Turkinje se bude i žele prava !!!

porin50

Ističe se
Poruka
2.137
03.10.2007 16:23
Žene u Turskoj osporavaju novi Ustav

Ženske skupine u Turskoj, njih više od 80, osudile su novo ustavno ustrojstvo koje, kako kažu, vraća zemlju unatrag u područjima poput jednakosti spolova.

Novi Ustav trebao bi zamijeniti dosadašnji koji je predstavljen 1980. godine, a u dokumentu su žene opisane kao ranjiva skupina u društvu, kojoj je potrebna zaštita.

" Ako Vlada prihvati ovaj prijedlog, pokazat će svoje ideološke vrijednosti i razmišljanja o odnosima među spolovima i pretpostavke kako žene treba štititi", rekla je Selen Lermioglu te dodala kako žene ne trebaju zaštitu već jednakost.

Ženske skupine kažu kako još nisu utvrdile zajednički stav o islamskim maramama, koje nosi više od 60 posto žena, a zabranjene su u državnim uredima, na fakultetima i u školama.

Ženske skupine zahtijevaju da ih se pita za mišljenje prije konačne odluke, a proces donošenja Ustava vide kao priliku da se izbore za još više prava za žene u Turskoj.

Žene inzistiraju na uklanjanju diskriminacije na svim područjima te tvrde kako je to jedini način da se Turska izdigne s kraja europskog popisa kad je riječ o jednakosti spolova.

-----------------------------------------------

Jeli došlo vrijeme da se i u muslimanskom svijetu promjene odnosi među spolovima?

Jeli došlo vrijeme da se i u muslimanskom svijetu promjene odnoso među spolovima?
Teško će nešto promeniti.
Njima su takvi društveni odnosi usadjeni u gene.
Ali, mislim da bi bilo lepo da se izbore za sebe. Nije njima lako.
Letovala sam u Turskoj i jedino što mogu reći da je neravnopravnost katastrofalna.
Ali, najveće zgražavanje je izazvala umeni, priča nekog drugara sa fakulteta koji je Sirijac.
Kod njih se još uvek poštuje Šerijat!:shock:
Objasnio nam je kako on ima pravo da ubije svoju ženu ako ga prevari. S ti što je on ne bi ubio, ali bi joj život učinio takvim da bi to sama poželela da uradi.:shock::shock::shock:
Zamislite te mozgove i te misaone tokove. Jeza!!!

Baba Višnja je strogo protiv da muško i žensko bidne isto. Pa na šta ću ondak da ličim?

wolves-2-1.jpg

Ja bila letos, nisam sigurna da znam o čemu priča. Milioni normalnih žena, tu i tamo poneka sa maramom, uglavnom mlada. Meni to liči više na neki mladalački bunt, nego na moranje.:wink:

Veliki je stambol, ima ih u maramam ima ih u minicima..ma za svaki ukus. Ne bih problem zhena lokalizovao samo u tuskoj( jer je jelte muslimanska zemlja)...nazhalost problem zhena i njihova diskriminacija je na globalnom nivou

Veliki je stambol, ima ih u maramam ima ih u minicima..ma za svaki ukus. Ne bih problem zhena lokalizovao samo u tuskoj( jer je jelte muslimanska zemlja)...nazhalost problem zhena i njihova diskriminacija je na globalnom nivou

Sigurna sam da ih ima mnogo više sa maramama u unutrašnjosti Turske, u Istambulu, uglavnom ne.

A diskriminacija žena je neiscrpna tema. Primera ima bezbroj, odakle početi?

Aj da malo dotaknemo temu, slazhem se da je tema neiscrpna.
Zhivim u svedskoj..demokratskoj zemlji, jelte, i zamisli ovde je zhenama plata manja u odnosu na mushkarca oko 30 %..

Da, to sam čula pre par godina i šokirala se. Neki moji rodjaci žive u Švedskoj.

Ali, sa druge strane, imam utisak da su tamo žene, osim u finansijskom smislu, zaista u svakom drugom pogledu, maksimalno zaštićene.

Turska nije šerijatska već sekularna država.

Koliko ja znam šerijatske države su Iran Saudijska Arabija i nekada je bio Afganistan. Ali moguće je da u zabitim djelovima Sirije još uvijek vlada
šerijatski zakon bez obzira na postojanje državnih zakona.

iako sluzbeno vrijedi u Saudijskoj rijetko se provodi, ustvari neka mjesavina serijatsko-gradanskog prava..
za Iran vrijedi isti, iako se momentalno trude da ga jace uvedu
sirija uopce nije serijatska drzava
ni jedna od njih, ne provodi seijatski zakon kamenovanja zene zbog preljuba..
a zene su u svim islamskim zemljama diskriminirane, negdje vise negdje manje..

Aj da malo dotaknemo temu, slazhem se da je tema neiscrpna.
Zhivim u svedskoj..demokratskoj zemlji, jelte, i zamisli ovde je zhenama plata manja u odnosu na mushkarca oko 30 %..
Ne pričaj gluposti!Sediš u BG i k*njaš kvake.Preseli se u neku od tvojih muslimanskih selendri pa nam piši blog.Ovde žene mogu da rade,a i da se izbore za nešto.Kod vas su ceo život zakopane u dimije i zavise od muške milostinje!8-)
Nema goreg licemerja nego kad taliban priča o ženskim pravima u Srbiji.

da a kako je po selendrama u sred neke zabiti :? i slazem se, nije tuska,a posebno konstantinopolj prosek da o njemu diskutujemo.
isto ko kad bi smo ovde uzeli beograd za prosek a to je daleko od proseka :neutral:
i jeste diskriminacija zena problem na globalnom nivou,ali zna se da je to posebno jako u islamskim zemljama...
koliko ja znam zenama je u avganistanu bilo zabranjeno do ne znam kada skolovanje,da izlaze same na ulicu,da ne pricam o tome kako je zena obavezna da se oblaci,poligamija itd :neutral:
mislim ja se za njihova prava necu boriti,za to treba onaj ko je ugrozen a i problem u celoj prici je sto se one vekovima uce da to treba eto tako bas da bude...kulturoloska razlika valjda.sta vise mislim da vecina njih,osim mozda turkinja i jos nekih gde je islam nesto slabiji,uopste i ne razmisljaju na ovu temu,osim toga kako smo mi ne-muslimanu ludaci sto se bavimo necim sto je za njih najnormalnije i da je to njima poslednja stvar na umu...

da a kako je po selendrama u sred neke zabiti :? i slazem se, nije tuska,a posebno konstantinopolj prosek da o njemu diskutujemo.
isto ko kad bi smo ovde uzeli beograd za prosek a to je daleko od proseka :neutral:
i jeste diskriminacija zena problem na globalnom nivou,ali zna se da je to posebno jako u islamskim zemljama...
koliko ja znam zenama je u avganistanu bilo zabranjeno do ne znam kada skolovanje,da izlaze same na ulicu,da ne pricam o tome kako je zena obavezna da se oblaci,poligamija itd :neutral:
mislim ja se za njihova prava necu boriti,za to treba onaj ko je ugrozen a i problem u celoj prici je sto se one vekovima uce da to treba eto tako bas da bude...kulturoloska razlika valjda.sta vise mislim da vecina njih,osim mozda turkinja i jos nekih gde je islam nesto slabiji,uopste i ne razmisljaju na ovu temu,osim toga kako smo mi ne-muslimanu ludaci sto se bavimo necim sto je za njih najnormalnije i da je to njima poslednja stvar na umu...

Znaci u tom zecu lezi grm...;)

Back