Turska delegacija tražila skidanje zastave RS

Bugarash

Domaćin
Banovan
Poruka
3.875
BANJALUKA – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović otkazao je današnji sastanak s ministrom inostranih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, nakon što je turska delegacija tražila skidanje zastave Republike Srpske iz sale za sastanke u Palati Republike u Banjaluci, saopšteno je iz Kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH.

ministar inostranih poslova turske -Ahmet Davutoglu
davut-mostar.jpg


U saopštenju se navodi da je sastanak otkazan i zbog kašnjenja turskog šefa diplomatije 75 minuta na već pomereni termin sastanka, koji je trebalo da se održi oko 16 sati.
Radmanovićev kabinet nalazi se u zgradi Palate predsednika RS, gde je prethodno, nešto ranije popodne, održan sastanak predsednika RS Milorada Dodika i turskog šefa diplomatije, koji je pozvao Dodika da poseti Tursku.

•Davutoglu je ranije rekao da je cilj spoljne politike Turske uspon otomanskog Balkana. "Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan. Otomanska stoleća Balkana su uspešna priča i sada je treba obnoviti", izjavio je on pre godinu dana.
Davutoglu je izjavio da je BiH izazov za sve koji žive u regionu i da predstavlja kičmu stabilnosti Balkana.
"Saradnja u BiH sva tri naroda biće dobra vest za celi svet", rekao je Davutoglu, istakavši da Turska podržava integritet, prosperitet i ekonomski razvoj BiH.
Dodik je rekao da Turska smatra da je unutrašnji dogovor i dijalog stvar domaćih političkih aktera i da se na taj način jedino mogu tražiti rešenja.
"RS je siguran partner u očuvanju mira na prostoru jugoistočne Evrope", rekao je Dodik, izrazivši uverenje da Turska ima namere da podržiunutrašnji dijalog u BiH, ne favorizujući nikoga.

Dodik je istakao da su turski privrednici dobrodošli u RS i pozvao turskog ministra da ponovo dođe u Banjaluku.
Govoreći o ustavnim promenama u BiH, Davutoglu je naglasio da je potrebno sprovesti odluku suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".
On je izrazio zadovoljstvo što je posetio Banjaluku, kao i time što ga je predsednik RS pozvao da održi predavanje u ovom gradu. Turski šef diplomatije uputio je poziv predsedniku Dodiku da poseti Ankaru.

"U BiH imamo čorbu"

U Mostaru je u toku radna večera Davutoglua sa Čovićem i LjubićemPredsednik HSP BiH Zvonko Jurišić kaže da je Davutoglu podržao platformu koju su potpisali SDP, SDA, HSP i Narodna straka "Radom za boljitak", opisujući je kao promenu u odnosu na dosadašnju politiku u BiH i "hrabar vizionarski potez".

"Ministar Davutoglu je rekao da u BiH imamo jednu čorbu i ako u njoj nedostaje jedan začin, odmah neće da bude dobra. Tako da, ukoliko nema Hrvata u vlasti, to nije dobro. To znači da od situacije u BiH treba napraviti jednu dobru čorbu po volji svih naroda i građana BiH", mišljenja je Jurišić.

On je rekao da je Federacija BiH nastala 1994. uz snažnu podršku Turske i Hrvatske, te da je njima interes da se taj entitet sačuva i da se BiH uredi po meri naroda, odnosno da svi moraju da štite njen integritet i celovitost.

U Mostaru je u toku radna večera Davutoglu sa liderima HDZ BiH i HDZ 1990. Draganom Čovićem i Božom Ljubićem. Davutoglu, koji boravi u poseti BiH, prethodno je boravio u Sarajevu i Banjaluci.Reakcije

Špirić: Čin nepoštovanja RS

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je današnji zahtev delegacije Turske da se ukloni zastava RS tokom najavljenog susreta sa Radomovićem čin nepoštovanja Srpske.

"Svima koji budu to tražili treba da im se vrati na isti način i mislim da je Radmanović ispravno postupio, iako će to izazvati razne komentare, ne samo u BiH, nego i izvan BiH", istakao je Špirić za Radio-televiziju RS.Babić: Smišljeni postupak

Zamenica ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocenila je da je zahtev turske delegacije smišljeni postupak Ministarstva inostranih poslova i Ambasade Turske u BiH.

"Vrata RS su za sve otvorena i svi su dobro došli, međutim tuski šef diplomatije, koji je u RS došao u svojstvu predsedavajućeg Saveta Evrope, očigledno da nije došao sa dobrom namerom u Banjaluku", rekla je Babićeva.Marković: Gosti treba da poštuju ambijent i uslove domaćina

Poslanica SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković rekla je da nije uobičajeno da gosti diplomate uslovljavaju, već treba da poštuju ambijent i uslove u kojem ga domaćin dočekuje.

"Davutoglu i svi koji dolaze iz Turske pokušavaju da se namentnu kao nekakvi mirotvorci i dijele neke lekcije u BiH, a pri tom svi znama da i sama Turska 20 godina čeka da bude primljena u EU i da još nema nikakve izglede i šanse da se to i desi zbog svojih unutrašnjih problema", konstatovala je Markovićeva.Popović: Test na islamski način

Dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović izjavio je da je više nego jasno da Davutoglu nije došao da razgovara o saradnji sa RS, nego da je "testira na islamski način".

"Radmanović, koji nije hteo da ga primi zbog zahteva za uklanjanjem zastave RS, potpuno je dobro postupio i takvim osobama kao što je turski ministar treba zabraniti dolazak u RS, kako to rade ozbiljne zemlje u ovakvim slučajevima", rekao je Popović.
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/232386/Turska-delegacija-trazila-skidanje-zastave-RS
 
Poslednja izmena:

Back
Top