Шта сад, сањам да сам пао са десетог сспрата зграде и то се тумачи као моја жеља да окончам живот? Нема смисла.
Тако је Фројд одговарао својим студентима који су покушали да га оповргну, па каже, ви сте желели да сањате да обарате моју теорију па сте сањали како гинете.
Taj san koji si ti naveo evo kako moze (recimo) da se tumaci:
Slika o sebi:
San moze da predstavi simbolicno snevacevu nestrpljivost. I da se naruga onome ko sanja. Bar ja imam taj utisak. Pad taj bi mogo da bude "epska" matafora za
nestrpljivost snevaca uopste. Zelja da sto prije sidje itd.
Neka misao:
"Nestrpljivi ljudi su ustvari i nedosledni. Nedoslednost sebi i nestrpljivost i te kako ima veze. Evo primera za tu nedoslednost: svako bi da se vine u oblake srece sto prije, a niko nebi da sto prije padne sa solitera. Figurativno, naravno. Kada vec vidis da moras da padnes, onda je bolje da sto prije padnes, jer ces tim prije opet moci da pocnes da se "penjes". Kada bi neko recimo padao sa solitera, ko je po prirodi nestrpljiv, isti taj bi zelio da nekako taj pad traje sto duze, da duze zivi..."
ovo je malo glupo, al je primjer
Slika emocije
"Ja mislim da kada bi ja padao, to bi mnogo vise ljudi volelo da gleda, nego da sprijeci. Znam da moji drugovi vole na NETu da gledaju slike ubitstava, padova i slicnih stvari... sta bi oni uradili kad bi ja padao? Snimali? Dali bi me ubijedili da ne skacem?"
Zelja
Soliter je cesto simbol za monotoniju. Recimo: svaki stan je isti. Jednolicnost...
"Pad sa solitera je zelja da prestanem da mislim o novcu, vec da pocnem da mislim na mnoge lijepe stvari (novac to nije) i zabave, jer sve mi je postalo monotono, svaki dan mislim o novcu-monotono!, ocu da padnem sto prije sa te "zgrade" koju zelim da napravim"
Moralna pouka
"Zar sam ja sto bolji od njega? Svi smo ljudi. Ako bi on bio smrskan kad padne sa solitera, i ja bi. Svi smo od krvi i mesa"
itd.
glupi primjeri, ali moze tako da se tumaci. Dakle, frojd je rekao da san moze da bude i razmisljanje, i nesto u vezi morala, i emocija, i neki plan, i prava slika o sebi itd.
Ono sto je jung uradio bio je samo pokusaj (koji izgleda vidim pali kod nekih) da slaze da je frojd reko da su snovi samo zelje. I to je radio da bi sam sebe mogao da proglasi za tvorca teorije da san moze da bude i nesto drugo. Dakle, cilj mu je bio da prisvoji za sebe neke tudje teroije, i ne samo to, nego i da ubijedi ljude da te torije koje je cuo od Frojda i od mnogih drugih ovi uopste nikad i nisu rekli. Ovo sto sam napisao o Jungu je cinjenica i fakat.