Evo delimičan prevod vesti koju je BBC objavio 23. februara ove godine
Francuska je proterala "radikalnog" imama koji je dao "neprihvatljive primedbe" o zastavi zemlje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.
Čini se da je Mahjoub Mahjoubi francusku zastavu nazvao "satanskom" u video snimku koji je postao viralan na mreži ranije ove nedelje.
Gospodin Darmanin je rekao da su imigracione reforme Francuske omogućile brzu deportaciju imama.
Ali imam negira bilo kakav prekršaj i rekao je da nije iskazivao nepoštovanje.
Mahjoub Mahjoubi, koji je porijeklom iz Tunisa, ali je u Francusku došao prije 38 godina, bio je imam u džamiji Ettaouba u malom gradu Bagnols-sur-Ceze, na jugu Francuske.
On je uhapšen ranije ove nedelje nakon što je internetom kružio video na kojem se vidi kako opisuje "trobojnu zastavu" kao "satansku" i kaže da "nema vrednosti kod Alaha".
Iako nije pomenuo određenu zastavu, mnogi komentari ispod videa pretpostavljali su da je mislio na francusku zastavu.
Imam je kasnije rekao da mu je žao ako je naneo bilo kakvu uvredu, tvrdeći da su njegove primedbe o zastavi bile "lapsus".
Darmanin je u četvrtak napisao na X da je tražio da se izda nalog za proterivanje Mahjouba Mahjoubija i pohvalio nove stroge zakone o imigraciji koji Francuskoj olakšavaju deportaciju stranih stanovnika.