Туризам у Војводини. Шта видети, препоруке..

Владан

Buduća legenda
Poruka
35.371
Screenshot_20230505-120329-971.png
 
И Црвени Чот...и Змајевац... Фрушка гора је ❤️
Fruska gora je tek lepa kad zivis na njoj, kad dodjes kao turista vidis samo deo toga.
Meni je juzno pobrdje Fruske mnogo lepse od severnog, nije sto sam i sam ceo zivot gravitirao tom kraju, no taj deo je direktno osuncan, sumovitiji je, mnogo vise potoka ide ka Savi nego ka Dunavu, vecina manastira i prnjavora se nalazi na toj strani, lepsi je pogled (na Srem a ne na Backu - nije sto sam lokal patriota)..
 
Poslednja izmena:
Ispod >>> Pinkijevog groba - Mala Remeta.
Na 1600m (sad pogledah tacno na google mapama) ka zapadu od mesta gde je nastala ta fotografija nalazi se moja (buduca) penzionerska kuca.
Ko'ko vec za par meseci dolazim tamo da provedem kasno leto i ranu jesen (najlepse godisnje doba na Fruskoj), cisto da se uverim da jos postoji. Za mene najlepse mesto na zemaljskoj kugli, a verujte mi trenutno zivim mozda u najlepsem delu zemljine kugle po nekima, meni je juzno pobrdje Fruske i Srem najlepsi.
 
Pa dobro, ima smisla.
Nego, da li je neko bio na Deliblatskoj peščari?
A ko nije? >>> Fotografije ( post #697, 698) na temi Vojvodina u fotografijama.

Vodili nas svojevremeno sa skolom a davnih '80-tih (pocetak) smo cak imali i radne subote sa akcijom posumljavanja ( postojala je i ORA Deliblatska pescara koja se bavila posumljavanjem). Kasnije me vodio drugar sa studija, rodom iz Panceva, na Zagajicka "brda", talasaste ravni iznad Grebenca (tamo smo spavali par dana pa pamtim), sela gde je rodjen Vasko Popa. U sustini taj istocni deo pescare uz Karas i kanal DTD je meni najlepsi, nekako najdivljiji i ima dosta obelezja prave pescare.

Jednog davnog leta, '90-tih smo u drustvu bajkovima obisli pescaru, uzduz-popreko i okolo. I dan danas se toga rado secam.
 
Poslednja izmena:
Eto ja recimo. Šta da radim, nije bilo škole da me vodi, a nisam nikad ni ovako.
Nista ona stara krilatica pokrajinskog politbiroa " upoznaj drzavu da bi je voleo"? Ti ocito nisi bio dobar ni pionir ni omladinac.

Ozbiljno, meni je pescara uz Dunav i Frusku najveca atrakcija u Banatu i Sremu. Obavezno je treba posetiti, naci neki privatan smestaj u recimo Devojackom bunaru, Susari ili juznije uz Dunav u samom Deliblatu ili Gaju pa bajkom preko nje. Najbolje u prolecnim mesecima, ovo doba godine pa do sredine juna.
 

Back
Top