Turci "verni i moralni", a "kralj Lazar" tiranin koji želi da popije krv iz Muratove lobanje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

toz972

Poznat
Poruka
8.371
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=02&dd=07&nav_id=1651672
Turci "verni i moralni", a "kralj Lazar" tiranin koji želi da popije krv iz Muratove lobanje

Najnoviji turski istorijski filmski spektakl "Turci dolaze" pojavio se u bioskopima u toj zemlji, a biće prikazan i širom sveta. Antijunak filma kralj Lazar u filmu se kune da se neće smiriti dok ne popije krv iz lobanje sultana Mehmeda, u čemu mu pomažu glavni vitezovi - Milošević i Karadžić.

14743828905e3d1af355d67244696940_v4_big.png

Turci su u filmu prikazani kao pošteni i moralni, "verni pravom Bogu Alahu", i oni se ovde bore protiv tiranina Lazara, koji u pohodu da stvori veliku Srbiju zarobljava ženu pokojnog oca sultana Mehmeda Maru Branković i Mehmedove konjičke vojnike akandžije.
Radnja je smeštena u 15. vek, iako nema nikakvih realnih dodirnih tačaka sa stvarnim događajima u tom istorijskom trenutku.

Film na specifičan način opisuje "kralja Lazara" kao krvoločnog osvajača žednog krvi sultana Mehmeda Osvajača. Kao Lazarevi glavni saradnici prikazuju se vitezovi Milošević i Karadžić, što otkriva i propagandnu nameru autora da sa poznatim prezimenima iz savremene istorije Srbije i uvreženim paradigmama - prikaže "krvoločnu prirodu naroda".

Na kraju filma dolazi do odlučujuće borbe u kojoj "pravda pobeđuje" - Turci oslobađaju Maru i zarobljene akandžije, a "kralj Lazar" gubi bitku.



More Turci ne gazte oranje....More Marko ne ori drumove.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top