Quantcast

Туранизам у Мађарској и Турској

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Међу Мађарима и Турцима је све популарнији туранизам, тј. везивање своје историје/порекла и културе за централну Азију и туркијске народе.
У месту Бугач на југу Мађарске се сваког лета одржава туранистички скуп Курултај, где долазе гости из Турске, Азербејџана, централноазијских држава, као и представници туркијских народа из Русије (Башкири,Татари, Туванци, Алтајци итд.)
 
Poslednja izmena:

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Мађарска и Турска су задњих година преко туранизма почели да граде добре политичке односе.
Све више Мађара и Турака се међусобно доживљавају као браћа, они говоре да су Атилини потомци.
На Курултају у Бугачу увек је присутан турски амбасадор у Мађарској, а турска финансијски помаже ту манифестацију.

Шта је то натерало Мађаре да браћу траже у Турцима и централноазијским туркијским народима? :think: А са њима нису повезани ни по вери, ни по култури, ни по генетици, а лингвистички врло мало...

 
Poslednja izmena:

qvey

Zainteresovan član
Poruka
454
San o podeli Balkanskog poluostrva i zal za 64 zupanije i Otomanskim carstvom su elementi koji guraju oba naroda da placu nad Turanizmom.
 

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Међу мађарском елитом туранизам се појавио у 18-ом веку, али то није ушло међу шире народне масе све до недавно https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Turanism

Ево мало слика са Курултаја из Бугача са југа Мађарске
 

Gledston

Zainteresovan član
Poruka
450
Што се Турске тиче, туранизам је настао деловањем спољних, не унутрашњих фактора. У време владавине султана Абдулхамида II већ се увелико играла тзв. Велика игра (дипломатска борба за утицај над Персијом, Кавказом и Централном Азијом) између Уједињеног Краљевства и Русије. Уједињено Краљевство, жељно да преусмери османске амбиције на залеђину Персијског залива, одлучило је да спонзорише развој туранизма. Мађарски оријенталиста и британски агент, Армин Вамбери, плаћан је да се састаје са припадницима османске елите, па чак и са самим султаном Абдулхамидом II и промовише туранизам. Русија је из истих разлога ширила туранизам преко својих агената, углавном Татара, попут Хусејинзаде Али-бега (писца химне туранизма).

Можда и пре Британаца, немачки инструктори у османској војсци (попут чувеног Молткеа) су предлагали да се султани окрену ка истоку, где ће лакше победити. Ово, додуше, није било сасвим мотивисано империјализмом као у британском случају, већ рађе убеђењем да је Османско царство немоћно да ратује са Западом.

Османска елита је током Танзимата школована на Западу. Тамо су се будуће османске вође упознале са дискурсом оријентализма (цивилизовани Запад против дивљачког Истока). Учећи се модерним појмовима, пре свега национализму, они су европске идеје преносили новим генерацијама у својој домовини (Ахмед Вефик-паша и Генерал Сулејман-паша, оци пантуркизма, били су ученици оријенталисте Жозефа де Гиња). Први бастион туранизма био је Едебијат-и Џедиди (Нова Књижевност).

Туранизам ипак никад није усвојен као званична политика из простог разлога што је политика Итихада (погрешно називан пан-исламизмом захваљујући француској и италијанској пропаганди) далеко више одговарала интересима Османског царства, чак и у време тзв Младотурског режима. Тако, када је Кемал-бег покушао да прогласи политику пан-туркизма на Скупштини у Солуну (1909), посланици су га прекинули у говору. Младотурци су имали и додатни мотив за тако нешто, а то је чињеница да великим делом они заправо и нису били Турци. Међутим, један од кључних људи покрета, Мухамед Зија-бег (будући Зија Гок Алп) организовао је тајни програм туранизма. У Солуну је окупио групу младих писаца око удружења Јени Лисан (Нови Језик) и његовог часописа Генџ Калемлер (Млада Пера). Ово друштво се убрзо стопило са друштвом Јени Хајат (Нови Живот) и његовог часописа Јени Фелсефе (Нова Филозофија). Људи окупљени у ова два друштва започели су жестоку кампању против османизма и "пан-исламизма".

Кампања је током Првог светског рат побрала симпатије великог дела Младотурака, тим пре што се сво мртвило Итихада показало одсуством одговора муслимана под европском влашћу на прокламацију џихада из 1914. По смрти Османског царства, туранизам се показао као најјача центрипетална сила која је остатке Османског царства претворила у Турску, а остатке османских субјеката у Турке. Зија Гокалп и Јусуф Акчура су били шампиони лингвистичке реформе, увођења старих турских имена (Атила, Бабур, Ертогрул, Алп...), те увођења сиве вучице као древног турског симбола (у ствари симбола централноазијског племена Ту-Киу из 6. века). Туранизам није усвојен као званична политика ни за време Мустафе Кемала Ататурка, будући да му је током Рата за Турску била потребна сва совјетска помоћ (због чега се одрекао свих покушаја Енвер-паше да искористи рат изазван Октобарском револуцијом и Туркестан припоји Турској). Како је и после рата Ататурку требала совјетска помоћ, туранизам никако није могао заживети.

Током Другог светског рата дошло је до формирања неколицине туранских културних друштава (Турска Културна Унија, Гурем, Гокбуру...). Због совјетских демарша, ова друштва су насилно сузбијана током рата. Тако је турски председник Инени осуђивао читаве групе интелектуалаца, попут историчара Зекија Велидија Тогана због фашизма, расизма и субверзивних делатности. После Другог светског рата и разласка Совјетског Савеза и Турске, дошло је до делимичног оживљавања туранизма, али без практичних политичких последица.
 

Mstislav

Veoma poznat
Poruka
14.192
Madjari kao ugro-finski narod bar po poreklu manjinske vladajuce klase i kao genetski vecinsko slovenska populacija ne znam sta traze u turkijskom drustvu
 

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Madjari kao ugro-finski narod bar po poreklu manjinske vladajuce klase i kao genetski vecinsko slovenska populacija ne znam sta traze u turkijskom drustvu
Ваљда траже нешто што им фали на западу тј. у оквиру католичку-протестантске цивилизације.
Један Мађар из Мађарске ми је рекао да туранизам највише подржавају националисти, углавном они који су симпатизери националистичке странке Јобик коју води Габор Вона, врло необично.
Гавор Вона је врло чест гост у Турској, он јавно говори да су Мађари дунавски Турци и на својим јавним наступима често руком показује вучју главу која је туранистички симбол.
Јобик је друга странка по снази у Мађарској.

 
Poslednja izmena:

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Код Бугара скоро да не постоји туранизам, сироти Бугари се убише да докажу да су Прабугари били иранског а не туркијског порекла.

Ложење на степску културу и Атилу је доминантно међу Мађарима, чак и међу онима који нису туранисти.
То је једноставно део њиховог идентитета, они Атилу хинског сматрају својим јунаком као ми Милоша Обилића или Марка Краљевића. Једно од најчешћих мушких имена код Мађара је Атила.
Без обзира што имају доминантно словенско порекло Мађари се не осећају као део словенског света. Они имају два стуба идентитета; један је католичко наслеђе, средњовековне Мађарска и Аустро-Угарска то им је европски стуб идентитета, а други стуб им је наводно азијско порекло тј. Атила, Арпад, Алмош, степе, коњи итд.
Може се рећи да су Мађари само по крви Словени, а по језику и у души, срцу и глави су далеко од словенског света.

У овој мађарској етно песми доминирају туркијско-степски мотиви, а певачица која пева се зове Тила Торок, да ли јој је то право име и презиме или уметничко не знам. На мађарском Торок значи Турчин.

 
Poslednja izmena:

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Na onom gore posteru videh i bugarsku zastavu. Sumnjam da su iranski narodi obitavali u jurtama.
Има и Бугара на тим туранистичким скуповима, али је туранизам пуно популарнији код Мађара.
Испада да Мађари желе да докажу да нису Словени а заправо јесу, а Бугари желе да докажу да јесу Словени а заправо... :hahaha:
 

Карлос Шакал

Zainteresovan član
Poruka
429
Madjari kao ugro-finski narod bar po poreklu manjinske vladajuce klase i kao genetski vecinsko slovenska populacija ne znam sta traze u turkijskom drustvu
Мађари су већински панонски Словени, да не кажем равничарски Словаци. Има међу њима и добар постотак Срба и Немаца.
Турци исто тако везе немају са том пантуркијском причом, они су већински домороци Анадолије. као и Азери, који су Иранци говорећи старим турским дијалектом.
Сви ови народи само сплетом историјских околности причају туђинским језицима.
 

Mstislav

Veoma poznat
Poruka
14.192
Upravo to, Madjjari ugro-finci po jeziku, Sloveni po poreklu furaju turanizam, Turci vecinom poturceno anadolsko, jermensko i balkansko stanovnistvo,a Bugari slovenizovani balkanski domoroci sa turkijskim imenom koji se upinju da budu Iranci, luda kuca.
 

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Snimili su film pre dvadesetak godina o doseljavanju Madjara, glavni glumac Franko Nero alijas Banovic Strahinja.Pogledajte prilog 476484
Претпостављам да је Франко Неро глумио Арпада.
Арпад сигурно није изгледао тако са све плавим очима, али добро.
Прото-Мађари су су били конгломерат угро-фунских и туркијских племена. Сматра се да је Арпад био туркијског порекла.

Мађарски језик спада у угро-финске језике, али у њему има туркијскох уплива (има и словенског наравно).
На овој карти је приказано како се на европским језицима каже јабука, обрати пажњу на Мађарску, Турску, Азербејџан, Казахстан и област у Русији где живе Башкири
 
Poslednja izmena:

Mstislav

Veoma poznat
Poruka
14.192
Kao i slovenizme utca-ulica, medve-medved... Na fakultetu sam znao par madjarica, sa jednom sam bio pravi drugar, nabrajala mi je sve te slovenizme, inace po izgledu prosla bi za 100% Ruskinju.
 

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Kao i slovenizme utca-ulica, medve-medved... Na fakultetu sam znao par madjarica, sa jednom sam bio pravi drugar, nabrajala mi je sve te slovenizme, inace po izgledu prosla bi za 100% Ruskinju.
Мађари су у неком просеку најсличнији Словацима.
То је зато што је у време Аустрије и касније Аустро-Угарске јако пуно Словака помађарено.
Мађари су још по доласку у Панонију апсорбовали Словене који су живели у данашњој западној Мађарској, али је можда још више словенског елемента помађарено од 18-ог до 20-ог века него у средњем веку.

Мађари су нарочито од 1867 године тј. од нагодне са Бечом и настанка двојне монархије радили на мађаризацији свих народа који су живели у мађарском делу монархије, а Словаци су били највише на удару.
Помађарено је и доста Срба, Влаха (Румуна), Русина, Хрвата, па чак и Немаца.
Једно од најчешћих презимена код Мађара је Хорват, а јако пуно Мађара има словачка и немачка презимена, они који мађаризовани у време Аустро-Угарске често су задржавали своја презимена а узимала само мађарска имена.
Један од највећих мађарских песника и револуционар Шандор Петефи је рођен као Александар Петровић од оца Србина и мајке Словакиње.
Ференц Пушкаш је рођен у помађареној немачкој породици.
Отац мађарске нације Лајош Кошут је био пореклом Словак.
Лидер Јобика Габор Вона је италијанско-словачког порекла, италијанског по мушкој а словачког по женској линији.
 

Mstislav

Veoma poznat
Poruka
14.192
Kod njih su cesta prezimena Kovacs, Ceh, Tot-Slovak, Molnar ima i sa osnovom Rac, jasno kao da da su slovenskog porekla. Ne znam jesi primetio, ali neki Madjari iz Vojvodine i vecim delom iz Transilvanije imaju delom mongoloidni fizicki izgled, na um im sad padaju Istvan Pastor i Arpad Sterbik. U Madjarskoj to nisam vidjao kao ni kod zena im ovde kod nas, za Transilvaniju ne znam.
 

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
Kod njih su cesta prezimena Kovacs, Ceh, Tot-Slovak, Molnar ima i sa osnovom Rac, jasno kao da da su slovenskog porekla. Ne znam jesi primetio, ali neki Madjari iz Vojvodine i vecim delom iz Transilvanije imaju delom mongoloidni fizicki izgled, na um im sad padaju Istvan Pastor i Arpad Sterbik. U Madjarskoj to nisam vidjao kao ni kod zena im ovde kod nas, za Transilvaniju ne znam.
Приметио сам да код Мађара из Војводине зна бити азијатског уплива, ради се о Секељима који су се у 19-ом веку населили у Војводину.
Секељи су више повезани са прото-Мађарима него Мађари из Мађарске.

Код ових Мађара из Војводине се примети азијатски уплив
овај исти Сергеј Шојгу, а Сергеј Шојгу је по националности Тувинац (туркијски народ из јужног Сибира)
 
Poslednja izmena:

Сребрена

Iskusan
Moderator
Poruka
6.332
Код Бугара скоро да не постоји туранизам, сироти Бугари се убише да докажу да су Прабугари били иранског а не туркијског порекла.
Ima nekih naznaka za obnovu staroblgarske vere. tangrizma/tengrizma, gde je Tengra bio vrhovni Bog.


Тенгризъм е древно вярване на тюркските, монголските, хунските народи, включително и прабългарите преди мнозинството от тях да приемат известните световни религии. Все още активно се практикува в Якутия, Монголия, Казахстан, Киргизстан и Волжка България, паралелно с тибетския будизъм...В България през последните години се наблюдава повишен интерес към тенгрианството. В основата на това е Движение „Войни на Тангра“, основано през 2004 от починалия дисидент Ангел Грънчаров – Елтимирhttp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:zXuH-0ypKmIJ:raven-shaman.narod.ru/tengir.html+сибирский+шаманизм+дух+помошник&hl=bg&ct=clnk&cd=2&gl=bg

http://www.voininatangra.org/modules/xfsection/index.php?category=16

https://ru.wikipedia.org/wiki/Тенгрианство
 

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036
На клипу се у пар наврата види бугарска застава.

Мађари су ти залутали, а Бугари су међу својима. :hahaha:
 

Krishna

Domaćin
Poruka
3.036

Изливи љубави између Мађара и Турака на youtube коментарима испод овог видеа који говори у битци на између Мађара и Османлија на Мохачу 1526 године! :hahaha: Хуни против Хуна, хришћански Хуни против муслиманских Хуна, турска/туркијска браћа, Турци против Турака, муслимански Турци против хришћанских Турака... :hahaha:
 
Poslednja izmena:
Top