regionu a mozda se uniji pridrui i Iran koji je vojna sila regiona ali samo kad bude sredio pitanje nuklearnog programa.Mislim da Saudijska Arabija ima uslove da se udruzi u poltiicki pakt sa Turskom jer je ona bogata zemlja i moze pruziti uniji visoku razvijenost i time doprinjeti jacanju muslimana i to ce utjecati na stadanrad muslimana u koji zive u tim zemljama jer ce se znatno pobljsati zivot muslimana u tim drzavama.isto tako nadam se da ce se uniji priduruziti i Egipat koji je zarjko zelio da se pridruzi nekoj uniji o0d ranije i mislim da ce samo udruzivanjem muslimanksih drzava da se postigne mir i jacina islamskih drzava.Na primjer jedan Arapski Emirat moze da se pridruzi uniji i da bude bogat u zajednickoj uniji sa Turskom i da se time pojacaju kadorovi i da muslimani budu bogati znanjem i civiliziranoscu.

Razvitkom Turske pocela je da se razvija i Islamska svijest Turaka koji zele da imaju utjecaja u Islamskom svijetu i da budu ucesnici civilizacijsko-ekonomskog razvoja Islamskih zemalja.Mislim da je prica o ulasku Turske u Europsku Uniju bespotrijebna, jer Turska, strateski ne bi trebala da bude clan EUa nego da zapocne novu eru politickih veza sa Islamskim svijetom i stvaranju jedne jake ekonomske unije i ujedno politicke unije koja ce biti zastita od svijh neprijatelja Islama koji zele da pokore muslimane i da budu samo pioni u rukama velikih sila.Turska je potrijebna Arapima i ne samo Arapima nego i Irancima kako bi mogli stvoriti jednu jaku ekonomsku uniju koja bi bila po ugledu na Europsku Uniju i time bi se Turska vratila u Islamsko okrilje i vise bi licla na jednu Islamsku republiku nego na jednu laicku Zapadnjacku zemlju.Turskoj je mjesto u Aziji i ona je vecim dijelom u aziji tako da nema price oko ulaska Turske u Europsku Uniju jer bi to bilo lose i za Tursku a mozda i za Europu.Turska zeli da od Islamskih zemalja napravi obnovu koja ce biti jedna od historijskih obnova poslije propasti Osmanlijskog carstva.
Stavranjem politicke unije se rijesava i pitanje Kurda jer bi oni rado zeljeli da budu sa Kurdima iz Iraka i Irana i da buduy u jednom velikom savezu drzava koja ne bi imala vize i ne bi bili potrijebni pasosi.islamske zemlje imaju potencijala da budu ekonomske sile i da ta unija bude jedna ekonomska sila koja ce biti u ravni sa Japanom i Amerikom jer islamske zemlje su pune prirodnih bogatstava i imaju dosta nafte na izvoz.Islamskim zemljam treba jedan vodic a to je najbolji vodic Turska koja ce voditi poltiicku uniju ka jednom najboljem razvitku.

Poslednja izmena:
Razvitkom Turske pocela je da se razvija i Islamska svijest Turaka koji zele da imaju utjecaja u Islamskom svijetu i da budu ucesnici civilizacijsko-ekonomskog razvoja Islamskih zemalja.Mislim da je prica o ulasku Turske u Europsku Uniju bespotrijebna, jer Turska, strateski ne bi trebala da bude clan EUa nego da zapocne novu eru politickih veza sa Islamskim svijetom i stvaranju jedne jake ekonomske unije i ujedno politicke unije koja ce biti zastita od svijh neprijatelja Islama koji zele da pokore muslimane i da budu samo pioni u rukama velikih sila.Turska je potrijebna Arapima i ne samo Arapima nego i Irancima kako bi mogli stvoriti jednu jaku ekonomsku uniju koja bi bila po ugledu na Europsku Uniju i time bi se Turska vratila u Islamsko okrilje i vise bi licla na jednu Islamsku republiku nego na jednu laicku Zapadnjacku zemlju.Turskoj je mjesto u Aziji i ona je vecim dijelom u aziji tako da nema price oko ulaska Turske u Europsku Uniju jer bi to bilo lose i za Tursku a mozda i za Europu.Turska zeli da od Islamskih zemalja napravi obnovu koja ce biti jedna od historijskih obnova poslije propasti Osmanlijskog carstva.
Stavranjem politicke unije se rijesava i pitanje Kurda jer bi oni rado zeljeli da budu sa Kurdima iz Iraka i Irana i da buduy u jednom velikom savezu drzava koja ne bi imala vize i ne bi bili potrijebni pasosi.islamske zemlje imaju potencijala da budu ekonomske sile i da ta unija bude jedna ekonomska sila koja ce biti u ravni sa Japanom i Amerikom jer islamske zemlje su pune prirodnih bogatstava i imaju dosta nafte na izvoz.Islamskim zemljam treba jedan vodic a to je najbolji vodic Turska koja ce voditi poltiicku uniju ka jednom najboljem razvitku.

Mislim da je to lepa stvar, neka se muslimani ujedinjuju, a nas Srbe i srpske muslimane neka ostave da zivimo svojim zivotom. Imaju nafte, imaju para samo im amerikanci stalno kuvaju corbe pa ne mogu da se razviju u savremeno demokratsko drustvo a jedan od puteva je ova unija.

Mislim da je ovaj potez Turske veoma dobar jer jedino ujedinjenjem u politicki pakt sa Islamksim zemljama moze se nesto uciniti i stvoriti jedna jaka Islamska civilizacija koja ce povratiti svoj stari sjaj iz vremena Kalifata.Muslimanima samo nedostaje takav neki pakt koji ce ih voditi time da imaju osjecaja da su u velikoj zemlji i da imaju dobar protok robe i da mogu trgovati lakse i bezbjednije.Mislim da jedino u ovaj pakt treba ubrojati bogatu Saudijsku Arabiju koja je veoma bitna po taj buduci pakt ali treba sacekati prvo da se osnuje poltiicki pakt pa tek onda da se prosiruje dalje.Treba Turska da se okrene Islamskim zemljama jer Islamskim zemljama treba pomoc a Srbe niko vise nikada nece dirati i nijedan Turcin nece taknuti Srbe, jer Turska je zauzeta svojim razvitkom.Hvala vam sto podrzavate ovaj plan o poltickom paktu jer ovaj plan je jedan od najboljih planova jer se time rjesavaju odredjena pitanja od vitalnog znacaja.

Nego kako ce Hezbolah koji je sitski gledati na to,pretezno sunitsko "okupljanje"?

И Сирија је сунитска па одлично сарађује са Ираном и Хезболахом. акосе мује служе и евентуално Турска и Иран постану озбиљни партнери велика је то опасност не само за Израел који би нестао већ и за ово наше подручје.

Nema u tome razlike.Razlike izmedju Siita i Sunnita su postojali samo u Iraku a hezbollah je pro-islamska organizacija kojoj odgovara ujedinjenje muslimana.hebollah je cak u dobrim odnosima sa sunnitima.Mislim da i Iran nema neku mrznju prema sunnitima da bi cak i on htio da pridruizi ali za njega ima vremena jer su u toku razgovori oko nukleranog programa pa dok se to ne zvrasi nece imati mjesta jos za Iran.U taj polticki pakt se okupljaju prevahsodno razvijene islamske zemlje i to je jedna dobra ideja a Liban spada u taj plan i to ce biti jedna veoma dobra stvar.

И Сирија је сунитска па одлично сарађује са Ираном и Хезболахом. акосе мује служе и евентуално Турска и Иран постану озбиљни партнери велика је то опасност не само за Израел који би нестао већ и за ово наше подручје.

Mislim da to nije opasnost po Izrael koliko je to zastitat od Izraela i Izraelske dominacije u regionu jer Izrael kad tada mora vratiti Palestinske teritorije i Izrael moze da postoji samo ako ne bude agresivan.Jestel procitali u temi "Ahamdinezad:Rusija je Iran prodala Vasingtonu" gdje sam objavio vijest gdje Amerika negira da ce gadjati Iran bez ozbira sto ga na to nagovara Izrael.Mislim da Izraela niko vise ne slusa pa cak ni Amerika a ovaj plan o poltickom paktu bila bi dobra stvar jer bi se Amerika polako povukla sa terena Bliskog Istoka i primat bi prepustila Turskoj koja je vazan clan NATO Pakta.Ipak i Amerika ima racuna od toga jer mora se vec jednom rijesiti pitanje muslimana jer Amerika se mnogo opekla u ovim ratovima.

Amerika se polako povlaci iz Iraka i sada za sada ne dolazi u obbzir nikakvo prisajedinjenje Iraka toom paktu jer je ekonomski veoma slab a kad se oporavi ekonosmki obnda je moguce da se Irak primi u tom paktu.Taj politicki pakt ce izglpedati kao Europska Unija i mozda je cilj amerikanaca da odvuce paznju Turaka na jedno drugacije pitanje a to je pitanje muslimanksog svijeta i tako da Turska bude glavni faktior razvijenosti islamskih zemalja a sto se tice sukoba izmedju Izraela i muslimana to ne moze biti jer bas zbopg Turske Izrael vise nece smeti da provocira jer Turska kao glavni pokretac politickog pakat je clan NATO Pakta i kad se sagoleda Amerika je preko turske jos prisutna na Bliskom istoku ali smanjenog inteziteta a Turska bi mogla ojacati jos vise jer bi nasla interes u islamskim zemljama koje su bogate naftom i tako razviti zemlje u okolisu.Sto se tice Amerikanaca oni izbjegavaju da uduju u sukob sa Turskom i zato Turska uziva veliki ugled u Americi i Amerika ce sigurno ovaj projekat podrzati.

Помоћу којег трика би то могли сви муслимани света да проузрокуку нестанак Израела,ако знамо да се ради о нуклеарној сили?

Cilj muslimana nije da uniste Izrael nego da palestina dobije svoju drzavu koja bi mogla da opstane u elemntima udruzenja sa ovim politickim paktom.Muslimanima nista ne smeta Izrael ali smeta im sto drzi okupirane teritorije i sto se ne povlaci od njih.Inace ovaj politicki pakt ce pomoci Libanu da postane visoko razvijena drzava koja ce imati zastitu od Izraela koji je imao obicaj cesto da predje granicu Libana i tako ugrozi teritorijalni integritet te drzave.Znaci ovaj pakt ima elemenata odbrane od Izraela koji je prijetnja regionu zbog svoje naoruzanosti a na ovaj nacin izrael nece moci ugroziti nijednu islamsku zemlju.

Помоћу којег трика би то могли сви муслимани света да проузрокуку нестанак Израела,ако знамо да се ради о нуклеарној сили?

Трика помахнитале муслиманске гомиле против земљице површине ЦГ зависне од подршке америке :)

Ta drzavica velicinom Crne Gore je okupirala Palestinsku teritoriju i ne vraca je Palestincima tako da oni nisu neki jadnici koji su ugrozeni od muslimana.izrael je po nekoliko puta dokazao da je fasisticka tvorevina koja zeli sve najgore muslimanima.
To sto ima Izrael nuklearnu bombu ne bi joj garantovao da bi izgubila u ratu koji bi se desio protiv nje.Muslimanima samo fali jedinstvo a Izraelu fali da mu Amerika uskrati pomoc.bez Amerike je Izrael veoma slab i mislim da je to naoruzanje koje ima izrael veoma staro i ne moze ga upotrijebiti.Ali iapk muslimanima nije cilj da uniste Izrael nego da naprave politicki pakt koji ce biti zasnovan na ekonomskom i vojnom udruzenju.To znaci da nijedna zemlja nece moci napasti siriju prije nego sto se obracuna sa calnicama politickog pakata Turskom i ostalim zemljama.To garantuje Siriji veliku bezbjendost jer njoj je okupirana Golanska Visoravan koja treba da se vrati Siriji.Ipak muslimani idu na tome da poltiickim putem vrate okupirane teritorije Palestincima i Golansku Visoravan Siriji.Mislim da Turska ima vec podrsku Amerike oko stavranja politicke unije sa bliskoistocnim zemljama.

Jedino Turska moze obnoviti ono sto se razrusilo slamanjem Osmanlijskog Carstva.Otkako je palo Osmanlijsko carstvo muslimanske zemlje se bore za svoju nezavisnost i to u velikim sukobima rjesavaju to pitanje.Sada kad je Turska veoma jak i kada ima jaku vojsku onda je vidljivo da se moze obnoviti staro Osmanlijsko carstvo i da se obnovu Islamske zemlje koje su jedva izborile nezavisnost.To je velika stvar i mislim da se ocekuje prilazak Saudijske Arabije tom paktu kako bi taj pakt bila jedna bogata unija.Turska kao jak Americki saveznik moze da obnovi islamske zemlje i da u njima zavlada pravda i bogatstvo koje se tako dugo zeli i mislim da bi tim postupkom islamske zemlje obnovile svoj stari sjaj Kalifata.Isto ocekujem da tom paktu pridje i Irak koji je bogat naftom i koji bi doprinjeo boljem razvoju trgovinske zone koja se osniva u ovom paktu ali samo treba sacekati da se prvo obnovi taj polticki pakt izmedju Libana, Sirije, Turske i Jordana kako bi zapocelo ujedinjenje islamskih zemalja.

Poslednja izmena:
Трика помахнитале муслиманске гомиле против земљице површине ЦГ зависне од подршке америке :)

Величина територије није битна,него величина нуклеарног арсенала.Нема ни једна земља у њиховом окружењу шансе да се упушта у тотални рат.

Niko nije rekao da Turska zeli obnoviti veliku Tursku ili Osmanlijsko carstvo.Mnogi su sumnjali u Njemacku kada se pocela stvarati Europska Unija da Njemacka zeli imati primata u toj uniji i da se time stvara velika Njemacka ali ipak nisu bili u pravu.Turska samo zeli da obnovi svoj utjecaj medju islamskim zemljama i da stvori polticiki pakt sa navedenim drzavama.to je samo pocetaka ali to je dobro sa muslimanske drzave koje trebaju imati savenzistvo i svoj politicki blok.Ako moze da postoji Eurpopska Unija onda zasto ne bi postojala jedna druga unija koja bi sadrzavala islamske zemlje i koje bi doprinjele da Islamske zemlje budu bogate i ekonomski jake.Nisam sigurna da Saudijska Arabija ima lose odnose sa Turskom.Ona ima izvrsne odnose sa Turskom i njeno prisustvo bi bilo od velike vaznosti jer bi se stvorila jedna jaka unija koja bi u buducnost bila jaka ekonomska sila.Na primjer jedan Kuvajt ili Ujedinjeni arapski Emirati zalsuzuju da budu u toj uniji jer mogu imati vise racuna i povezati se sa Turskom i ostalim zemljama od koje bi svi muslimani imali profit.Tu se ne radi da Turska zeli okupirati islamske zemlje i stvoriti Osmanlijsko carstvo nego zeli da ima utjecaja medju islamske zemlje i zeli da stvori jedan jaki Blsiki Istok koji ce biti jak i medjusobno povezan.Znaci nema straha od nekog udruzivanja muslimana protiv Izraela ili neke durge zemlje nego to udruzivanje ce biti zasnovano na ekonomskom karakteru a mozda i vojnom karakteru jer muslimani imaju pravo da naprave jaku uniju koja ce imati zajednicku vojsku.Turke ne interesuje to sto Izrael ima atomsku bombu jer nije u planu da se napada Izrael a izrael nema sanse protiv muslimana da ratuje jer sada su muslimani puno ujedinjeniji nego ranije i mogu slistiti cijeli izrael prije nego se on dokap dugmeta za ispaljivanje nuklearne rakete.To sam govorio i ranije da nije vazno to sto Izrael ima atomsku bombu i sto se kotira kao nuklearna sila jer niko nece upotrijebiti nuklerano oruzje jer to ce biti pogubno po Izrael jer poslije toga nece moci da se snadje od silnih napada muslimana.Ali da ostavimo rat.Ovdje se radi o slobodnoj trgovini i slobodnom protoku robe tako da se treba isprobati ovaj projekat i oprobati da li funkcionira.Ako funkcionira dobro onda se taj projekat moze prositi na sve zemlje Blsikog Istoka i da se napravi jedna veoma dobra unija koja ce parirati Europskoj Uniji jer Islamske zemlje imaju potencijala da naprave bum u svijetu cak veci nego Kina.U tome je jedna dobra stvar ovog politickog pakta jer nosi sa sobom razvitak kako civilizacijski tako i ekonomski i i vojni razvitak.Svima bi bilo dobro da taj politicki pakt preraste u jedan vojno tehnicki ugovor kome bi se clanice unije dogovorile da bi interevnirale sve zajedno ako bi neka clanica unija bila napdnuta.Tu se onda radi o zajednickim vjezbama i drugim projektima tako da bi to nosilo sa sobom ekonomski i vojni razvitak te unije.Mora se napraviti neka ravnoteza u svijetu i moraju se muslimani dogovoriti da stvore jedan svoj politicki blok koji ce biti znacajan u svijetu.Svima bi bilo drago da se osnuje jedna vojska koja bi cuvala sve drzave clanice unije i koja bi bila jedna od snaznijih armija u svijetu.uzmimo na primjer ako bi se toj uniji pridruzio jos Iran koji je vojno jak onda bi od toga ispalo da bi se napravio jedan jak Bliski Istok koji bi sakupljao Islamske zemlje i koje bi bile jake vojno i ekonomski.Mislim da ovaj prioijekat unije moze premasiti u ekonomiji Kinu i dostici po razvijenosti Japan.Saudijska Arabija je vec jaka kao Japan i njeno prisustvo bilo bi znacajno.To bi bilo dobro jer ne bi bilo siromasnih muslimana i mogli bhi se skolvati po modernim principima.Mislim da ovaj projekat unije moze se naci u uzoru iz pocetka stvaranja Europske Unije i nije uperen ni prema bilo kojoj drzavi.Mislim da izrael treba biti zabrinut samo zbog toga sto drzi jos okupirane teritorije i mislim da bi bilo znacajno da se Izrael natjera da ustupi teritoriju Palestincima koji bi sigurno usli u tu bliskoistocnu uniju.

Back