Tumačenja Biblije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Livingstone

Poznat
Poruka
9.273
Tema za sve koji zele da iznesu tumacenje Biblije,uporede razlicita tumacenja ili postave pitanja na tu temu.

Egzegeza je metoda koja stavlja biblijski tekst u istorijski i kulturni kontekst radi razumevanja teoloske poruke koju on sadrzi.Ona nije nezavisna jer se biblija ne tumaci bez ikakvog kriterijuma izvlacenjem reci iz konteksta i rasudjivanjem bez ikakvog predznanja.
Kao sto istoricar koristi rezultate pomocnih istorijskih nauka (hronologije,heraldike,paleografije…etc) tako i biblicar ima pred sobom citav niz nauka ciji su mu rezultati neophodni (arheologija,istorija,geografija,filologija…etc)
Otuda se jos u prvim vekovima hriscanstva javljaju temelji erminevtike kakvu danas poznajemo.
Erminevtika-metoda pravilnog tumacenja Svetog Pisma , ima siri spektar od same egzegeze,podrazumevajuci sve od prevoda biblijskog teksta,razjasnjavanja tesko razumljivih delova,pa do analize samog tumacenja.U narednim vekovima,razvijena su cetiri tipa erminevtickog pristupa biblijskom tekstu—bukvalni,alegorijski,moralni i duhovni.

Pravoslavni stav je da se Sveto Pismo moze tumaciti pravilno samo unutar Crkve,jer je ono i nastalo unutar Crkve i namenjeno je Crkvi.Pruza nam saznanja o Bogu zajedno sa Svetim Predanjem ,koje je starije i obimnije od Svetog Pisma i neophodno za njegovo ispravno tumacenje.

Toliko od mene,:)

Biblicari izvolite.

Pravoslavni stav je da se Sveto Pismo moze tumaciti pravilno samo unutar Crkve,jer je ono i nastalo unutar Crkve i namenjeno je Crkvi.Pruza nam saznanja o Bogu zajedno sa Svetim Predanjem ,koje je starije i obimnije od Svetog Pisma i neophodno za njegovo ispravno tumacenje.
Zar ne bi bilo onda preciznije nazvati temu "Pravoslavno tumačenje Svetog pisma" ? :think:
Uzgred, na koji tačno način je Sveto predanje starije od Svetog pisma?! :eek:

Zar ne bi bilo onda preciznije nazvati temu "Pravoslavno tumačenje Svetog pisma" ? :think:
Uzgred, na koji tačno način je Sveto predanje starije od Svetog pisma?! :eek:
Temu sam otvorila na zahtev korisnika i ona nije pravoslavno tumacenje,jer kao sto se vidi iz uvodnog posta-kao pravoslavni vernik nemam potrebu da tumacim Bibliju izvan Crkve:)
Naravno da je Sveto Predanje starije od Svetog Pisma.Iz cega je nastalo Sveto Pismo ako ne iz Svetog predanja? Nisu valjda ljudi prvo napisali pa tek onda pricali o tome sto je napisano...

Nije ni na drugoj temi.
Sledeće pitanje. :ceka:
Nekima se cini da jeste.

Tebi i besmrtnoj...zar ne...

A čini li se tebi dragi moderatoru da nekim pravilnikom ovog foruma nije dopušteno dupliranje istovetnih tema...

Ili je možda ta stavka nevažeča kada to učini onaj koji po službenoj dužnosti to ne treba da dopusti...:think:
Tema nije ista,
ti se pitas koliko znamo o Bibliji sa preetpostavkom (konstantnom) da ne znamo...ovo je tema za one koji misle da znaju,

Tema nije ista,
ti se pitas koliko znamo o Bibliji sa preetpostavkom (konstantnom) da ne znamo...ovo je tema za one koji misle da znaju,

Zanimljivo.

A shodno ovom...
ovo je tema za one koji misle da znaju..

to treba da napišeš u naslovu teme nekako ovako...

..Tumačenja biblije po onima koji misle da znaju...

A čuj molim te...koji misle da znaju...

Možda si trebala da napišeš i ovako...koji veruju da znaju...

Nešto mi se javlja da će mi ovde biti veoma...zanimljivo...

Polako. Razmisli dobro. Da li ti veruješ u to da će tema koju si otvorila specijalno za besmrtnu biti ...oglasna tabla...za iznošenje bruklinskih tumačenja biblije...naravno falsifikovane...

Teško Luiv da će biti tako...barem dok se moja malenkost virtuelno obitava na ovom forumu.

A da ti i besmrtna razmislite o nekoj mogučnosti da me nekako...banujete...i rešite problem...
Jel tebi neko brani da postujes na ovoj temi?
Naravno da ne.
Svi vi koji uzivate u tumacenju biblijskog teksta ste pozvani,prema tome,izvoli...
Meni je sve jedno je li tumacenje po besmrtnoj,po jerohincu,po bilo kome ko za to nije strucan....

Poslednja izmena:
Ok, to je stav "pravoslavne" crkve, ali nije Pravoslavlja.
Sveto Pismo nastalo unutar crkve? Odakle ti to?
I odakle ti da je namenjeno Crkvi? Namenjeno je svim ljudima.
Što se tiče svetog predanja....može biti korisno, ali nikako neophodno za tumačenje Svetog Pisma. Citiraću Otkrovenje: "Ако неко нешто дода овоме, Бог ће њему додати зла која су записана у овој књизи. А ако неко одузме нешто од речи које су у књизи овог пророштва, Бог ће му одузети његов део из књиге живота, и од града светог, и од онога што је записано у овој књизи."
sutra pred Bogom ti neće pomoći ljudska tradicija i izgovor crkve.

Poslednja izmena od moderatora:
Zanimljivo.

A shodno ovom...

to treba da napišeš u naslovu teme nekako ovako...

..Tumačenja biblije po onima koji misle da znaju...

A čuj molim te...koji misle da znaju...

Možda si trebala da napišeš i ovako...koji veruju da znaju...

Nešto mi se javlja da će mi ovde biti veoma...zanimljivo...
Imam pravo na svoje misljenje zar ne?
Ono je izrazeno u uvodnoj poruci i nemam nameru da ga ponavljam.
Temu sam otvorila za zaintresovane,..ja nisam jedna od njih,

Nije se tome čuditi. Slična atmosfera vlada na svim virtuelnim poljima komunikacije. Tako sam na jednom stranom, velikom forumu, podstaknut frapantnim neznanjem i iluzijama na temu vudu religije i prakse pisali oni koji sve znaju i u sve se razumeju, rekao, ajde dobro, vidim da ovde ima upućenih-da pričamo o Ifa divinaciji konkretno. Na temi sam pisao samo ja, bilo je nekoliko poruka u stilu "ovaj nema pojma", jer sam insistirao da je za uspešno sprovođenje Ifa divinacije potrebno uvođenje u istu od strane Ifa sveštenika, što je izazvalo sablazan kod onih koji su znanja o Ifa crpeli iz šarenih knjiga na "duhovnim" odsecima knjižara. Tema je u roku od dva dana zatvorena jer sam navodno imao monopol na temu (a?) i sprovodio propagandu.
Sličnu sudbinu je doživeo čovek koji je otvorio temu o tehnici Ekskalibur Žike Slavinskog, i to čovek koji je preko 20 godina bio Žikin lični saradnik.
Ali to je tako: forumi služe koječemu, ali obrazovanju nikako.

Nije se tome čuditi. Slična atmosfera vlada na svim virtuelnim poljima komunikacije. Tako sam na jednom stranom, velikom forumu, podstaknut frapantnim neznanjem i iluzijama na temu vudu religije i prakse pisali oni koji sve znaju i u sve se razumeju, rekao, ajde dobro, vidim da ovde ima upućenih-da pričamo o Ifa divinaciji konkretno. Na temi sam pisao samo ja, bilo je nekoliko poruka u stilu "ovaj nema pojma", jer sam insistirao da je za uspešno sprovođenje Ifa divinacije potrebno uvođenje u istu od strane Ifa sveštenika, što je izazvalo sablazan kod onih koji su znanja o Ifa crpeli iz šarenih knjiga na "duhovnim" odsecima knjižara. Tema je u roku od dva dana zatvorena jer sam navodno imao monopol na temu (a?) i sprovodio propagandu.
Sličnu sudbinu je doživeo čovek koji je otvorio temu o tehnici Ekskalibur Žike Slavinskog, i to čovek koji je preko 20 godina bio Žikin lični saradnik.
Ali to je tako: forumi služe koječemu, ali obrazovanju nikako.
Bas tako,

Mozda u tome sto ovde nece biti jedan covek neprikosnoven u tumacenju...

Ti samo ubaci crkvu u igru kao nepirkosnovenu u tumačenju.
Da Crkva zna ko joj glavu nosi uspjela ni da se ne podjeli na 1000 pravaca unutar sebe i još nema kraja podjelama.

Što se tiče Jerohinca i njegova načina ja sam bio jasan ne bi se ponavljao ali bolje i to nego mislit da neka organizacija ima monopol na tumačenja.
To je poraz ljudske kreacije koje je bacilo dušu u ropstvo

Poslednja izmena:
Ti samo ubaci crkvu u igru kao nepirkosnovenu u tumačenju.
Crkva ne zna ni kojoj glavu nosi inače bi uspjela da se ne podjeli na 1000 pravaca unutar sebe i još nema kraja podjelama.

Što se tiče Jerohinca i njegova načina ja sam bio jasan ne bi se ponavljao ali bolje i to nego mislit da neka organizacija ima monopol na tumačenja.
To je poraz ljudske kreacije koje je bacilo dušu u ropstvo
Ne mislim da je iko neprikosnoven,nego da je neophodno mnogo cega da bi se pristupilo tumacenju...

Poslednja izmena:
Evo od mene pitanje za tumače:
Kako to da Pavao šalje Aleksa sotoni na odgoj??
Je li sotona neka titula koju ima čovjek na zemlji ??
Ili je ovo neka poredbena rečenica.
Ja mislim da je to titula koju je obnašao neki čovjek u ono doba kao titula anđela koji su njegovali Nazareni/Eseni kao recimo imena Gabrijel Mihael itd
Što mislite o tome??
Što kažu vladike i popovi na tu temu???

19 Imajući vjeru i dobru savjest, koju neki odbacivši postadoše brodolomci u vjeri;
20 Među kojima su Himenej i Aleksandar, koje predadoh sotoni, da se nauče ne huliti
1 timoteju 1

Otkrivenje 21

I čuh silan glas s neba da govori: Evo šatora Božjeg među ljudima! On će prebivati s njima, i oni će biti narod njegov,

i sam Bog biće s njima.

4 On će otrti svaku suzu od očiju njihovih i smrti neće više biti, ni žalosti ni vike, ni bolesti neće više biti, jer prvih stvari nestade.

Bog ce unistitit bolest i SMRT... to je dobra vest...

Takodje o tome govori se u 1. Korinćanima 15:26

" A poslednji neprijatelj koji će se uništiti bit će smrt. "

U oviru vas....znaci unutar necega. U granicama necega, ne van okvira, nego unutar ....
Pa mozda nismo nismo ni svesni koliko je blizu...ako je u nama, ne moze biti blize...samo treba sagledati...
A da li covek ima nesto Bozansko u sebi...nesto sa cim je on spojen sa Bogom direktno?
U okvirima kazes to ne znacu unutar... Medju njima je bio Hrist kao buduci Kralj tog Kraljevstva...
Ako se sagledaj usvi moguci citati koji govore o Kraljevstvu jasdno je da je to Bozja vladavina i to nebeska... Tako pise...

Idite, propovedajte i recite: Blizu je kraljevstvo nebesko! (Matej 10:7)
nema tu mistike ako se sagledA razumno...

a Isus je puno puta govorio u poredjenjima i simbloicno...

Takodje cak i da pise unutar ne moze Bozja vladavina biti bukvalno unutar coveka to je jasno...

Naravno da covek ima sve Bozansko jer ga je Bog stvorio...
Ali to nije vladavina u njemu vec Bozji duh, naravno ko ga prihvata...

Bog ne daje bilo kome Bozji duh vec onima koji slede njegov MORalni zakon.

Onima koji su odstupili od Boga Bog ne moze dati svoj duh...
Oni slede duh Satane koji je njihov vladar...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back